Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Christina vant ny uteplass til 250.000 kr!

Den første vinneren i BO BEDREs store uteplasskonkurranse bor i blokk på Oslos østkant. Se uteplassen som skal forvandles for en kvart million kroner!

Vant ny uteplass

© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Christina Sørensen (33) på østkanten i Oslo er den ene av to vinnere av en totaloppgradering av uteplass til en verdi av 250.000 kr. Hun ble valgt ut blant over 3600 bidrag fra hele landet.
Juryen måtte til slutt trekke lodd mellom de mest aktuelle kandidatene, og endte opp med den urbane uteplassen midt i Oslo som en verdig vinner.

Sjefredaktør Grete Sivertsen i BO BEDRE og redaktør Arild Sandgren i Hagen for Alle var med på overraskelsesbesøket til den arkitekttegnede bygården på Grønland i Oslo. Klikk videre og se prosjektet juryen digget!

Overrasket vinneren

© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Hagedesigner Darren Saines fikk gleden av å overraske den heldige vinneren, under påskudd av å skulle ta noen flere mål. Da hadde han allerede vær på befaring hos vinnerkandidaten en gang tidligere.

  • Jeg har nesten ikke ord. Jeg er utrolig, utrolig glad, sier Christina Sørensen.
Stort oppmøte

© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Tv-kameraer, fotografer, journalister, redaktører og lederne av sponsorbedriftene stilte mannssterke til overraskelsen. Men dette er bare begynnelsen.

  • Livet ditt kommer til å bli snudd på hodet neste uke, advarte Darren. Da starter fire mann arbeidet som skal vare i fem dager og føre til en fantastisk, ny uteplass til 17. mai.
Betongørken

© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Slik har uteplassen sett ut siden Christina flyttet inn for halvannet år siden.

  • Den første sommeren hadde jeg ingenting her ute. I fjor var planen å legge tredekke, men så fikk vi en vannlekkasje i muren, forteller Christina. Hun har vurdert å kjøpe en sittegruppe til den 50 kvadratmeter store terrassen, men synes det blir som å sette en stol på en tennisbane. Åpenheten er en del av utfordringen med plassen. Besøkende tror det er et fellesområde, og går forbi rett utenfor vinduene. Barn leker i hengekøyen, og ingenting signaliserer at det er en privat plass.
Midt i sentrum

© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Christina bor i en nybygget bygård midt på Grønland i Oslo sentrum. Med en liten endeleilighet i tredje etasje, som flukter med skråningen i terrenget, har hun en stor uteplass i betong og glass - og ingenting annet.

Planskissen er klar

© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Christina ønsket seg boblebad, sittegrupper, skjerming og soner på den store uteplassen sin. Hagedesigner Darren Saines skal sette alle drømmene hennes ut i livet. Her viser han grovskissen, som siden skal justeres etter vinnerens egne ønsker.
Darren Saines er en av Norges mest kjente hagedesignere. Han har designet hager i over 22 år, og halvparten av denne tiden har han bodd i Norge. Darrens hager er vist på tv og i magasiner over hele landet, og i 2010 representerte han Norge i den prestisjetunge hagekonkurransen Chelsea Flower Show.

Fokuserte på grønt i byen

© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Arild Sandgren i Hagen for Alle leser opp juryens begrunnelse. Juryen la vekt på at den første vinneren i hagekonkurransen bor i en storby, der grønne uterom er mangelvare.

"Folk flytter til storbyene som aldri før og Oslos innbyggertall øker år for år. Storbybeboerne har også behov for grønne uterom, men det er kanskje ikke alltid like lett å se mulighetene i trangbodde bymiljøer. Balkonger og takterrasser kan imidlertid gjøres om til frodige oaser i urbane miljøer. Valget falt til slutt på en terrasse på Grønland i Oslo, en bydel med minimalt med offentlige grøntområder. Bydelen er kanskje noe av det mest urbane vi har i Norge, men har lenge vært belastet og beryktet og har også kommet litt i skyggen av utbyggingen i Bjørvika. Grønland er imidlertid en fremtidsrettet bydel med sin spennende miks mellom ulike folkeslag", heter det i juryens begrunnelse

Hele juryen

© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Juryen bestod av (fra venstre): Arild Sandgren, redaktør i Hagen for Alle. Darren Saines, hagedesigner og norsk medaljevinner på Chelsea Flower Show 2010. Erling Ølstad, administrerende direktør i Mester Grønn, og Grete Sivertsen, sjefredaktør i BO BEDRE.

  • Det er ikke akkurat vakkert her, men det er mye man kan gjøre på arealer som dette. Du skal få masse blomster her, lover Erling Ølstad i Mester Grønn.
Oase i høyden

© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

"Tanken med vinnerhagen er å skape et lite privat parkmiljø i høyden, og ambisjonen er å vise at man kan skape et spennende uterom på liten plass med en rekke ideer som også kan inspirere folk med større hager", skriver juryen i sin begrunnelse.

Utilpass terrasse

© Privat

Her er Christinas eget bilde fra uteplassen. Terrassen på 50 kvadratmeter skulle egentlig ikke følge med leiligheten da det ble bygget, og er derfor ikke tilpasset i forhold til utgangsparti og skjerming. "Jeg kjøpte leiligheten på grunn av terrassen og dens muligheter, men jeg kjenner meg helt låst i design og økonomi", skrev hun i sitt bidrag til konkurransen.

Stjernedesign på fellesområdene

© Privat

Trappen forbi Christines uteplass fører opp til en flott, felles takterrasse, designet av Snøhetta. Det var en ekstra motivasjon for Christine, som ønske seg en uteplass som ikke gjør skam på det flotte designet ellers i bygget.

© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

Følg prosessen

© Siri Høstmælingen/BO BEDRE

  • Jeg ser du har noen stemorsblomster her. De kunne trengt litt vann, påpeker Hagen for Alles Arild Sandgren. Nye planter og nymalt mur er oppdateringene Christine har kostet på seg så langt i vår. Nå skal hele plassen oppdateres for 250.000 kroner. Følg prosessen fra betongørken til grønn oase i neste uke på bo-bedre.no.

Håndplukket til deg