St. Catherine's College 50 år

Vi har vært i Oxford og latt oss imponere over arkitekten og designeren Arne Jacobsens store mesterverk.

Kompleks og komplett
© Fritz Hansen

Vi har tidligere skrevet om Arne Jacobsens klassiske stol Mauren som fyller 60 år i år. Også den danske arkitekten og designerens mesterverk, St. Catherine's College, feirer rundt tall i 2012.

Vi dro til England på befaring, og ble imponert over hvor godt universitetet har tatt vare på bygget, og ikke minst alt det opprinnelige.

St. Catherine's College ligger øst i Oxford ved bredden av Cherwell-elven. Bygningene i glass og betong skiller seg ut fra de tradisjonelle bygningene slik vi kjenner dem fra seriene om Inspector Morse og Lewis og ikke minst Harry Potter-filmene.

Bygget er Arne Jacobsens mest komplekse og mest komplette arbeid. Universitetet ble bygget med tanke på at det skulle vare for alltid, for århundrer fremover.

Akademisk landsby
© Fritz Hansen

Området føles åpent, nesten som en akademisk landsby, i kontrast til andre universiteter som er bygget som lukkede bygninger. Store enkle former, følelse for materialer og detaljer karakteriserer Arne Jacobsens design og arkitektur, så også St. Catherine’s College.

Hagen med hele 756 arter er endret på underveis, men veggene, hekkene og strukturen er den samme.

Design i hver krok
© Fritz Hansen

Oxford-stolen, som ble designet av Arne Jacobsen i 1962, ble designet til byggets store spisesal. Han tegnet ikke bare bygget, møblene og hageplanen, men også mindre detaljer som bestikket.

Oxford-stolen med den høye ryggen, som opprinnelig ble laget i ett stykke laminert eiketrefiner, fikk en prominent plassering ved det såkalte «high table» i spisesalen på St. Catherine’s College. Med høye rygger danner stolene et lukket rom rundt bordet hvor rektoren, professorene og deres gjester spiser.

Ny versjon
© Fritz Hansen

I disse dager lanseres Oxford-stolen i eikefiner i en mellomhøy utgave med frontpolstring på sete og rygg.

Syveren
© Fritz Hansen

I auditoriet finner vi Syveren i lær. Syveren med armlener var for øvrig den eneste stolen Arne Jacobsen tegnet som ikke var til en bygning.

Organiske materialer
© Fritz Hansen

Organiske former og naturlige farger med bronse, tegl og glass går igjen i Jacobsens mesterverk. Bildet viser biblioteket.

Ikke alle vet at Arne Jacobsen også var en akvarellmester og en hagemester. Han hadde stor kunnskap om planter og eksperimenterte med farger og strukturer for å skape arkitektoniske rom. Da vi vandret rundt på campusen, speilet himmelen seg vakkert i vinduene, og bygget endrer karakter etter været.

Les også: Mauren i ny drakt