Wisteria Sinensis
© Andreas Mikkel Hansen

Den ultimative drømmehagen: 5000 m² med både rosenhage, oransjeri og dam

Fra tidlig sommer til langt utpå høsten har Anne Lyngbye Melsen og familen glede av den 900 kvadratmeter store rosehagen med eget oransjeri som er perfekt som en utendørs spisestue.

En hage man drømmer om

Hagen har alltid vært Anne Lyngbye Melsens største interesse.

– Jeg har en forkjærlighet for eldre eiendommer som har hager med mange soner, slik at man kan få forskjellige opplevelser alt etter hvor man befinner seg, forteller Anne.

Vildtvoksende hage
© Andreas Mikkel Hansen

5000 m² hage

Gjennom årene har det skjedd store forandringer i den fem mål store hagen. Anne har blant annet anlagt omkring 100 kvadratmeter med terrasse, et eget oransjeri og en rosehage på hele 900 kvadratmeter.

Sistnevnte viste seg å bli en skikkelig utfordring, i følge hagearkitekt Ellen Bundgaard som ble en viktig samarbeidspartner da Anne skulle utforme hagen og ikke fikk det til å stemme.

– Da hun ringte meg i juli 2009, fortalte hun at ting ikke hadde gått helt som de skulle. Hun klaget over at den nye rosehagen lignet en planteskole, og det var jo ikke meningen, minnes Ellen Bundgaard, som deretter hjalp Anne med å legge nye planer for hagen.

900 kvm stor rosenhave
© Andreas Mikkel Hansen

LES OGSÅ

Have med blåregn og slyngroser
© Andreas Mikkel Hansen

Oransjeri, dam og rosebuer

De ble enige om at rosehagen skulle organiseres mer symmetrisk, og at det skulle være andre planter mellom rosene.

I tillegg ønsket Anne seg et oransjeri, en liten dam med springvann og en paviljong med rosebuer. Mesteparten av rosene som hun allerede hadde plantet, ble gjenbrukt og supplert med prydgress, blomstrende busker og stauder.

Hagearkitekten Anne Lyngbye Melsen

Anne Lyngbye Melsen har alltid drømt om en stor frodig hage i vakre farger, og sammen med hagearkitekt Ellen Bundgaard fant hun løsningene som passet.

© Andreas Mikkel Hansen
Hage med oransjeri og terrasse

Stien opp til oransjeriet og uteområdet foran er belagt med sandstein. Oransjeriet er bygd i stål og malt i en dus grønntone. Selve uterommet fungerer som en ekstra spisestue.

© Andreas Mikkel Hansen
Jeg har en forkjærlighet for eldre eiendommer som har hager med mange soner, slik at man kan få forskjellige opplevelser alt etter hvor man befinner seg — Anne Lyngbye Melsen
Pyntende grener med blomsterskudd
© Andreas Mikkel Hansen
Oransjeri med planter

Det lange spisebordet i eik er kjøpt for 20 år siden hos en møbelsnekker. Glassene på bordet er fra Menu og trebrettet fra Skagerak. Vintagestolene er av bambus. På bakveggen klatrer vinrankene på et espalier av galvanisert stål som er malt i samme farge som oransjeriet.

© Andreas Mikkel Hansen

Rosenhagen

– Rosehagen går hovedsakelig i rosa og hvitt, og som kontrast er det slanke og høye blå riddersporer, mye blå lavendel og naturligvis espalier med blåregn. Litt brudeslør og mange stauder i rosa- og lillatoner ble det også plass til. Jeg har alltid likt at det er forskjellige dufter og farger, sier Anne og forteller videre:

– Det var for eksempel et bed rosene ikke trivdes i. Der endte vi med å plante peoner. Det er også fantastisk å se hvordan sommerfuglene trives i de store sommerfuglbuskene, som blomstrer i hvitt og forskjellige blåtoner. Og når sensommeren og høsten kommer, står de hvite, vakre høstanemonene og nesten lyser av seg selv i skumringen.

Oransjeri med hagemøbler i tre

Langs veggen er det anlagt bed med automatisk tilførsel av vann og gjødsel.

© Andreas Mikkel Hansen
Oransjeri med oliventre

I Oransjeriet har Anne oliventrær, sitrustrær, et lite fikentre og en endevegg dekket med druer. Dette er planter lusene ikke er så begeistret for. Snart håper hun også å få inn forskjellige krydderurter.

© Andreas Mikkel Hansen

LES OGSÅ

Vin i orangeri
© Andreas Mikkel Hansen
Kantlobelia

Hagen er fylt med ulike blomsterarter. Her ses en hvit variant av Kantlobelia.

© Andreas Mikkel Hansen

Oliven, sitrus og fiken

Opprinnelig ønsket Anne seg en terrasse hvor man kunne sitte og nyte kveldssolen, men hun klarte ikke helt å finne riktig plassering i forhold til solforholdene i hagen. I stedet ble det derfor et oransjeri med eksotiske planter og et stort spisebord. Både oliventrær, sitrustrær og et fikentre har slått rot og trives, og en hel endevegg er dekket med druer.

– Jeg har fått god hjelp av Ellen til å velge riktige planter. Det fungerer utrolig bra helt fra tidlig på våren til sent på høsten, og vi har fått installert en varmeveksler, slik at det går raskt å varme opp rommet. Vi er en stor familie, og oransjeriet er som å ha en utendørs spisestue midt i hagen.

Den engelske rose ‘John Clare’
© Andreas Mikkel Hansen
Buegang med blåregn
© Andreas Mikkel Hansen

LES OGSÅ