Hvitt men vågalt

Hvite flater og spesialbygde løsninger danner rammen rundt en praktisk hverdag. Spennende materialvalg, designikoner fra 60- og 70-tallet og spreke detaljer i rødt, gult og oransje gjør den 64 kvadratmeter store leiligheten til Cecilie og Pål Espensen til noe ekstra.

18. januar 2010 av Kjersti Edvartsen

Da sønnen Uno meldte sin ankomst for seks år siden, gjorde behovet for et ekstra soverom seg gjeldende for Cecilie og Pål Espensen.

Paret ville gjerne bo i det samme nabolaget, men 3-romsleiligheter var ikke enkle å oppdrive på det tidspunktet. Da de så annonsen for denne leiligheten på Torshov i Oslo, brydde de seg ikke så mye om hvordan den så ut, og hadde heller ikke anledning til å se den, så de kjøpte den like godt usett.

– Vi hadde kun plantegningene, og bilder av en mørk sliten leilighet, men vi så muligheten for å få dagslyset inn fra tre sider og lede morgenlyset fra stuen og inn på kjøkkenet, forteller Pål som er industridesigner.

For Cecilie, som er redaktør i Spis Bedre, er kjøkkenet et viktig arbeidsrom når nye oppskrifter og matvarer skal testes, og etter at paret tok over leiligheten har kjøkkenet gått fra å være et sted der
to mennesker knapt kunne sitte ned til en enkel frokost, blitt til et stort og funksjonelt rom med spiseplass til åtte.

– Kjøkkenet er ikke bare viktig for meg som et arbeidssted, men jeg er vokst opp med kjøkkenet som det viktigste rommet i huset – der man møtes, hygger seg og løser verdensproblemer, forteller Cecilie. Kjøkkenet ble til ved å rive ned veggen i gangen og innlemme fire ekstra kvadratmeter. På den måten slipper lyset som strømmer inn gjennom stuevinduene, inn på kjøkkenet.

Med hektiske jobber og en aktiv seksåring var det viktig for paret å kunne slappe av og prioritere hygge og kos i fritiden. Funksjonalitet og praktiske løsninger sto derfor øverst på prioriteringslisten da leiligheten ble renovert.

Strietapet ble erstattet med helsparklede hvite vegger og tak, og de gamle gulvene ble rettet opp. I den prosessen ble alt det elektriske lagt ned under det nye flytende gummigulvet slik at listverk ble overflødig.

Målet var en lettstelt leilighet med minst mulig vedlikehold og rengjøring. Dette er blant annet gjort ved å la det være rom under de spesialbygde garderobene på soverommene, noe som skaper inntrykk av større plass.

– Man kan jo alltids la det være rom over skapene, men det blir jo ofte en ansamlingsplass for ting man ikke trenger, eller har bruk for, mener Pål.

Den helhvite basisen er toppet med enkelte møbler og lamper i knallfargene gult, rødt og oransje, et resultat av en tilfeldig tur innom en bruktbutikk i Danmark. I en billigkasse lå nemlig fire fargesterke plastlamper av ukjent opprinnelse som Pål falt for, og som bokstavelig talt satte tonen for selve innredningen. – Det var kjærlighet ved første blikk, og slik ble den originale belysningen på kjøkkenet til, forteller Pål.

Originale løsninger er det mange av i det som opprinnelig var en bedrøvelig og sliten Obosleilighet. Epoksystøpt bad med opalakryl i taket, høytrykkslaminerte kjøkkenfronter, og en moderne versjon av toalettbordet i en tidligere døråpning.

Parets sans for designikoner er prikken over i-en, og gjør i dag leiligheten vanskelig å overse.

Kanskje du også er interessert i...