Sans for lys

Eierne bor utenlands og trengte en ferieleilighet i byen når de er hjemme på besøk. – Skap en personlig hotellsuite til oss, var bestillingen de gav arkitektene. Resultatet er en funksjonell ferieoase, full av spennende lyseffekter.

Lyseffektene skaper hygge

© Rishi - HappyLiving/House of Pictures

Eierne bor i Spania og bruker leiligheten sin når de av og til er på besøk i hjemlandet. Derfor hadde de klare ønsker for renoveringen. ”Vi vil ha vår egen, personlige hotellsuite. Lett å ha – og lett å komme til, hyggelig å være i – men allikevel så enkel at det føles som ferie når vi er der. ”

For å oppfylle byggherrens ønsker var det viktigste for arkitektene å skape en funksjonell enkelhet, med minimal innredning. – Leiligheten var en gammel, trist studenthybel med en rotete og
tilfeldig innredning. Ideen med å fokusere på innbygde lyseffekter oppstod ut fra tanken om at det ofte er lyskilder som skaper varme og hjemmefølelse i et rom. Det betydde at hvis vi integrerte dette i arkitekturen, så kunne møbleringen – og dermed også ”rotet” – holdes på et minimum, forteller Jonas Bjerre-Poulsen som sammen med sin makker, Kasper Rønn, er arkitektene bak renoveringen.

Arkitektene utviklet et belysningssystem som gjør at beboerne kan sette på lyset, varmen, TV-en og peisen når de ankommer flyplassen. Når de setter nøkkelen i inngangsdøren kan de åpne opp og føle seg hjemme med en gang – akkurat som når man ønskes velkommen på et hotell.

– Et sparsomt møblert rom med en enkelt lampe eller to vil føles trist, fordi vegger, tak og gulv vil fremstå som mørke flater med dunkle skygger. Men hvis rommet lyses opp i flere hjørner og fra flere kanter, kan man skape både en spennende romfølelse og hygge med et enkelt klikk på bryteren, forklarer Jonas Bjerre-Poulsen.

De måtte legge hodet i bløt for å oppfylle beboernes krav om innebygget klimaanlegg, automatiske vanningsanlegg til takterrassen og utradisjonelle lyseffekter – inkludert at lyset på kjøkkenet skulle ha en ”landingsbaneeffekt”. Det skulle tennes automatisk, med forsinket hastighet for å oppnå den helt riktige flyplasseffekten. – Det er alltid spennende med en krevende byggherre. For det utfordrer
oss til å finne på løsninger som vi kanskje ellers ikke hadde tenkt på. Beboerne ønsket seg for eksempel en storskjerm, og vi bestemte oss for å lage en flott, funksjonell løsning som samtidig tilførte rommet verdi.

Forvandlingen tok ett år og kostet en drøy million. Nå er budsjettet brukt opp, så noe av den siste finishen som arkitektene skulle hjelpe med på møbelfronten, gjenstår. – Vi har skapt en arkitektonisk løsning, som ikke krever mye innredning. Ja, vi synes nesten leiligheten er finest helt umøblert. Takket være lyseffektene er alle rommene hyggelige i seg selv. Og det er jo en sjelden
kvalitet, avslutter arkitektene, som har fått en spesiell sans for lys.

Relaterte artikler