En hage man drømmer om
Hagen har alltid vært Anne Lyngbye Melsens største interesse.
– Jeg har en forkjærlighet for eldre eiendommer som har hager med mange soner, slik at man kan få forskjellige opplevelser alt etter hvor man befinner seg, forteller Anne.
5000 m² hage
Gjennom årene har det skjedd store forandringer i den fem mål store hagen. Anne har blant annet anlagt omkring 100 kvadratmeter med terrasse, et eget oransjeri og en rosehage på hele 900 kvadratmeter.
Sistnevnte viste seg å bli en skikkelig utfordring, i følge hagearkitekt Ellen Bundgaard som ble en viktig samarbeidspartner da Anne skulle utforme hagen og ikke fikk det til å stemme.
– Da hun ringte meg i juli 2009, fortalte hun at ting ikke hadde gått helt som de skulle. Hun klaget over at den nye rosehagen lignet en planteskole, og det var jo ikke meningen, minnes Ellen Bundgaard, som deretter hjalp Anne med å legge nye planer for hagen.
Oransjeri, dam og rosebuer
De ble enige om at rosehagen skulle organiseres mer symmetrisk, og at det skulle være andre planter mellom rosene.
I tillegg ønsket Anne seg et oransjeri, en liten dam med springvann og en paviljong med rosebuer. Mesteparten av rosene som hun allerede hadde plantet, ble gjenbrukt og supplert med prydgress, blomstrende busker og stauder.
Rosenhagen
– Rosehagen går hovedsakelig i rosa og hvitt, og som kontrast er det slanke og høye blå riddersporer, mye blå lavendel og naturligvis espalier med blåregn. Litt brudeslør og mange stauder i rosa- og lillatoner ble det også plass til. Jeg har alltid likt at det er forskjellige dufter og farger, sier Anne og forteller videre:
– Det var for eksempel et bed rosene ikke trivdes i. Der endte vi med å plante peoner. Det er også fantastisk å se hvordan sommerfuglene trives i de store sommerfuglbuskene, som blomstrer i hvitt og forskjellige blåtoner. Og når sensommeren og høsten kommer, står de hvite, vakre høstanemonene og nesten lyser av seg selv i skumringen.
Oliven, sitrus og fiken
Opprinnelig ønsket Anne seg en terrasse hvor man kunne sitte og nyte kveldssolen, men hun klarte ikke helt å finne riktig plassering i forhold til solforholdene i hagen. I stedet ble det derfor et oransjeri med eksotiske planter og et stort spisebord. Både oliventrær, sitrustrær og et fikentre har slått rot og trives, og en hel endevegg er dekket med druer.
– Jeg har fått god hjelp av Ellen til å velge riktige planter. Det fungerer utrolig bra helt fra tidlig på våren til sent på høsten, og vi har fått installert en varmeveksler, slik at det går raskt å varme opp rommet. Vi er en stor familie, og oransjeriet er som å ha en utendørs spisestue midt i hagen.