Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

8 feller på veien til vellykket grilling

Perfeksjonisme, fiskefrykt, for lite smak og for store ambisjoner er ødeleggende for grillgleden - men Craig Whitson vet råd.

© Kagge forlag

Amerikaneren Craig Whitson er blitt hele Norges grillekspert. Her kommenterer han de åtte vanligste feilene nordmenn gjør på grillen. Les tipsene og bli en bedre grillkokk.

© Getty

Felle 1: Ukontrollert varme

"Få kontroll på varmen! På grillen min har jeg alltid en varm og en mindre varm sone. De fleste råvarer trives ikke på sterk varme. Mitt triks er å først steke en kort stund på sterk varme, og så flytte det du griller over på svak varme etterpå. La det ligge på svak varme mesteparten av steketiden. Jeg steker aldri noe bare på direkte varme."

© Getty

Felle 2: Store ambisjoner

"Mange forsøker å imponere med en ambisiøs meny når de samler venner til grillfesten: Ikke gjør det. Hold deg til det enkle og gjennomførbare, seks forskjellige typer kjøtt på grillen blir bare stress. Ha en god og gjennomtenkt plan! Hvis du er hjemme, kan du jo også bruke ovnen på kjøkkenet, for eksempel for å tilberede potetene. "

© Getty

Felle 3: Perfeksjonisme

"Når vi griller har vi fri, og vi skal kose oss! Det er lov å gjøre feil, og det er lov å drikke rosévin til all slags mat. Grilling er ikke stivt og formelt."

© Getty

Felle 4: Fiskefrykt

"Ikke vær redd for å grille sjømat. Fisk må grilles på indirekte varme, alltid. Bruk generelt lavere steketemperatur enn på kjøtt. Ikke vær redd for å krydre fisken mye. For å få en ordentlig skorpe på fisken, kan det være lurt å bruke en fiskerist. Husk mye olje!"

© Getty

Felle 5: For lite smak

"Det finnes mange forskjellige kryddersammensetninger du kan smaksette grillmaten med, for eksempel indisk, amerikansk, meksikansk og fransk. Prøv deg frem! Jeg lager ofte en smørbar krydderblanding ved å tilsette litt olje, hvitløk og noen ferske urter i krydderet før jeg smører det direkte på kjøttet. Lag forskjellige tørre krydderblandinger ved starten av grillsesongen. Lager du nok, har du til hele sommeren."

© Getty

Felle 6: Gassgrill

"Jeg foretrekker kullgrill, fordi jeg synes smaken blir litt bedre, og fordi jeg liker å være lenge ute i hagen og grille. Favorittgrillen min er en klassisk amerikansk barbequeovn som jeg først oppdaget hjemme i Houston. Den heter Klose, og er en vedfyrt grill som kun har indirekte varme. Her får du den ekte amerikanske barbequesmaken. Vi bruker Klose-grillen i VM i grilling. Men jeg bruker også Webers griller, det er disse grillene jeg har vokst opp med."

© Getty

Felle 7: Lite erfaring

"Bli kjent med din egen grill. Tenk på hvordan du lager mat i kjøkkenet ditt. Der står aldri alle plater på full styrke samtidig."

© Getty

Felle 8: Dårlig hygiene

"Jeg bruker alltid engangshansker når jeg griller (og på kjøkkenet også!). Det er veldig viktig for å holde grillen ren, ettersom man tar i mye rått kjøtt når man griller. Dessuten er det greit å beskytte seg mot den sterke chilien!”

© Bodum

Føler du deg som en grillmester nå? Test ferdighetene dine i vår grilltest.
Grilling blir enda morsommere med fint utstyr - se sommerens nye grillprodukter i månedens BO BEDRE.

Relaterte artikler