Ni å merke seg: Vi ba tre kunsteksperter dele sine favoritter
Vi har spurt eksperterne Lillian Reif, Peter Snare og Rhea Dall om hvilke norske kunstnere som er deres favoritter, og hvilke vi bør holde øye med akkurat nå.
Lillian Reif - Redaktør for Magasinet KUNST
1.MORTEN ANDERSENS bilder befinner seg i et skjæringspunkt mellom dokumentar og kunst. Andersen begynte å ta bilder av punk-rock-band tidlig på 80-tallet, og fortsatte å utvide motivkretsen med natur, byer og mennesker, ofte fanget i en situasjon løsrevet fra de satte samfunnsnormene. Morten har en imponerende fotobokproduksjon med hele 23 bøker på listen, og kan stadig vekk oppleves på gallerier i Oslo, Paris og Tokyo.
1. Morten Andersen, fra boken "Fast Cities". 2. Dag Alveng, "Planter, Smylovs grav, Moskva". 3. Maria Pasenau, fra boken "Whit Kind Regrets Pasenau 2015-2018".
2. DAG ALVENG regnes som en av Norges fremste fotokunstnere og har gjennom sine mange prosjekter vært med på å definere og utfordre hva kunstfotografi kan være. Han er representert i The Metropolitan Museum
of Art og i The Museum of Modern Art i New York, og har bidratt til å gi kunstfotografiet oppmerksomhet i Norge som en av stifterne av Fotogalleriet på 1970-tallet. I sommer kunne man oppleve bilder fra flere av hans kjente serier på Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal, og i høst deltar han, sammen med andre norske kunstnere, i utstillingen Ethereal på Fotografie Forum Frankfurt i Frankfurt, Tyskland.
3. MARIA PASENAU har sakte men sikkert jobbet seg inn i kjernen av norsk fotokunst. Nasjonalmuseet har kjøpt inn seks verk av henne, og hun er en av de yngste som er blitt stilt ut på Nasjonalgalleriet. Bildene som er innkjøpt er tidligere publisert i 24-åringens første fotobok, Whit Kind Regrets Pasenau 2015-2018. Pasenaus bilder er intime og rå, og har fått kritikere til å sammen- ligne henne med storheter som Nan Goldin, Larry Clark og Wolfgang Tillmanns. Hennes nærgående selvportretter og bilder av venner og uteliv er en befriende motpol til perfeksjonskulturen vi omgis av i dag. I september er hun aktuell med ny fotobok og separatutstilling i Fotogalleriet i Oslo.
Petter Snare - Direktør for KODE Kunstmuseer og komponisthjem
1. KERAMIKER MARIT TINGLEFF er blitt kjent for sine store arbeider som visker ut grensen mellom fat og maleri. Tingleff lager svært store keramiske arbeider i leirgods, og det er heftig å se hvordan hun tøyer bæreevnen til materialet helt til bristepunktet. De største fatene hennes kan veie opp mot 350-400 kilo, og sprekkene som av og til oppstår blir en del av uttrykket.