Sunnaas sykehus sin takterrasse innviet

Sykehuset på Nesodden var en av vinnerne i Bo Bedres hagekonkurranse. Se den flotte forvandlingen!

En verdig vinner

© Linn Carin Dirdal

I 2011 satt Nina Levin, ergoterapaut ved Sunnaas sykehus, hjemme i sofaen og leste om Bo Bedres hagekonkurranse. Konkurransen, et samarbeid mellom Bo Bedre, Mester Grønn, Maxbo og hagedesigneren Darren Saines, var opprinnelig ment for private hjem.

Nina behøvde ikke oppgradering av sitt eget lille uteareal, men visste godt om noen andre som kunne trenge det. Hun sendte inn bilder av den noe stusselige terrassen Sunnaas sykehus den gang hadde til rådighet.

Juryen falt for utfordringen, og etter ett års planlegging og seks måneders bygging, kunne den splitter nye designterrassen innvies 5. september 2012.

Før:

© Sunnaas sykehus

Slik så takterrassen ut før transformasjonen. Beliggenheten var upåklagelig, men terrassen i seg selv var uinspirert og med et stort potensiale for oppgradering.

Nå:

© Linn Carin Dirdal

Terrassen har fått blomsterkasser i betong, nye utemøbler, og pergola i tre for å gi ly mot vind og sol. Uteplassen har blitt delt inn i flere soner som gir en mer skjermet følelse for brukerne, særlig med tanke på rekonvaliseringsarbeidet som ofte foregår her.

- Et vågalt prosjekt

© Linn Carin Dirdal

Ifølge administrerende direktør i Mester Grønn, Erling J. Ølstad, var det et vågalt prosjekt juryen la ut på da de kåret Sunnaas sykehus til en av vinnerne i hagekonkurransen. En oppgradering av takterassen på 400 kvadratmeter krevde mer enn de 250 000 kronene prisen innebar.

  • Egentlig var dette 'mission impossible'. Darren Saines, redaksjonen i Bo Bedre og jeg var litt overmodige, men vi gikk for prosjektet. Jeg håper og tror dette prosjektet vil bidra til mye helse. Det har vært en fantastisk innsats fra alle!, sier Mester Grønn-sjefen.

Verdien på den ferdigstilte Sunnaas-terrassen er langt over det opprinnelige beløpet. De øvrige kostnadene har sykehuset selv, Mester Grønn og sponsorene dekket.

Ledd i rehabilitering

© Linn Carin Dirdal

Sunnaas sykehus er spesialister på medisinsk rehabilitering. Målgruppen er pasienter med behov for rehabilitering etter ryggmargsskader, alvorlige hode- og brannskader, samt andre alvorlige multitraumer og nevrologiske sykdommer.

Den nye takterrassen er bygget med tanke på å gi pasienter, ansatte og pårørende trivsel og adspredelse, samt være et viktig ledd i pasientenes rehabiliteringsprosess.

Godt tilrettelagt

© Linn Carin Dirdal

Blomsterbedene i betong er bygget i passende høyde slik at man i rullestol eller rulleseng skal kunne vanne, stelle og plukke blomstene og plantene.

Utfordrer sansene

© Linn Carin Dirdal

  • Her kan pasientene komme å plukke blomster som de kan sette i resepsjonen eller ha på rommet. Det gir håndtrening, mens farger og lukt gir sanseutvikling, forklarer ergoterapaut og initiativtaker Nina.
Effektfulle detaljer

© Linn Carin Dirdal

Nina liker spesielt godt det gjennomsiktige glassgjerdet som omgir terrassen og gir ekstra god utsikt over Oslofjorden.

Et bonsaiskåret bartre pryder den ene seksjonen av uteplassen, og setter en storslått spiss på området.

Bruk av kontraster

© Linn Carin Dirdal

Utemøblene som står under overbygget er levert av Sundays møbler. De myke, røde putene står i fin kontrast til den grønne beplantningen, og frisker opp blant detaljene i tre og betong.

I utvikling

© Linn Carin Dirdal

I denne delen av terrassen skal det på sikt legges blanke plastplater på overbygget, slik at uteplassen kan brukes året rundt.

Stramt møter mykt

© Linn Carin Dirdal

To lange plankebenker er bygget i ene hjørnet av takterrassen. De røde hageputene gjør dette til en hyggelig sitteseksjon langs veggen. Blomsterkassen i hjørnet myker opp de stramme linjene.

Rustet mot alle sesonger

© Linn Carin Dirdal

Delen uten overbygg har fått utemøbler fra Vestre som tåler all slags vær og vind.

Viktig vedlikehold

© Linn Carin Dirdal

Plantene på takterrassen er sesongbetonte. Tanken er at pasienter og ansatte skal ivareta og plante nytt som en del av pasientenes rehabilitering.

Treningstiltak

© Linn Carin Dirdal

Terrassen har fått en egen grill, hvor pasientene kan delta i matlagingen som en del av sine personlige treningsopplegg.

Grønt og godt

© Linn Carin Dirdal

Rundt grillen er det plantet spiselige blomster og friske urter, som pasientene kan plukke til bruk i matlagingen, enten ute eller inne på kjøkkenet.

Detaljer med fin effekt

© Linn Carin Dirdal

Det er satt opp flere frittstående krukker med trær og blomster som er med og myker opp på terrassen.

Alt av trær, blomster, planter og potter er levert av Mester Grønn.

Gode utsikter

© Linn Carin Dirdal

Takterrassen er ikke bare nydelig i seg selv, den har en fantastisk beliggenhet. Utsikten mot Oslofjorden er upåklagelig - et flott rekreasjonsområde.

En flott gave

© Linn Carin Dirdal

Nina rådførte seg ikke med sykehusledelsen før hun meldte Sunnaas på i hagekonkurransen. Fristen var kort, og hun var redd for at dette ville sinke prossessen. Som hun sier med et smil, kjeften fikk hun heller ta etterpå.

Under innvielsen var det derimot bare ros å hente fra administrerende direktør ved Sunnaas sykehus, Einar Magnus Strand.

  • Hadde det ikke vært for Nina hadde ikke dette skjedd. Prosjektet er utført med imponerende dugnadsånd, med karakter av ekstrem oppussing!, sa en tydelig fornøyd sjef.
En liten idé med stort resultat

© Linn Carin Dirdal

  • Det føles helt fantastisk, forteller Nina, som ble hyllet i ord og med blomster under innvielsen.

  • At alt dette kommer fra bare en liten idé om at mye kunne gjøres - det er bare helt ’wow’! Man kan bruke sesongen mye lengre enn før, og bruke plassen til rekreasjon. Det har blitt så flott her.

Relaterte artikler