Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Kjøkken i husets hjerte

I to år hadde forfatteren Signe Wenneberg kvaler rundt planene for sitt nye kjøkken - for man kan da ikke rive ned et 110 år gammelt brystningspanel i husets beste rom bare for det? Jo, det kan man godt - særlig når resultatet er blitt et stemningsfullt allrom med plass til både barn og gjester.

2007_03_koekken_hjerte_06_full.jpg

© bo-bedre.no

Man må aldri bygge om kjøkkenet sitt før man har levd i og med det gamle i minst et år. Slik lyder rådet fra forfatter og journalist Signe Wenneberg - for på den måten kan du finne ut av hva som faktisk fungerer, og, viktigst av alt, hva som ikke gjør det. Hun holdt ut med sitt lille kott av et kjøkken i hele to år, før hun fant inspirasjonen og motet til å skape sitt nye kjøkkenallrom der et 110 år gammelt panel gir historie og motvekt til moderne høyglanselementer.

  • Det er mye pent å si om det å lage mat på liten plass - bl.a. at man ikke trenger å ta unødvendige skritt. Det tok meg lang tid å tenke kjøkkenet inn i de riktige rammene. Jeg overveide et tilbygg med overlys og drivhusstemning eller å plassere kjøkkenet i stuen med vedovnen - eller på soverommet!

Men til slutt endte det i husets beste rom - den gamle spisestuen med høye brystningspaneler, forteller Signe. Det rommet hadde ellers vært fredet, fordi Signe mente at man ikke måtte røre husets 110 år gamle, originale panel. Og en del av det måtte dessverre rives hvis kjøkkenet skulle få plass her.

Men så kom den svenske klesdesigneren Filippa K. til unnsetning - indirekte og via et svensk interiørblad, som Signe hadde sett designerens bolig i. Moteskaperens kjøkken var nemlig innredet i en moderne og funksjonell stil - men i gamle, herskapelige rammer.

Med bladet og et par strektegninger i hånden gikk Signe til HTH. Valget falt på høyglansserien Straight, som skaper en moderne kontrast til krummelurene og utskjæringene i den gamle spisestuen. Benkeplaten i hvit Corian bevarer det enkle uttrykket - mens arbeidsøya på hjul har sort benkeplate i afrikansk stein som bryter med alt det hvite og tåler varme kjeler og kasseroller.

Det nye kjøkkenallrommet er først og fremst funksjonelt innredet, slik at barn og venner kan delta i matlagingen, og er med sine enkle flater, robuste benkeplater og malte tregulv lett å gjøre rent. Og så er det plassert midt i boligen, slik at beskjeder ikke må ropes ut til husets og nabolagets unger som løper inn og ut av dørene.

Arbeidsøya er Signe spesielt stolt av da hun selv har funnet på den. Øya er på skjulte hjul, slik at den kan flyttes når de har mange gjester. Den fungerer som arbeidsstasjon med inspirasjon fra skolekjøkkenet og har en solid, sort steinplate som er god å ha når det f.eks. skal bakes.

  • Det med å kunne jobbe på liten plass er noe jeg ønsket å føre videre fra det gamle kjøkkenet. Jeg ble jo overraskende glad for at kjøkkenet var en liten, men funksjonell arbeidsstasjon og ikke et stort allrom. Nå har jeg fått begge deler, sier Signe førnøyd.

Håndplukket til deg