©

Storbyguide: Stockholm

Om du skal ta en oval weekend med kjæresten eller en venninne, har vi tipsene til overnatting, mat og shopping!

Med designbrillene på har vi - sammen med de lokalkjente - plukket ut de beste hotellene, de kuleste spisestedene og den hotteste shoppingen, for at du skal bli inspirert neste gang du stikker på tur til favorittstorbyen din. Denne gangen har vi vært i Stockholm.

Her bor du:

Ett hem er innredet i rike, varme fargetoner der tre, kjernelær og fløyel preger interiøret. Det over 100 år gamle huset kan leve i 100 år til med disse vakre kvalitetene.

Ett hem er et vakkert lite boutiquehotell (bare 12 rom!) innredet av Ilse Crawford. Det er dyrt, men noen ganger må man bare.

Nobis hotel ligger midt i sentrum, og designertrioen Claesson Koivisto Rune har gitt hotellet en helt unik atmosfære - spesielt begeistret er vi for salongen i atriet.

Nobisgruppen utvider konseptet med nye Grace Hotel i vår. Story hotel utvider med en ny avdeling, Story Signalfabriken, i et ombygget rådhus fra 1930-tallet i forstaden Sundbyberg. Her får du en litt annerledes hotellopplevelse: Resepsjonen er fraværende, og i stedet kommer du rett inn i en hyggelig bar og restaurant.

Hotell Lydmar har holdt den gode standarden oppe, og er fremdeles et designhotell å regne med.

Hotel Skeppsholmen holder til i et bygg fra 1699. De historiske omgivelsene er vakkert kombinert med flott design.

Her spiser du:

Beijing8 serverer byens beste dumplings, sies det.

Beijing8 er en liten fastfood-kjede med slowfood. En dumpling- og terestaurant med økolo­giske varer. Her får du gammel kinesisk kultur med urban skandinavisk design.

AG restaurang & bar er innredet av designeren Jonas Bohlin, med kvalitet i alle detaljer. AG er dessuten for deg som liker skikkelig godt kjøtt. Råvarene er sesongbaserte og kortreiste, og tilberedt av kjente svenske gourmetkokker.

Oaxen krog og slip er to restauranter i en ombygget opplagshall for båter. Den fine innredningen har gitt restaurantene en herlig atmosfære. Krogen har husmannskost, mens Slipen eksklusiv gourmet.

Taverna Brillo har flere spisesteder og er en livlig møteplass midt i sentrum, med restaurant, barer og butikker. Fantastiske lokaler, med god mat og service, men også et sted å bli utover kvelden.

Her shopper du:

Nordiska galleriet er imponerende, med kjente klassikere på rekke og rad.

Landet Järna er en nydelig liten blomsterbutikk, med sesongens ferskvarer. Alt er kortreist og biodynamisk dyrket.

Nordiska galleriet er en stor butikk der du kan se og ta på klassikere fra Skandinavia, Italia og USA.

Svenskt Tenn er Stockholms stolthet, og en historiebærer av kvalitetsdesign. Her finner du også en kafé hvor de serverer «afternoon tea» med sin egen te.

Asplund store tilbyr mye mer enn bare sine egne produkter. Ta deg tid til en tur innom, her er det mye fint.

Lotta Agaton shop er kun åpen på torsdager, så om det passer, gå innom Rådmansgatan.

Innside-tips fra lokalkjente:

Trendekspert Stefan Nilsson jobber for Trendgruppen i Stockholm, og er kjent foredragsholder også i Norge.

  1. Svenskt Tenn dukker alltid opp og får en høy plassering hver gang man lister opp verdens beste butikker. For butikken er unik. Her er tekstiler og dyre møbler i fargesprakende, eklektisk stil. Herlig usvensk.

  2. Södermalm er hipsternes paradis. Her går gutta med snodige luer og bart, mens jentene svinser rundt i vintagekjoler. Hvor handler de? Jo, på Grandpa, en konseptbutikk med mote og interiør.

  3. Matbaren, drevet av Sveriges beste kokk Mathias Dahlgren, har Stockholms kanskje mest omtalte mat. Dyrt og lekkert, men legg først og fremst merke til den typisk skandinaviske innredningen tolket av britiske Ilse Crawford. Skandinavisk på sitt aller beste.