Norsk design i Tokyo
Åtte norske designere stiller ut sine kreasjoner under årets Tokyo Design Tide, hvor norsk signatur møter japansk kultur under temaet 'mat'.
Under navnet FoodWork har designerne Anderssen & Voll, Kristine Bjaadal, Petter Skogstad, Cathrine Maske, Kristine Five Melvær, Hallgeir Homstvedt og Per Finne tatt sine japansk-inspirerte kreasjoner med seg over landegrensen. Nøkkelordet er mat, og objektene som vises for første gang under årets Design Tide Tokyo (31. oktober - 4. november) knytter seg til enkle, hverdagslige, men også livsviktige, gjøremål.
Salt- og pepperkvernene på bildet er designet av det Oslo-baserte designstudioet Anderssen & Voll. Designen er origami-inspirert og laget av lønnetre og Corian.
Andersen & Voll stiller med flere objekter på årets Design Tide, deriblant denne espressokannen og koketoppen i marmor og støpejern.
Luksus på liten plass er stikkord til kokeplaten Tuamotu. Espressokannen har fått navnet Good morning, og er en blanding av den klassiske italienske espressokannen, tradisjonelt japansk håndtverk og den norske appetitten for sterk kaffe. Kannen er laget i aluminium med håndtak i valnøttre.
- Ritualer knyttet til mat og tilberedning er noe vi alle har et umiddelbart forhold til. Uavhengig av kulturelle forskjeller, er det et universelt tema som vi får umiddelbar respons på, sier Torbjørn Anderssen, en av gründerne bak Anderssen & Voll.
Designer Kristine Bjaadal debuterte internasjonalt i 2010 og har høstet stor begeistring med bl.a. prototypen Underfull - en duk som forvandler rødvinsflekker og annet som fort søles på bordet til fine mønstre.
Det er andre gangen hun er i Japan, og første gang som utstiller.
- Det er veldig spennende å stille ut på Design Tide! Vi er en god gjeng som har det veldig hyggelig sammen. For meg som er relativt fersk i bransjen er det lærerikt å jobbe sammen med andre som har masse erfaring, forklarer Bjaadal på e-post fra Tokyo.
Til Japan har hun tatt med seg fire prototyper laget utifra hennes eget personlige bilde av landet.
- Inspirasjonen er snarere basert på fornemmelse enn fakta, og er mest hentet fra det tradisjonelle og 1900-tallet og ikke det høgteknologiske, moderne Japan.
En av prototypene som er utstilt er kaffesettet Svale. Koppen er uten håndtak for å forsterke sanseligheten av det varme innholdet, mens trefatet bidrar til en følelse av luksus.
Svale er inspirert av kaffebaren Fuglen i Oslo, som åpnet ny kafé i Shibuya i Tokyo tidligere i år.
Cloche er en porselensskål som både fungerer som et skulpturelt objekt, men også til servering. Utrykket er en videreutvikling av Bjaadals eksperimentering med valnøttformen.
Bjaadal har også designet kaffepressen Siska, laget i porselen, kork, tre og lær. Struktur er en fellesbetegnelse for Bjaadal sine prototyper utstilt i Tokyo.
- Det er fire produkter som ikke hører sammen, men som likevel har flere ting til felles. De har noe veldig taktilt ved seg og innbyr til berøring. De er alle laget av naturmaterialer og fargepalletten holder til hvitt og ulike bruntoner, og de er relativt små i størrelse. I tillegg har jeg forsøkt å fokusere på det å gjøre daglige rutiner til verdsatte ritualer. Alt dette er noe jeg forbinder med Japan, sier designeren.
Hallgeir Homstvedt har designet disse nette gryteunderlagene til utstillingen i Tokyo. Rillene gjør dem enkle å stable, og gir rom for avkjøling i møte med varme kjeler og gryter.