Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Lyspærens comeback

60-wattspæren er på vei ut, men lyspæren lever i beste velgående hos designerne.

Trendy pærefasong

© Design House Stockholm

  1. september går 60-wattspæren ut av produksjon, og snart er det helt over og ut for den gammeldagse glødepæren. Men designerene fortsetter å la seg inspirere av den ikoniske lyspærefasongen. Se nye og gamle pæreformer i vårt hedersgalleri!

Med inspirasjon fra den rå arbeidslampen som håndverkeren henger opp på byggeplassen eller i garasjen, har svenske Form Us With Love utviklet Work Lamp for Design House Stockholm.

Knust lyspære

© Northern Lightning

Norske Hans Bleken Rud er mesteren bak Scheisse, eller Goodbye Light Bulb, en pendel fra Northern Lighting som hyller den gammeldagse glødelampen. Lampen er en gigantisk stor og istykkerslått pære, hvor de enkelte fragmentene utgjør skjermen.

Forvokst lyspære

© Verpan

Allerede i 1979 ble Verner Panton inspirert av den klassiske pæreformen. Bordlampen Wire kommer i flere farger.

Leken lampe

© Produsenten

Det er det spontane, det lekne og friske som kjennetegner den nederlandske designeren Pieke Bergmans. I et forsøk på å kombi- nere funksjon, form og budskap i en enkel, elegant bevegelse, eksperimenterer hun med materialer som porselen, plastikk og glass.

Lyspærejungel

© Moooi

Mangfoldigheten av pærer inspirerte i 2004 designeren Joel Degermark til å lage Cluster Lamp, som inngår i Mooois ekspressive kolleksjon.

Verdens enkleste vegglampe?

© Ligne Roset

Styrken bak La Plic-lampen fra Ligne Roset er enkelheten og den underspilte kanten. Det er designeren Nathalie Dewez som har tenkt ut den stiliserte fakkelen som skal monteres på veggen.

Lampenes mester

© Produsenten

Ingo Maurers geniale bordlampe Bulb er en dobbelhyllest til den ikoniske form. Lampen er lampemester Ingo Maurers aller første lampedesign i produksjon.

Naken lyspære

© Produsenten

Ingo Maurer jobber ofte med rå elementer, her den nakne pæren. Hans finurlige lampe Hoi Polloi består av to utspente vaiere som man fester Wonder Lux Systemet på.

85 lyspærer

© Droog

Det er noe litt back to basic-aktig over 85 lamps, designet av Rody Graumans og produsert av nederlandske Droog. Lampen, som utelukkende består av pærer, ledninger og fatninger, ble designet i 1993.

Optisk illusjon

© Produsenten

Bye Bye Bulb er en konseptuell lampe designet av den tyske smykkedesigneren Daniel Michel. Han har villet skape en kommentar til utfasingen av glødelampen ved hjelp av en helt naken lampe og en «usynlig» pære i form av et avskjermet LED-lys.

Naken lyspære

© Produsenten

Pæren spiller også en aktiv rolle i pendelen Polish, utviklet av Design By Us. Den finnes i enten klart eller røykfarget glass.