Se den 5000 m² store eksotiske skoghagen

Skoghagen byr på eksotiske planter, sommerblomster, hyggelige oaser og et orangeri. Bli med inn bak porten hos hageeksperten.

Lotte Bjarke
© Pernille Kaalund

Lotte Bjarke midt i det eksotiske hjørnet som er hennes planteeksperiment. Lotte er plantenerd til fingertuppene og elsker å eksperimentere i sin naturlige skoghage når hun ikke skriver bøker, blogger eller jobber som hagejournalist og redaktør. I forgrunnen sees skogtobakk, og planten ved siden av Lotte er en bananpalme.

Sommerblomster
© Pernille Kaalund

Blomsterhagen,som ligger sammen med kjøkkenhagen, er en skjønn symfoni av prydgress og sommerblomster. Det ettårige fontenegresset er en favoritt sammen med avskårne blomster. Her ser vi den kremfargede cosmos-blomsten ‘Xanthos’ og solhatt, og helt bakerst meterhøy bronsefennikel, som både smaker godt og også kan brukes i buketter.

Orangeriet
© Pernille Kaalund

Orangeriet ligger godt plassert mellom trærne i en skråning mellom skyer av vingefrøstjerne og grupper av krukker med planter i nydelig avstemte nyanser. Orangeriet er hjemmebygd og designet av Lottes mann, Søren. Det er ca. 30 m² stort, og med vedovn.

Fra landeveien...

gjør ikke hagen så mye ut av seg, men med en gang man kommer inn i innkjørselen, oppdager man at denne hagen er noe utenom det vanlige. Her bugner det av busker og trær av spesielle slag, omsorgsfullt planter i fine grupper, og krukker med planter som er harmonisk avstemt i farger.

Det ovale bedet
© Pernille Kaalund

Det ovale bedet er innrammet av en kant med cortenstål. I bedet vokser pletter i luften (Muehlenbeckia complexa) som bunndekke, fiken, drakelilje, japansk lønn, værhane, georginer i varme farger og stuearalie. Stiene er laget av steinmel.

Rød drakelilje
© Pernille Kaalund

Den røde drakeliljen skiller skiller seg ut i bedet med den røde fargen. Den stammer fra det vestlige Stillehavet, og understreker stemningen i det eksotiske hjørnet.

Det eksotiske hjørne
© Pernille Kaalund

Det eksotiske hjørnet lever virkelig opp til navnet. Her på den lune plassen i le, vokser bananpalmer, fikentrær, pasjonsblomster, kiwi og aprikos. På siden sees den flere meter høye skogtobakkplanten, som Lotte har dyrket fra frø som hun har tatt fra fjorårets planter, som var halvparten så høye. I løpet av sommeren har de vokst fra ingenting til flere meter, noe som betyr god jord, lun plasserin i det eksotiske hjørnet og en gartner med uvanliggrønne finger. Benken i bakgrunnen er Palissade fra Hay.

Naturhagen

Går man langs de små stiene i det hellende terrenget, dukker det stadig opp flotte staudebed, en kjøkkenhage med drivhus, en bålplass samt en nydelig blomsterhage.

Dessuten vrimler det av koselige små oaser og plasser som dukker opp her og der i naturhagen, og alt sammen er perfekt plassert med utsyn til beitemarker med gressende kuer og Horsens fjord i det fjerne.

Sinnia
© Pernille Kaalund

Den skjønne Sinnia, Zinnia elegans ‘Queeny Lime Red’, med rødt i midten, spiller flott sammen med den røde Emilia ’Scarlet Magic’ i bakgrunnen.

Værhane
© Pernille Kaalund

Værhane er en flott plante som står perfekt i det eksotiske hjørnet. Den liker å bli skjemmet bort med varme og ly. De røde fresia-aktige blomstene, de lange, spisse bladene og høyden på opp til 120 cm gjør at den lyser flott opp i hagen.

Orangeriet

Den unike hagen tilhører hageekspert og journalist Lotte Bjarke og mannen Søren Nielsen. Godt gjemt mellom trærne ligger et stort, flott og hjemmebygd orangeri, som nesten går i ett med omgivelsene.

Orangeriet er et av parets nyeste prosjekter, selv om det ser ut som det har ligget der bestandig. Det er bygd i flere nivåer, etter en idé av Søren.

Drivhus
© Pernille Kaalund

Drivhuset er plassert på en lysning i skogen og forsyner familien med friske tomater, hjemmedyrket sitrongress (i midten) og massevis av basilikum og auberginer hele sommeren.

Mer enn bare et orangeri

I orangeriet er det en vedovn, som innbyr til hygge i de gode lenestolene året rundt. Men orangeriet er ikke bare et sted for avslapning. Her er det god plass til forspiring og kultivering også.

Søren har laget bord med varme i, slik at man kan begynne forspiringen allerede i februar.

Inne i orangeriet er det en nesten tropisk stemning, med massevis av stueplanter av eksotiske slag som smykker bord og hyller, en pasjonsblomst kravler muntert opp langs takmønet, og ananasliljer og praktlys skaper en helt spesiell stemning i det koselige hagehuset.

© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund
Kjøkken- og blomsterhagen
© Pernille Kaalund

Det er lett å glemme tid og sted i kjøkken- og blomsterhagen. Her er man omringet av trær og kan ikke se noen andre bygninger. Et perfekt sted å lade opp og gire ned.

“Det eksotiske hjørnet”

Og det er ikke bare i orangeriet at det finnes eksotiske innslag. Lotte og Søren har faktisk døpt et hjørne av hagen «Det eksotiske hjørnet». Og det lever virkelig opp til navnet. Det eksotiske hjørnet er et av Lottes siste påfunn, og ideen tok form da hun og Søren diskuterte hvor de skulle lage plass til en ny tilhenger.

Mens det praktiske falt på plass, kom det frem nye muligheter.

Salvia viridis
© Pernille Kaalund

Den rosa dusksalvie (Salvia viridis) får nydelige rosa blader, som også kan brukes i salater. Planten er god til å så seg selv, og biene elsker den.

Blomsterhage
© Pernille Kaalund

Blomsterhagen er organisert i vifteform, der fargene vever seg inn i hverandre som en symfoni av sommer- glede. Det ettårige hirse-gresset Panicum elegans vever plantene sammen på elegant vis. Her sees laksefarget risp, hårete solhatt og dusksalvie.

Orangeriet
© Pernille Kaalund

Orangeriet klamrer seg nærmest fast til det skrånende terrenget i skoghagen. Det er noe magisk ved at orangeriet er helt omhyllet av grønt.

Plantenerdens fantasi

En mur dukket opp fra buskaset og avslørte en plass med le og mye sol. Med muren som bakgrunn og et bed i sørenden, fikk de et godt mikroklima som vekket plantenerdens fantasi. Her kunne hun plante morsomme, annerledes og eksotiske vekster.

Søren gravde opp all jorden og planerte underlaget før han stampet til stier med steinmel. De plasserte en benk ved den varme muren, der man har utsikt til et ovalt bed kantet med cortenstål. De første plantene i bedet kom i jorden våren 2020.

Planter
© Pernille Kaalund

Rustikke bord å jobbe ved og sjenerøse mengder planter av alle slag forteler historien om en veldig planteglad hagenerd som liker å eksperimentere i det koselige orangeriet.

Evighetsblomster
© Pernille Kaalund

I blomsterhagen dyrkes også evighetsblomster til tørking.

Sommerfuglbusk, (Buddleja davidii)
© Pernille Kaalund

Hagen er planlagt like mye for dyr som for mennesker, og overalt er det planter som forsyner bier, sommerfugler og insekter med nektar og pollen. Sommerfuglbusk, (Buddleja davidii), er en magnet for sommerfugler.

Eksotiske planter

Her gror det nå massevis av eksotiske planter, som for eksempel eukalyptus, en rødlig drakelilje og en storbladet, nesten svart alunrot. Et bunndekke av søtpotet, Ipomoea ’Treasure Island’, skaper drama med sine mørke bladfarger. Georginer i knall farger stråler om kapp med værhane, mens fiken og vindruer bidrar til et eksotisk preg.

En gigantisk squashplante snor seg gjennom bedet, mens en pasjons-blomst klatrer opp den varme muren på et espalier av armeringsnett. Det eksotiske hjørnet er Lottes planteeksperiment, og det er tydelig at den lidenskapelige plantenerden morer seg med det nye bedet sitt.

Limonium suworowii
© Pernille Kaalund

De lange rosa spirene fra aksrisp (Limonium suworowii) leverer en magisk letthet til hagen.

Craspedia eller solball
© Pernille Kaalund

De morsomme gule, kuleformedeblomstene har du kanskje sett i buketter, men Craspedia, eller solball som den også kalles, kan du dyrke i hagen fra frø.

Orangeriet
© Pernille Kaalund

I orangeriets nedre del er det en vedovn. Her sitter man nesten helt ute på skrenten blant trærne i skoghagen og kan nyte den tropiske stemningen i orangeriet.

Fra frø til fryd

I den østlige delen av skoghagen finner vi meterhøye bronsefennikler som lyser mot den mørke bakgrunnen av furuskog. Vakre sommerblomster vever seg inn mellom skyer av prydgress i den gjennomtenkte kjøkken og blomsterhagen.

Et drivhus sørger for friske forsyninger av tomater, auberginer, sitrongress og basilikum hele sommeren igjennom. Kjøkkenhagen, som byr på et vell av hjemmedyrkede godsaker, er anlagt ved siden av blomsterhagen, der det er fullt av sommerblomster til buketter, som Lotte har dyrket selv fra frø til fryd.

Hage
© Pernille Kaalund

Overalt i hagen skjuler det seg koselige steder som smetter frem i det hellende terrenget. Foran huset er det plassert to lenestoler der man kan sitte og nyte utsikten over åkrene med kuer og Horsens fjord i horisonten.

Blomsterhagen
© Pernille Kaalund

I blomsterhagen står det en morgenbenk med utsikt til det vakre bedet.

Lotte og Sørens hage er en oase man får lyst til å gå på oppdagelsesferd i, og overalt finner man nye spennende kroker og nye planter som ikke er hverdags kost i norske hager.

Cosmos ‘Xanthos’
© Pernille Kaalund

Kremfarget Cosmos ‘Xanthos’ er nydelig og en gave til biene, som man også har tenkt på her i hagen.

Hengekøye
© Pernille Kaalund

I en lysning mellom de store trærne ligger en skyggefull plass med en hengekøye til en velfortjent hvil når Lotte har luket i kjøkkenhagen.

Idylliske omgivelser

I bedet nedenfor huset brer det seg en liten treterrasse, som kanskje er et av de aller beste stedene i hele hagen. Her står det to lave liggestoler som Søren har snekret, og her kan man nyte den fantastiske utsikten over frodige åkre, gressende kuer og Horsens fjord i det fjerne. Et godt sted i skogens stille ro, der man kan sitte i fred og legge nye ville og morsomme hageplaner.

Utsikten fra huset
© Pernille Kaalund

Det er flott utsikt fra huset over åkeren der der går en flokk skotsk høylandsfe, med et glimt av Horsens fjord i det fjerne. Plassen med ryggen til utsikten brukes til å ta inn morgensolen.