Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Designikoner fyller 50

Disse møblene er blitt enda mer attraktive med alderen.

© icollector.com

Oksestolen av den danske designeren Hans J. Wegner (1914-2007) bærer navnet sitt med full tyngde. Stolen i kraftig okseskinn har en nakkestøtte som minner om to tyrehorn, og den muskuløse kroppen rager elegant over gulvet på et tynt, men solid stålunderstell.
På bildet er en brukt modell.

© bo-bedre.no

En av oksestolens mange kvaliteter er at man kan sitte behagleig i mange ulike stillinger. Den var Hans J. Wegners personlige favoritt hjemme i stua - men det skal sies at han hadde en stue på 100 kvadratmeter!

© idesignfile.com

På dansk heter Oksestolen Pøllestolen - støttestolen. I hjemlandet har den altså fått navnet etter sittekomforten, ikke det dominerende utseendet.

© Erik Jørgensen

Oksestolen trenger mye luft rundt seg for å komme til sin fulle rett. Men er du så heldig å eie en, har du et skulpturelt blikkfang og et fantastisk møbel for livet.
Stolen produseres av Erik Jørgensen.

© Vitra

Panton-stolen er futuristisk og leken, og et ekte barn av 60-tallets pop art.
Den danske designeren Verner Panton (1926 - 1998) hadde en ide om en stol støpt i ett stykke. Men det tok sju år fra prototypen ble laget i 1960, til stolen ble satt i produksjon av Vitra.
Panton-stolen er en futuristisk drøm i plast og knallfarger, men et tok sju år fra prototypen ble laget i 1960, til stolen ble satt i produksjon av Vitra.

© Ian Bitter/Vitra

Formen, fargene og produksjonsmetoden var alt sammen innovativt i møbelbransjen i 1960.
Men det var først på slutten av 90-tallet, rett før sin død, at Panton fikk realisert visjonen om stolen som et strømlinjeformet industriprodukt. Ny teknologi gjorde det mulig å støpe stolen i ett stykke plast - den samme metoden som førte til relansering av Eames-stolen.
Det genialt enkle designet har gjort stolen til en rimelig designklassiker. Prisen er 2113 kroner hos Vitra.

© Fuleague Furniture Enterprise Limited

Den gammeldage modellen i skumplast med lakkert overflate er også å få kjøpt, under navnet Panton Chair Classic. Den kjøpes oftest av spesielt interessert, i og med at den koster nesten fem ganger så mye.

© Vitra

Den lekne formen og de sterke fargene har gjort Panton-stolen til en favoritt hos barna i alle år. Allerede da Panton-stolen lå ferdig på tegneborder, var planleggingen av en barnestol i gang. Først i 2006 ble Panton Junior realisert. Den er 25 prosent mindre enn den voksne modellen, og finnes i sju farger.
1417 kr, Vitra.

© Vitra

I forbindelse med 50-årsdagen har Vitra produsert 200 stoler i fargen aubergin, som kun selges i Skandnavia.

© Louis Poulsen

AJ-lampen av Arne Jacobsen ble lansert til åpningen av Radisson Blu Hotel i København i 1960.

© Louis Poulsen

Den koniske formen på lampehodet følger lysstrålen perfekt - du kan se for deg formen på lysstrålene før du skrur på lampen. AJ-lampen finnes som gulv-, vegg- og bordlampe.
AJ Gulv 5595 kr, AJ Bord 4945 kr, AJ Vegg 3895 kr.

© Louis Poulsen

50-årsdagen for AJ-lampen ble feiret med lanseringen av fem nye farger, 39 år etter designerens død. Claus Østergaard, International Marketing Manager hos Louis Poulsen, forteller hvordan de fant fram til de nye fargene.

"Vi tok kontakt med Fritz Hansen, som lot oss få se noen eksempler på deres fargeskalaer fra Arne Jacobsen, sammen med noen gamle stoffprøver til stolene Svanen og Egget. Jacobsen så ikke ut til å være så glad i sterke farger. De fargene vi valgte, ser man igjen i mange av Jacobsens stoffer, og i akvarellene han malte på fritiden.”

Håndplukket til deg