Lys i mørket

Ikke for lite og ikke for mye - god lyssetting er enkelt når du bare vet hva du skal gjøre. Her er de beste rådene til utebelysning akkurat nå!

 
Ekspertens råd til den beste utebelysningen
© Produsentene

De lyse sommerdagene er på hell, og vi går sakte men sikkert mørkere kvelder i møte. Men hva gjør vi med utebelysningen når mørket faller på, og farger og kontraster viskes ut?

  • Signalbygg, kirker og enkelte offentlige byggverk har hatt tradisjon for utvendig belysning av mer kunstnerisk karakter. I den senere tid har også private boliger kommet etter. Prioritering er første bud når du planlegger utebelysningen, forteller Paul Anders Hoen, Bo Bedres faste ekspert.
  • Blir det for mye, svekkes effekten. Tenk på belysningen som en guide. Den skal lede oppmerksomheten til de bygningselementene det er viktig å fremheve! Inngangspartiet er vanligvis det viktigste, forteller han.
  • Led oppmerksomheten mot inngangsdøren, det skal ikke være tvil om husets hovedadkomst. Pendler er vakkert og stemningsskapende, men kan være utfordrende i vær og vind. Har du en trapp eller sti som leder frem til døren, kan små trinnlys være en flott veiviser. Paul Anders har dessuten gode råd for å få huset til å virke mindre livløst og forlatt på nattetid.
  • Et effektivt virkemiddel er å lyssette arkitektoniske elementer. Velg gjerne armaturer som gir indirekte belysning, det vil si at lyskilden ikke er eksponert, og plasser armaturen slik at lysstrålen treffer et bygningselement. Da vil dette fremheves og reflektere lyset tilbake til omgivelsene.

Klikk deg videre for 14 gode tips til god utebelysning!

 
Fin fasade
© Produsent

Fasadebelysning bør ha et anonymt utseende i seg selv. Det er som regel strukturen på det som blir lyst opp, som skaper atmosfæren. Dermed blir det ofte en boks- eller sylinderform, som Chillout fra Davide Groppi - og det er jo fint! 3735 kr, Creolight.

 
Fotfølger
© Produsent

Den tilsynelatende nedgravde kuben Break fra Vibia er et arkitektonisk lysende objekt, som i tillegg til å lyssette bakken fungerer som en utmerket markør i et åpent inngangsparti. Velg mellom khakifarget eller en oksidert overflate. 10 725 kr, Stilverk.

 
Fyrlykt
© Produsent

Lampen Port fra Vibia er en portabel lyslykt, en slags moderne japansk lanterne. Den er flott å flytte med seg der man vil ha litt ekstra oppmerksomhet - og så slukker den ikke i vinden! Fra 5330 kr, Stilverk.

 
Klassiker
© Produsent

Toldbod er blitt en klassiker til tross for at den bare er fra 2006. Den presise designen passer på de fleste fasader. Lyset er rettet nedover og aluminiumsskjermen gir et mykt lys. Med denne designen har Louis Poulsen Lighting videreført Poul Henningsens tanker om gate­belysning. 3210 kr.

 
Kloss på kloss
© Produsent

Boxes har en god minimalistisk form, sammensatt av tre forskjellige kuber der lyspunktet kan dreies 360 grader. Designen står Josep
Lluís Xuclà bak, med Vibia som produsent. 12 870 kr, Stilverk.

 
Siste nytt fra fronten ...
© Produsent

Lab, designet av Francesc Rifé for Marset, lar deg velge mellom et utvalg frontpaneler. Du kan gjøre lampen nærmest usynlig eller spille på materialmiks med frontene i farget aluminium, tre eller marmor. Opp til deg! 2006 kr, Stilverk.

 
Luring!
© Produsent

Det smarte med lampen Fox fra Delta Light er at den har en bevegelig spot som lyser opp bakken, uten å ruve for høyt i terrenget. Anonym og industriell i formen, akkurat som vi liker det! 3023 kr, Lightcom.

 
Lysknapp
© Produsent

Designeren Inga Sempé har skapt vegglampen Ecran In & Out for Luceplan. Med sterkere lys forvandles hele lampen om til en skjerm og gir det klare led-lyset en fin spredning. Pris ikke fastsatt, Expo Nova.

 
Spre lyset!
© Produsent

Lampen Mono fra Delta Light er klassikeren som gjør en hvilken som helst fasade. Den er forholdsvis anonym når lyset er av, men når den er på gjør den mye ut av seg. Husk derfor å beregne lysspredningen når du skal bestemme hvor på veggen den passer best. 5 759 kr, Lightcom.

 
Perler på en snor
© Produsent

Lyslenken Catenaria Di Luce Serpentine er designet av den sveitsiske arkitekten Peter Zumthor for Via Bizzuno. Pris på forespørsel, conceptdesign.no.

 
Potte-spot
© Produsent

Velg mellom lamper som lyser opp eller de som lyser ned, avhengig av hva du vil fremheve. Den store utespotten On, som står godt plantet i en betongpotte, er perfekt til belysning av vakkert strukturerte overflater. Designet av Marco Merendi for Davide Groppi, 6925 kr, Creolight.

 
Stemningsbelyst
© Produsent

Vi snakker stadig om at uterommet er en utvidelse av sånn vi lever inne, så hvorfor ikke la det gjenspeiles i hvordan vi «innreder» ute også? Designeren Jordi Vilardell har skapt Wind for Vibia, der hele formen er dannet av spunnet glassfiber og en plastkolbe sørger for et stemningsskapende skinn. Wind er 193 cm høy, 44 000 kr, Stilverk.

 
Tusen og én natt!
© Produsent

Arab Minimal Style, AMS, er et utelys den spanske designeren David Abad har tegnet for B.Lux. Den er en nydelig liten skulptur når du vil ha stemningsbelysning i hagen. Pris på forespørsel, Expo Nova.