Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Nesten i himmelen

Familien ville ha mest mulig luft og lys da de skulle flytte. Det fikk de da de bygde sitt nye hus med åpen løsning og solid høyde under taket.

Det ene hjørnet

© Gert Skærønd Andersen

Vi kom fra et hus i byen, men hadde hverken mot eller råd til å gå på en renovering av et gammelt Skagen-hus, sier Annegrete Bramsen Danielsen. Hun har sammen med mann og barn nettopp flyttet inn i sitt nybygde hus i Skagen. De hadde en tomt med et gammelt hus og en stall, og bestemte seg for å bygge et nytt moderne hus med god takhøyde i stedet for å renovere det gamle.

– Det går fint for turister som er her i korte perioder, å leve i sjarmerende hus med små mørke rom og lav takhøyde, men jeg mener det ikke er optimalt for oss moderne mennesker å bo i, sier Annegrete, som heller ville skape noe selv. På grunn av de mange restriksjonene som er for området, ble løsningen et langt hus med anneks, basert på de tradisjonelle Skagen-husene. Huset, som tok ett år å bygge, er i mur med svart papp på taket. Foreløpig er huset grått, men planen er at det skal males hvitt. Inne er det brukt tregulv, bortsett fra på bad og i inngangsparti som har fått gul teglstein.

Arkitekturen er minimalistisk, ute som inne. Huset består overordnet av et rom som går over to plan, med visuell kontakt mellom første og andre etasje. Korridoren oppe fungerer som en slags gallerigang og i enden er det et soverom med utsikt ned til stuen og kjøkkenet. – Det luftige hovedrommet passer godt til Skagen hvor vi er vant til at det er ”høyt til himmelen”, forteller Annegrete. Alle vinduene går helt opp i høyden for å slippe inn mest mulig lys og skape mest mulig kontakt med himmelen, akkurat som dusjen på badet har fått glasstak av samme grunn.

Annekset er en liten gjestebolig med rom, bad og carport som husets yngste sønn er så heldig å disponere. Hovedhuset, annekset og gårdsrommet med levegg i mur skaper en helhet hvor ute og inne henger godt sammen. Med ekstra skyvevegger er det skapt et uterom i le for vinden som ofte blåser friskt, slik at familien kan være ute så mye som mulig.

Håndplukket til deg