© NORD

"You snooze, you lose" har mere for seg enn du kanskje trodde

Vi innrømmer at vi også gjør det: - snoozer. Noen morgener mer enn andre, men det er ikke et fremmed konsept for noen av oss. Forskningen forteller oss at snooze-vanen er alt annet enn sunn - og her er grunnen.

Derfor er snooze-knappen den dårligste måten du kan starte dagen på

Du kjenner helt sikkert til det (med mindre du er en av de få morgenfuglene som hopper ut av sengen så snart vekkerklokken ringer) : Snooze.

Her på redaksjonen er 'snoozerne' i klart flertall, og det var derfor med en viss gru vi måtte innse at det utbredte morgenritualet ikke er bra for oss.

Nå har forskningen nemlig slått fast at påstanden 'you snooze, you lose' faktisk kan oppfattes bokstavelig.

Søvninerti

Forklaringen på hvorfor vi ikke skal snooze, finnes i nevrologien.

Det er nemlig slik at voksne menneskers søvnsyklus foregår i et spenn på 75 og 90 minutter, og når vi trykker snooze og sovner igjen starter hjernen en ny søvnsyklus - som så blir avbrutt etter 9 minutter. Og det er et problem.

Her kommer begrepet søvninerti inn i bildet.

Det er betegnelsen på den tilstanden vi befinner oss i rett etter vi våkner - hvor vi er døsige og desorienterede, og kroppen mildt sagt er groggy. Den tilstanden varer normalt i i 15-30 minutter, men når alarmen ringer, og vi snoozer, lurer vi os selv.

For hver gang vi utsetter våres reelle oppvåkning med 9 minutter, forlenger vi også tilstanden av søvninerti.

Og det verste?
Det kan ta kroppen hele 4 (!) timer å våkne skikkelig opp, fordi vi har lurt hjernen til å tro at den skulle gjennom enda en søvnsyklus.

Hva gjør man når vekkerklokka ringer?

Nå lurer du kanskje på om det ikke er samme saken som om du nettopp hadde gått inn i en ny søvnsyklus da vekkerklokken ringte.

Det er det ikke.

Forskjellen er nemlig at du ikke sovner igjen. Jo flere ganger, vi snoozer og sovner igjen, jo vanskeligere blir det for kroppen å våkne skikkelig fordi den har innstilt seg på å starte en ny søvnsyklus.

Resultatet gjør deg bare trøttere (og mer morgengretten).

Står du derimot opp så snart vekkerklokken ringer, reagerer ikke kroppen på samme måte.

Det krever kanskje en ekstra kald dusj, men her er vi enige: Prosjekt ingen-snooze er herved startet!