Entré med marmorgulv, Muranolysekrone og stort spejl
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Gjør entreen "større" med få (geniale) justeringer

De fleste av oss har på et tidspunkt hatt en mørk, smal entré - og gangen er dessuten et ofte oversett og nedprioritert rom. Men det er jo faktisk entreen som skaper førsteinntrykket i hjemmet ditt. Heldigvis kan du med noen få triks gjøre entreen din lys og innbydende.

Entreen er et ofte oversett rom som ikke prioriteres spesielt høyt sammenlignet med resten av boligen – forståelig, når det er ofte er det rommet som fyller minst. Derfor gir mange av oss opp på veien til både et praktisk og estetisk resultat.

Det burde imidlertid endres på.

Gangen kan være med på å skape atmosfæren når man kommer inn i boligen, og er dessuten det første rommet førstegangsbesøkende vil danne seg inntrykk fra når de kommer hjem til deg.

Så selv om du ikke tilbringer særlig mye tid i entreen når du først er hjemme, er det lurt å innrede rommet slik at det virker lyst og innbydende – ikke bare for gjestenes skyld, men også for din egen. Det er nemlig en liten glede i hverdagen å bli ønsket velkommen av et innbydende, velmøblert rom hvor alt er i balanse.

Og selv om du er eier av en mørk, smal inngang, er det lys i enden av tunnelen – bare se her.

I gangen har Nanna Wistof fått lagt flotte marmorfliser, og hun har selv tegnet inngangsmøbelet og funnet vintagelampen i Italia. Speilet er fra Gubi.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Speil

Speil er geniale (i alle rom) hvis du vil skape dybde og gi en større romfølelse.

I en mørk entré kan speil også reflektere lyset fra et vindu eller en lampe, og på denne måten skaper speilet ikke bare en større romfølelse, men det kan også bidra til å lysne opp hele rommet.

Gå for et stort speil med godt volum – det finnes nok av runde speil med fine rammer i messing eller krom, mens du også kan gå for et i organisk form hvis du vil skape et litt mer lekent uttrykk.

Årets farge 2022 fra Nordsjö var Bright Skies og symboliserer det behovet for naturopplevelser og optimisme som har oppstått i kjølvannet av den globale pandemien.

© Nordsjö

Den magiske fargen

Farger er din beste venn hvis du vil gjøre noen forandringer i gangen din.

Spesielt én farge du må alliere deg med hvis du vil at entreen skal se større ut enn det faktisk er. Lyseblå er den eneste fargen som kan få et rom til å virke større, fordi det gir oss assosiasjoner til himmel og hav, og derfor er den opplagt å bruke i en mørk og smal entré.

Bruk fargen for eksempel sammen med et speil (som på bildet) og slå to fluer i en smekk - fordoble lysstyrken og skap mer dybde i rommet.

Har du tregulv kan du male de hvite. Sammen med lyseblå vegger (og evt. tak) vil det åpne opp rommet og gi en herlig, rolig følelse.

Designmuseum Danmark Le Klint lampe
© Le Klint

Lek med lyset

Hvis du har en smal og mørk inngang, er lamper (selvfølgelig) din beste venn.

Vurder å installere to eller tre lamper i taket, slik at hele inngangspartiet fremheves og lyses opp. Taklamper øker også takhøyden, så hvis det allerede er høyt opp til taket, vil dette gjøre romfølelsen enda større.

Du kan også gå all in og skape en hotell- eller spahotellstemning med to til fire like vegglamper som lyser opp hele lengden. Samtidig er det også en elegant måte å innrede med lamper på!

Skoskab fra Montana
© Montana

Gjør entreen luftig

I en liten, mørk og smal entré handler det om å få interiøret til å «fylle» minst mulig – og det gjør du best ved å bruke vegger i stedet for gulv.

Gå for lukkede skap slik at du kan oppbevare sko, nøkler, hansker etc. vekk og gjøre rommet så 'rent' som mulig - dette har også betydning for størrelsen.

Bruk høyden og heng opp skap, moduler og garderober – på denne måten får du inngangen til å virke bredere og luftigere. Pass på at du velger skap, moduler etc. i fargetoner som matcher veggene dine – dette skaper god synergi og vil også bidra til å gi entreen en hyggelig atmosfære.