Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Sol ute, sol inne...

Ved Solesetra på Norefjell har arkitekt Anette Albjerk tegnet en moderne elementhytte med stramme former og praktiske løsninger for seg selv og familien på fire. Der går de rett ut i skisporet, men nyter like gjerne naturen inne fra stua som har praktfull utsikt.

Badet har dusj og varmekabler

© T. Xavier Floyd

Da jeg endelig fant drømmetomten på Norefjell, med storslagen utsikt over fjell og vidder, var det bare ett minus, sier arkitekt Anette Albjerk. – På tomten måtte det oppføres en hytte som selger hadde utviklet. Modellen var dårlig tilpasset tomtesituasjonen og var ikke ideell, verken innholdsmessig eller estetisk.

– Jeg foreslo for selger, som også var entreprenøren, å tegne om hytta til en løsning som passet oss bedre. Gjennom god dialog med utbygger fikk jeg mulighet til å legge frem egne tegninger, som de til slutt aksepterte. I dag fremstår hytta som en brukervennlig og moderne familiehytte for fire.

Like i nærheten av hytta ligger Solesetra, som er en gammel seter. Den ble brukt av bygdefolket i Eggedal sommerstid og de første hyttene ble bygget allerede på 1930-tallet. Hytta har klassisk form og glir fint inn i det gamle hytteområdet. På begrenset budsjett, innenfor ferdigfirmaets kalkyler, er det valgt materialer som ikke har fordyret resultatet.

I fjellområdet på Solesetra er det mye snø om vinteren og skiløypene ligger rett utenfor hyttedøra. – Siden hytta ligger relativt høyt til fjells, hvor snøen laver ned tidlig på sesongen, var jeg helt klar på at saltak var den beste løsningen, sier arkitekten. – Snøen fester seg ikke like godt på et skrått tak, som på et flatt.

For å slippe inn utsikt og lys er frontpartiet løftet opp med en hel gavlvegg, der store vinduer rammer inn panoramautsikten. I deler av allrommet på 44 m2 er det fire meter under taket. Over de tre soverommene er takhøyden utnyttet til hems på i alt 49 m2. Her er det ekstra plass til overnattingsgjester.

I tillegg til allrom og tre soverom inneholder hytta garderoberom, to bad, badstue og bod. Ute er det to terrasser på hver kortende. – På hytta vil jeg helst slappe av innendørs til lun varme fra peisovnen, eller være mest mulig ute, sier Anette. – Jeg vil i alle fall ikke bruke mye tid på husarbeid på hytta, derfor var det viktig å planlegge et interiør som er lett å holde i orden og som trenger lite vedlikehold. – Livet på hytta bør være komfortabelt, mener Anette. Derfor har vi innlagt vann og strøm, behagelig baderom med gulvvarme, dusj og badstue.

Fargevalget på hytta er nøytralt, i harmoni med naturen utenfor. – Å slippe inn utsikten og la naturen få spille hovedrollen har vært mitt utgangspunkt for å velge et så nøytralt interiør. Familien har for øvrig innført tv-fri sone på hytta.

– Jeg er tilhenger av å leve uten for mye påvirkning utenfra når vi er omgitt av så vakker natur. Noe av det beste med livet på hytta er å kunne betrakte naturens stadig skiftende lys – også når man er inne og slapper av, sier Anette Albjerk.

Håndplukket til deg