©

Storbyguide: Berlin

Byen virker som en magnet på mennesker som tiltrekkes av en urban og liberal livsstil. Og den kunstneriske friheten som preger Berlin gjenspeiles også i byens interiør. Bli med på tur!

Med designbrillene på har vi - sammen med de lokalkjente - plukket ut de beste hotellene, de kuleste spisestedene og den hotteste shoppingen, for at du skal bli inspirert neste gang du stikker på tur til favorittstorbyen din.Denne gangen er vi i kule Berlin!

Her bor du:

Hotel Bikini Berlin har en leken og avslappet atmosfære. Det ligger i et av 1950-tallets vernede historiske bygninger tegnet av arkitektene Paul Schwebes og Hans Schoszberger, og er fra en tid da det arkitektoniske uttrykket var sterkt preget av et nytt syn på frihet og livsstil.

25 hours hotel Bikini Berlin ligger vest i byen, med utsikt over apehuset i Berlin Zoo - noe interiøret er preget av. Her får vi et nytt syn på begrepet «urban jungel»!

Michelberger Hotel er et populært lavprishotell basert på en vennegjengs drøm om det ideelle hotell. Her er det 119 rom i fem ulike kategorier, til alt fra én til seks personer. Vil du helst bo i øst, er Michelberger et herlig hotell som fanger Berlins unike atmosfære.

Plus One Berlin formidler overnatting i leiligheten The Apartment i tillegg til et godt utvalg overnattingssteder med fokus på design og arkitektur. Organisasjonen formidler også lokalkjente guider, som gir deg en helt unik opplevelse av byen. Konseptet er akkurat rullet ut i flere byer, sjekk myplusone.net.

Modern houseboat ligger fortøyd i en liten havn på elven Spree øst i byen. Her kan du drømme deg bort mens du er i ett med naturen, kun få minutter fra bykjernen.

Her spiser du:

La soupe populaire lar det gå en rød tråd mellom kunstutstillingen på Studio House og maten i kafeen.

La soupe populaire ligger i de gamle lokalene til det engang så ærverdige bryggeriet Bötzow. Vintagemøbler og enkel borddekking med tallerkener i Urbino-porselen fra 1930-tallet, sammen med utsikten til kunstgalleriet i bygget, danner en unik atmosfære.

Sauvage restaurant var verdens første paleo-restaurant. Konseptet er nok fremdeles litt sært, men utrolig spennende - og restauranten får masse skryt. Her serveres det «steinaldermat», det vil si ikke noe korn, gluten, raffinert sukker, meieriprodukter eller vegetabilske oljer. Alt er naturlig, slik vi levde for tusenvis av år siden.

Oslo kaffebar spesialiserer seg på skikkelig god kaffe i «norske, hytteaktige omgivelser». Kombiner gjerne et besøk her med en tur til minnesmerket for Berlin-muren.

Her shopper du:

Daniel Heer forteller at han stadig vekk har besøk av nordmenn i butikken.

Sachlichkeit er en inspirerende vintagebutikk der du kan vandre gjennom ulike stilepoker satt sammen på en fascinerende måte. Vintage Heaven, om du vil!

Paper and tea er et univers av alt som har med te å gjøre. Her kan det smakes, luktes og observeres i lekre, stilrene lokaler. De selger vakkert brevpapir også, forresten!

Daniel Heers butikk oser av håndlagede kvalitets­varer. Her finner du hestehårsmadrasser, puter, kjernelærprodukter og møbler.

xxx-berlin er et avantgarde-paradis for moteelskere. Interiøret er dessuten superkult, og de har en kafé! (STENGT)

Innside-tips fra lokalkjente:

Den norske kuratoren Marianne Zamecznik underviser på KHiO, jobber med nordisk kunst og bor i Berlin.

  1. Peter Eisenmans holocaust-minnesmerke fra 2005 ved Brandenbuger Tor er et must. Man går inn i en skog av betongklosser som sprer seg over 19 000 kvadratmeter, og får oppleve noe bare dette kolossale monumentet kan frembringe.

  2. Det store utvalget av gode bokhandler skiller Berlin fra andre byer. En av mine favoritter ligger på Savignyplatz i Charlottenburg. Bücherbogen fører et godt utvalg bøker om arkitektur, design og kunst. buecherbogen.com

  3. Vintagebutikken Isobel Gowdie i Alte Shönhauser Strasse 39 i Mitte er drevet av
    kunstnerne Iris van Dongen og norske Martin Skauen. Foruten et bra utvalg klær, har de tepper, møbler og objekter, pluss et galleri der de viser samtidskunst.

God tur!