Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Kaffeeksperten guider: 5 klassiske feil som ødelegger kaffen din

Annonsørinnhold Det er enklere enn du tror å brygge en perfekt kaffekopp. Bare unngå disse fem typiske feilene.

© iStock

Kaffe handler egentlig bare om å blande kaffebønner og vann - men det er noen avgjørende detaljer som mange av oss glemmer, som gjør at vi ofte ender opp med en kopp kaffe som ikke smaker så godt. Har du for eksempel styr på dosering og vanntemperatur? Klarer du å unngå disse typiske feilene er det lite som står mellom deg og verdens beste kaffekopp.

Kaffeeksperten Mette fra Homebarista.dk forteller deg hvordan du enkelt kan brygge fantastisk kaffe hjemme som verken er avansert, tidkrevende eller kostbar. Nedenfor tar hun for seg fem klassiske feil, og hvordan du kan løse dem.

1. Du doserer feil

Kaffebønnene er en sterkere smaksforsterker enn du tror. Faktisk er det kun 1,2% av den ferdige koppen som er “smak” - resten er vann. Så det skal ikke mye ekstra kaffebønner til før kaffen blir for sterk og bitter.

Det er en klassisk feil å over- eller underdosere kaffen. Underdoserer du, som betyr at bruker for få bønner, vil kaffen smake tynt og du vil få et unyansert bilde av kaffens smak og aromaer. Overdoserer du derimot, blir kaffen altfor sterk og bittert, forteller Mette fra Homebarista.dk.

Løsning: Vær presis når du måler mengden vann og kaffebønner. Et godt sted å begynne er 6 gram kaffe til 100 gram vann (30 gram til en halv liter i presskannen). Deretter kan du justere litt opp eller ned for å finne din egen smaksfavoritt. For å få den helt rette dosen kan du bruke en kjøkkenvekt. Da setter du presskannen på vekten og veier først bønnene, for deretter å veie vannet.

En presskanne eller “French press” er en klassisk måte å brygge kaffe på. Mest sannsynlig kjenner du til presskannen “Chambord” fra danske Bodum, som man kan kan finne både på Museum of Modern Art og x antall hjem i 55 land verden over.

© bromabakery / Bodum

2. Vannet fosskoker

Det er en typisk feil å helle kokende vann rett over kaffebønnene - særlig om du brygger på en presskanne eller “pour over”.

Noe som ofte gir en dårligere kaffekopp er feil vanntemperatur ved kaffebryggingen. Heller du kokende vann over kaffebønnen vil det gi en vond smak. De fleste kaffebønner tåler best en vanntemperatur på mellom 91-93 grader. Bønner som ristes hardt tåler fint varmere vann, som for eksempel espressobønner. Lettristede bønner er derimot sartere, forklarer Mette fra Homebarista.dk.

Løsning: La vannet stå litt før du heller det over bønnene. Et godt tips er å la vannet kjøle seg ned i cirka et minutts tid - dette er ofte nok til å få riktig temperatur. Hvis du vil nerde litt med vanntemperaturen er en enkel løsning å kjøpe et lite termometer slik at du kan se når vannet har ønsket temperatur. Husk at du alltid skal brygge med ferskt vann fra krana - dette gir best smak.

© ezgipolat / Bodum

3. Kaffebønnene er for gamle

Kvaliteten på kaffebønnene er avgjørende for hvordan kaffen blir. Det sier nesten seg selv.

Dersom man virkelig vil ta kaffen et skritt videre bør man ikke kjøpe ferdigmalte bønner på butikken. Kjøp heller hele og så ferske kaffebønner som mulig. Et godt råd for å sjekke ferskhet er å se på emballasjen og finne datoen for når kaffen ble ristet. Jo ferskere, jo bedre. Dessuten er det et “no-go” å kjøpe kaffe som oppbevares i papirposer. Bønnene gasser nemlig av, som betyr at alle aromaene forsvinner.
Kaffen skal være pakket i en emballasje som er hermetisk lukket - helst i plast eller folie. Det skal også være en ventil på posen, fordi kaffen er ikke helt ferdig når den blir pakket. Kaffen skal kunne “puste” litt i posen, og det skal kunne komme litt gasser ut. Ventilen sikrer dette, og hindrer samtidig at luft kommer inn til kaffen.

Løsning: Kjøp hele bønner, og invester i en kaffekvern. Kvern bønnene umiddelbart før du bruker dem. Så kan du kaffenerde litt, og løfte smaken på den ferdige kaffekoppen. Du holder bønnene smakfulle lengst mulig ved å oppbevare dem i en lufttett beholder og på et mørkt sted. Aldri oppbevar dem i direkte sollys. Oppbevar aldri kaffen i kjøleskapet, da det er for fuktig i kjøleskapet og kaffen kan ta smak av andre matvarer. Har du først åpnet en pose kaffe bør du bruke den så fort som mulig.

4. Bryggetiden er feil

På kaffespråk kalles bryggetiden “ekstraksjonstiden”, og betegner hvor lenge kaffebønnene skal være i kontakt med vannet for å få den perfekte smaken.
Dersom kaffen brygger for lenge forsvinner for mange av smaksstoffene ut av kaffebønnen. Typisk er det de bitre stoffene som kommer ut sist i bryggeprosessen, og kaffen vil derfor bli bitter om den får stå for lenge. Man ønsker jo tross alt ikke en bitter kaffe - man vil heller ha de syrlige og søte aromaene, forklarer Mette.

Løsning: Hvor lang tid bønnene skal trekke avhenger av bryggemetode. Brygger man på presskanne bør ikke bønnene trekke lenger enn 4 minutter. Sett på en alarm på telefonen slik at det blir lettere å følge med på bryggetiden. Brygger du på “pour over” bør bryggetiden helst være på 3,5 minutt. Bemerk dog at det er malingsgraden på bønnene som avgjør tiden. Er bønnene malt for grovt vil vannet renne gjennom for raskt, og er bønnene for finmalte vil det ta for lang tid å trekke gjennom. Dette kan imidlertid variere fra bønne til bønne. Noe annet som bestemmer trekketiden er alderen på bønnen. Jo eldre den er, dess mindre smaker den - og den bør trekke lenger. Det beste rådet er imidlertid å prøve seg frem neste gang man maler kaffebønner.

© Bodum

Med en “Pour Over” fra Bodum kan du enkelt lage en god kaffekopp. Nettopp “den gode kaffekoppen” har vært gjennomgående for danske Bodum siden Britta og Peter Bodum stiftet selskapet i 1944. For alle kaffebryggere fra tidenes morgen og til i dag gjelder samme prinsipper; gode kaffebønner, en glasskanne, stålfilter og nykokt vann. Dette er det som skal til for å brygge verdens beste kaffekopp - ikke noe papirfilter, ingen kapsler, ingenting overflødig.

5. Du tror det er tidkrevende å brygge god kaffe

God kaffe trenger verken være komplisert eller tidkrevende!

Mange drikker pulverkaffe om morgenen, fordi det skal gå så raskt som mulig. Men faktisk er det nesten like så raskt å lage en “ekte” kaffekopp. Kaffe på presskanne eller pour over er nemlig nesten like raskt. Det er til og med litt hyggelig, og jeg kan lage meg frokost mens kaffen trekker. For meg handler det om livskvalitet. For meg er det en måte å roe ned og tenke at nå gjør jeg noe for meg, sier Mette fra Homebarista.dk.

Når jeg har gjester finner jeg ofte frem presskannen. Ofte fordi vi skal en kaffe etter middag. Da skal kaffen gjerne være litt fyldig og være lett å ha med å gjøre dersom man skal servere kaffe til mange.

Løsning: Med en presskanne kan du enkelt og raskt lage en god kopp kaffe - perfekt dersom man har det travelt. Bland kaffebønner og vann, og la det brygge i 4 minutter. Så velger du selv hvor mye du vil “nerde” med kaffen.

© Bodum

Har du hørt om å brygge kaffe med vakuum? Særlig i USA brygger man på de beste kaffebarene med vakuummetoden, som på engelsk kalles Siphon. I Skandinavia var Bodum en av de første som introduserte metoden, med vakuumbryggeren PEBO fra 1956, designet av Peter Bodum. Kaffebryggeren har gjenvunnet sin popularitet, og har nå blitt relansert som ePEBO, hvor e står for elektrisk, og PEBO for Peter Bodum.