Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Slik brygger du enkelt den perfekte kaffekoppen

Annonsørinnhold Er kaffen din så bra som den kan være? Fantastisk kaffe kan enkelt brygges hjemme om du vet hvordan du skal gjøre det. Hvis du gjør det riktig kan du bruke den klassiske presskannen til å få frem de lekreste smaksnyanser.

© Bodum

Snarveien til den perfekte kaffekoppen er enkel: gode kaffebønner, en glasskanne, et stålfilter og nykokt vann. Det er alt som trengs. Ingen papirfiltre, kapsler eller andre overflødige ting.

En av de fortrukne måtene å brygge kaffe på i de tusen hjem er med presskannen - og det med god grunn. Det er en av de mest bærekraftige bryggemetodene fordi man brygger uten filter. En av fordelene med å brygge uten filter er at kaffen bevarer de naturlige oljene fra bønnene. Dette gir både en rundere og bedre smak på kaffen.

Det er nesten umulig ikke å lykkes - men kaffen blir helt perfekt hvis du følger denne guiden.

Guide: Brygg perfekt kaffe på presskanne

  1. Brygg alltid nykvernet kaffe. Kjøp ferske kaffebønner hvor du vet utløpsdatoen, slik at du har det beste utgangspunktet. Bruk grovmalt kaffe. Tips: Hvis du kverner bønnene selv, invester i en god kaffekvern med en konisk stålkniv. Dette gjør at kvernen ikke blir ødelagt, dersom det skulle vise seg å være grus i kaffen.
  2. Doser de nykvernede bønnene i presskannen. Tilsett 7 gram kaffe per kopp. De mest ihuga kaffeentusiastene bruker en vekt til nøyaktig dosering.
  3. Brukt kun ferskt vann fra krana, og vent med å helle vann over bønnene til et halvt minutt etter at vannet har kokt. Den optimale temperaturen er nemlig rundt 94 - 96 grader celsius. Rør rundt med en plast- eller treskje, og fjern eventuelt det øverste kaffeskummet. Dette skummet kan gi en litt bitter smak. Vent med å sette på lokket.
  4. La kaffen trekke i fire minutter, og sett deretter på stempellokket over kannen. Trykk så stempelet ned til bunnen. Og vips! Den perfekte “French press”- slow coffee er nå klar til servering.

Tips: Hvis stempelet er vanskelig eller hardt å presse ned er noe galt. Det kan enten være fordi kaffebønnene er malt for fint, som gjør at det dannes en propp i stempelet, eller det kan skyldes at stempelet trenger en vask. Dette gjøres med vann og litt såpe. Kaffebønner består blant annet av oljer, og denne oljen kan også danne en propp i stempelet.

© Bodum

100 mill.

Den franske presskannen Chambord fra Bodum har nærmest blitt et ikon. Den er solgt i over 100 millioner eksemplarer verden over, og står på utstilling hos Museum of Modern Art i New York.

Slow coffee-bryggemetoder, som presskannen er et eksempel på, er veldig populære akkurat nå. Å brygge den perfekte kaffekoppen er ikke kun forbeholdt kaffebarene, men er også noe som den jevne nordmann setter mer og mer pris på.

Flere og flere setter pris på selve ritualet med å brygge kaffen som “slow brew” fordi det gir en liten, og ofte sårt tiltrengt pause i hverdagen. Dessuten ønsker stadig flere nordmenn å leve mer bærekraftig. Her presskannen et godt valg fordi du slipper å bruke engangsfiltre.

Slik fikk presskannen navnet sitt

Den berømte presskannen fra Bodum heter “Chambord”, og er oppkalt etter det franske slottet Chateau Chambord i Frankrike. Designet på presskannen er nemlig inspirert av tårnene på slottet.

Den perfekte kaffekoppen kan bidra til å gi en bedre start på dagen, kvikne deg opp på ettermiddagen, eller samle familie og venner til kos. Har du noen gang tenkt over at mange av de beste samtalene ofte foregår over en kopp kaffe?

Men! Kaffe er ikke bare kaffe. Det finnes ørten forskjellige bryggemetoder og triks man kan prøve for å finne den perfekte kombinasjonen som skal til for å lage verdens beste kaffe.

Derfor heter det “kaffe”

Ordet kaffe stammer fra det arabiske ordet “qahwa”. Opprinnelig startet kaffedyrkingen i Kaffa-provinsen i Etiopia. Herfra fant den veien til Yemen, og dermed den arabiske halvøy via havnebyen Mokka.

© Getty Images

Brygg kaffe som smaker noe

En klassisk kaffetrakter med filter trekker ut de naturlige oljene i kaffen. Dette kan i verste fall gi en dårligere smak. Ved å brygge uten filter, som man gjør med en presskanne, bevarer man oljene og kaffen får en rundere og behagelig smak.

Nettopp “den gode kaffekoppen” har vært gjennomgående for danske Bodum siden Britta og Peter Bodum stiftet selskapet i 1944. Du kjenner helt sikkert Bodum fra deres karakteristiske presskanne Chambord, som du kan finne både på Museum of Modern Art, og i hjem verden over - faktisk i intet mindre enn 55 land. Bodum er fortsatt en familiebedrift, men andre generasjon Bodum ved roret.

Make taste, not waste

For Bodum gjelder det samme som for alle kaffebryggere fra tidenes morgen; gode kaffebønner, en glasskanne, et stålfilter og nykokt vann. Dette er hemmeligheten for å bygge verdens beste kaffe. Ingen papirfiltre eller kapsler. Ikke noe overflødig eller fancy utstyr.

Håndplukket til deg