Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Kaffeekspertenes beste triks - lær snarveien til den perfekte kaffekoppen

Annonsørinnhold Denne unike bryggemetoden har sine røtter tilbake til 1830-tallet. Nå har den kommet tilbake, og har igjen blitt en favoritt blant kaffeelskere verden over. Se hvordan du selv kan komme i gang med den her.

Kanskje har du allerede hørt om vakuum eller “Siphon”-bryggemetoden. Hvis ikke, bør du lese videre.

Over hele verden brygger kaffeeksperter og baristaer med vakuummetoden. Det er enkelt, ser bra ut - og smaken på den ferdige kaffen er utsøkt!

Det spesielle med vakuummetoden er smaken. Bryggemetoden utnytter vakuumet som oppstår mellom glasskolben og kannen. Her forsegles og bevares kaffens smaksstoffer, som skaper en fantastisk smak på kaffen. Vakuummetoden er også underholdende å se på. Det er gøy å se hvordan kaffen bobler seg gjennom kolben under bryggingen. Det futuristiske designet på bryggeren gjør det også dekorativ.

Bli ekspert på vakuummetoden, og lær å brygge den perfekte kaffekoppen ved å lese guiden under.

På 50- tallet importerte danske Peter Bodum en vakuumbrygger fra Frankrike. Han ble svært imponert over smaken på kaffen, men synes selve bryggeren var for dyr. Han begynte derfor selv å produsere den, under navnet PEBO vakuumbrygger.

Guide: Den perfekte kaffekoppen med vakuum på 4 steg

  1. Hell ferskt, kaldt vann i den nederste delen av kannen (vannkjelen). Sett på overdelen (kolben), og sørg for at silikonringen sitter tett mellom glasskolben og kjelen slik at det dannes et vakuum. Slå på bryggeren.
  2. Bruk alltid nykvernet kaffe. Tilsett ca. 7 g kaffebønner per kopp (8 mål til 1 liter vann = 8 kopper). Tips: Om kaffen har krutt i eller om den blir en mildere versjon, avhenger av hvordan du kverner bønnene. Energiboosten om morgenen krever finmalt kaffe, mens den rundere og mildere smaken man vil ha om ettermiddagen og kvelden krever en grovmalt kaffe.
  3. Når vannet har riktig temperatur stiger det opp i kolben som følge av trykket som oppstår. Det er her vakuumet dannes. Det er først nå kaffen tilsettes. Rør deretter kaffen ut med en plastskje før du setter på lokket.
  4. Kaffen brygges i 4 minutter, før den slår seg av, av seg selv. Når bryggeren slår seg av dannes det kulde, som skaper et undertrykk som gjør at kaffen siver langsomt ned gjennom filteret. Kaffen er servert!

© Bodum

Visste du at kaffe er et bær?

Det er faktisk frøene i bærene som er selve kaffebønnen. Disse ristes og males før det ender i kaffekoppen. Kaffetrærne kan bli opp til to meter, og høstes først ved femårsalderen. Etter femårsalderen er trærne produksjonsdyktige i opp til 30 år. Til gjengjeld gir imidlertid et tre kun 1-2 kg kaffebønner hvert år, som svarer til 2 - 3 poser kaffe.

© Bodum

Vakuumbryggeren PEBO designet av Peter Bodum kom på markedet i 1956, og har igjen blitt svært populær. Særlig i USA brygger baristaene på de beste kaffebarene med vakuummetoden, som på engelsk er bedre kjent som Siphon. I navnet den nyeste modellen fra Bodum, ePEBO, står e for elektrisk, og PEBO for Peter Bodum.

Konseptet med “den gode kaffekopen” har vært gjennomgående for danske Bodum siden oppstarten i 1944. For Bodum gjelder det samme som for alle kaffebryggere fra tidenes morgen; gode kaffebønner, en glasskanne, et stålfilter og nykokt vann. Dette er hemmeligheten for å bygge verdens beste kaffe. Ingen papirfiltre eller kapsler. Ikke noe overflødig eller fancy utstyr.

© Getty Images

Hvorfor smaker ikke kaffen så godt som jeg vil den skal?

Det er en rekke ting som kan gå galt når du brygger kaffen, men de vanligste feilene er:

  • Du bruker for mye kaffe i forhold til vannmengden.
  • Kaffebønnene er gamle eller av dårlig kvalitet.
  • Kaffen er for finmalt for metoden du bruker.
  • Kaffen har trukket for lenge (dette kalles overekstrahert kaffe).