Og de nominerte er ...

I dag deles Bo Bedres Designpris ut for femte gang, og nok en gang er den helnorsk! Her kan du se alle de nominerte.

© Produsentene

Vi så mye talent her til lands akkurat nå at vi måtte opprette en helt ny kategori!Den nye kategorien har vi kalt Årets tilbehør, og deles ut sammen med prisene for Årets nykommer, Årets møbel, Årets lampe og Årets designer.

En proff jury sikrer verdige vinnere av prisene, som deles ut 24. september.

Juryen består av: Benedicte Sunde, kurator hos DogA • Cathrine Kullberg, designer og eier i Cathrine Kullberg lighting. • Paul Anders Hoen, interiørarkitekt MNIL og partner i Hesshoen • Widar Halén, avdelingsdirektør for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design • Grete Sivertsen, sjefredaktør i Bo Bedre, juryformann

Klikk deg videre for å se alle de frantastiske nominerte til Bo Bedres designpris 2013!

 
Årets nykommer
© bo-bedre.no

Kriterium: Prisen gis til et ungt talent som har gjort seg bemerket og evnet å bryte ut av mengden med sin design det siste året, og som vi har stor tro på for fremtiden.

Klikk deg videre for å se de nominerte!

 
Årets nykommer: Günzler.Polmar
© Produsent

Victoria Günzler og Sara Wright Polmar startet sitt samarbeid i 2011 etter at de hadde studert sammen ved Oslo Kunsthøgskole. Duoen startet også, sammen med Sverre Uhnger, Klubben i 2012, som har som formål å synliggjøre norsk møbel- og produktdesign. I tillegg til å organisere utstillinger i regi av Klubben, vises også duoens engasjement i deres egne design, som er lekende lette eksperimenter i former og farger.

gunzlerpolmar.no

 
Årets nykommer: Kristine Bjaadal
© Produsent

Kristine Bjaadal har en mastergrad i design fra Kunsthøgskolen i Oslo fra 2009. Hun har utmerket seg det siste året gjennom deltakelse i utstillingene Tingenes Tilstand og On Time i regi av Klubben og Food Work, som ble vist i Tokyo i fjor. Designeren lager varme og vennlige hverdagsprodukter, som er innbydende og fristende å ta på. Materialene er gode, og formene fine.

kristinebjaadal.no

 
Årets nykommer: Kristine Five Melvær
© Produsent

Kristine er imponerende allsidig, med bakgrunn fra visuell kommunikasjon, grafisk design, produktdesign og arkitektur, noe som kommer tydelig frem i hennes sikre formspråk og sans for detaljer. Designen hennes er dessuten leken, eksperimentell, og utfordrende. Prototypen av lampen Ray er i utstillingen til anerkjente Vitrahaus, mens When Objects Work har innlemmet Soft Bowls i sin kolleksjon. Kvalitetsstempel i seg selv!

kristinefivemelvaer.com

 
Årets nykommer: Lars Beller Fjetland
© Produsent

Formgiveren har hatt sitt store gjennombrudd det siste året, med flere lanseringen for den nystartede, men tungtveiende, italienske produsenten Discipline, samt for velkjente Normann Copenhagen. Bellers design fremhever seg gjennom bruken av naturlige, og ofte resirkulerte, materialer, og gjennom sin varme og vennlige fremtoning. Designene er verken kompliserte eller utfordrende, og vil kunne appellere til mange på grunn av deres familiære, kjente uttrykk. Dette er fremtidige klassikere «in the making».

beller.no

 
Årets nykommer: Morten & Jonas
© Produsent

Den Bergen-baserte duoen, bestående av Morten Skjærpe Knarrum og Jonas Norheim, har samarbeidet siden de fullførte sine mastergrader i design ved Kunsthøgskolen i Bergen i 2011. De er også en del av Bergen Designinkubator. Formgiverne sier selv de lager produkter med en «menneskelig tilnærming», noe som gjenspeiles i deres myke, vennlige design, som også skiller seg ut ved å være litt utenom «det vanlige».

morten-jonas.no

 
Årets møbel
© bo-bedre.no

Kriterium: Prisen gis til et funksjonelt og godt møbel med et sterkt formspråk utført i gode materialer, og som har en tiltalende estetikk.

Klikk deg videre for å se de nominerte!

 
Årets møbel: Cards av Anderssen & Voll for Asplund
© Produsent

Vi lar oss lure, for på avstand ser bordet så skjørt og lett ut at vi tenker det skal falle sammen som, ja nettopp, et korthus. I virkeligheten er det solid og stødig, laget av lys ask med heltre ben og bordplate i finer - som er tykkere enn den ser ut. Et nett og annerledes spisebord med fiffige detaljer.

 
Årets møbel: Daddy longlegs av Martin Solem for Cappellini
© Produsent

Den unge designeren møtte Giulio Cappellini på en konkurranse og ble invitert til å delta på CappelliniNext-utstilling i Milano i 2012. I år ble den enkle og elegante barkrakken presentert i Cappellinis kolleksjon - i nydelig utførelse og spennende fargebruk. En anvendelig og nett krakk som kan brukes av mange.

 
Årets møbel: Noor av Stokkeaustad, Form us with love og Grønlund design for rbm
© Produsent

Noor er et skandinavisk samarbeidsprosjekt som har resultert i en moderne og fleksibel stol til proffmarkedet, men som like gjerne kan brukes hjemme. Stolen finnes i hele 14 varianter, med ulike understell og formpresset sete i enten finer eller polypropylen.

 
Årets møbel: Plank av Knudsen/Berg/Hindenes og Frode Myhr for dk3
© Produsent

Det er i møtet mellom det nydelige læret, eventuelt den lune ullen, og det vakre treet det spennende skjer. Det er altså kombinasjonen av overflater og enkle, men spennende former som gir oss en god opplevelse i Plank. Denne nye sofaen vil nok passe best i det offentlige rom, men vil garantert gi oss en varm og vennlig velkomst.

 
Årets møbel: Vang av Andreas Engesvik, Oslo for Tonning
© Produsent

Stolen Vang preges av godt håndverk og minner om noe vi har sett før - noe trygt og veldig skandinavisk. Spilene som danner ryggen og måten de er koblet til setet på, er direkte inspirert av Alf Stures Windsor-stol (se s. 40) som Tonning har produsert i over 50 år. Vang er en modernisert og kjærkommen variant, samtidig som den absolutt er sitt eget møbel.

 
Årets lampe
© bo-bedre.no

Kriterium: Prisen gis til en lampe som forener ny teknologi og materialvalg med god belysning, og som i seg selv har et karakteristisk formspråk.

Klikk deg videre for å se de nominerte!

 
Årets lampe: ACORN av Atle Tveit for Northern lighting 
© Produsent

Lampen er organisk i sin utforming, tydelig inspirert av naturen og da spesielt eikenøtten - «acorn» på engelsk - noe som også gjenspeiles i avslutningen av eik. Skjermen er av malt aluminium. Lampen har et mykt og vennlig, men likevel robust og industrielt uttrykk, samtidig som den er tidløs i sin enkelhet.

 
Årets lampe: ASCENT av Daniel Rybakken for Luceplan
© Produsent

I år ser vi en spennende videreføring av Counterbalance, som vant prisen for årets lampe i fjor. På bordlampen Ascent er det
karakteristiske hodet montert på en stang hvor lyset går fra å være slått av nederst, til gradvis å stige i styrke på toppen. Brukeren kan ikke bare styre lysets styrke, men også spredning. Ganske genialt.

 
Årets lampe: BLOM av Andreas Engesvik, Oslo for Fontana arte
© Produsent

Dette er en nett liten sak med et vennlig og åpent uttrykk som tiltrekker vår oppmerksomhet. En dekorativ og funksjonell «blomst», der brukeren kan bevege kronbladene og dermed styre lysets retning. Lekent og lett.

 
Årets lampe: LEIMU av Magnus Pettersen for iittala
© Produsent

Magnus Pettersen var nominert som Årets nykommer i fjor, med denne lampen som ett av produktene. Siden har hotellet The Thief fått lampen på bordene i restauranten sin, og Iittala har satt den i produksjon. Miksen av betong og glass gjør at den virker både tung og lett på samme tid. Lekkert.

 
Årets lampe: YOKO av Anderssen & Voll for Foscarini
© Produsent

Med foten som lyskilde og den klare skjermen utenpå, endrer formgiverne vår oppfatning av hva en bordlampe er. En abstrakt boble svever over basen og gir et hvitt, nesten nordlysaktig lys. Enkel og sofistikert.

Ny kategori!
Årets tilbehør
© bo-bedre.no

Kriterium: Prisen gis til et produkt som løfter og tilfører interiøret «det lille ekstra» - og som i seg selv har det lille ekstra hva gjelder kvalitet og uttrykk.

Klikk deg videre for å se de nominerte!

Ny kategori!
Årets tilbehør: Re-Turned av Lars Beller Fjetland for Discipline
© Produsent

Der andre kaster overskuddsmaterialet, har Lars Beller Fjetland funnet nye bruksområder: De ti fuglene i serien Re-Turned er dreiede og sammenføyde resirkulerte trerester av eik, ask, lønn, kastanje og mahogni. Resultatet kan med den største selvfølgelighet stå side om side med Kaj Bojesen og Eames-parets klassiske figurer.

Ny kategori!
Årets tilbehør: Bundadspledd av Andreas Engesvik, Oslo for Mandal veveri
© Produsent

Bunadspleddene er opphøyingen av noe historisk og tradisjonsrikt i et uventet uttrykk. Ved å la seg inspirere av norske bunader og samarbeide med en tradisjonsrik norsk bedrift, har Andreas Engesvik, Oslo laget et vakkert produkt som får oss til å verdsette både pleddet og bunaden på en helt ny måte.

Ny kategori!
Årets tilbehør: Maaemo av Sara Skotte for Maaemo
© Produsent

Vi bruker øynene like mye som smaksløkene når vi nyter et godt måltid, noe gourmetrestaurantene verden over har tatt konsekvensene av. Så også norske Maaemo, som har spesialbestilt Sara Skottes sanselige stentøy som bakteppe for sine retter. Serviset er unikt og vakkert, og gjør totalopplevelsen komplett.

Ny kategori!
Årets tilbehør: Soft Bowls av Kristine Five Melvær for When objects work
© Produsent

Møtet mellom konvekse og konkave former gir dette tradisjonelle produktet et overraskende uttrykk, og gjør dessuten at bjørkebollen er like fin når den blir snudd på hodet. Uttrykket er både organisk og mykt, og det eksepsjonelt gode håndverket gjør at man «bare må»
ta på den veldig tiltalende overflaten.

Ny kategori!
Årets tilbehør: The Woods av Stokkeaustad og Andreas Engesvik, Oslo
© Produsent

De eventyrlige glasstrærne er et resultat av nok et samarbeid mellom StokkeAustad og Andreas Engesvik, Oslo. Designerne har engasjert Vidar Koksvik til å blåse liv i skulpturene, og det gode håndverket er en iboende og avgjørende kvalitet i produktets suksess. På grunn av sin høye pris er de dessverre ikke veldig tilgjengelige for «folk flest», men det hindrer oss ikke i å drømme om dem!

 
Årets designer
© bo-bedre.no

Kriterium: Prisen gis til den som har evnet å sette synlige spor i det norske og internasjonale markedet det siste året, med et bredt spekter av produkter.

Klikk deg videre for å se de nominerte!

 
Årets designer: Anderssen & Voll
© Produsent

Torbjørn Anderssen og Espen Voll har preget den norske designbransjen i over ti år, og fortsetter med Anderssen & Voll å befeste sin posisjon som en betydelig aktør. Designerne viser et sterkt og tydelig formspråk med god materialfølelse, og evner å sammenfatte ulike uttrykk i et spennende hele. Det siste året har de formgitt for både nasjonale og internasjonale produsenter, samt deltatt med produkter i internasjonale utstillinger med norsk design i fokus.

anderssen-voll.com

 
Årets designer: Andreas Engesvik, Oslo
© Produsent

Fjorårets prisvinner er levende opptatt av å videreføre tradisjoner og godt håndverk, og gjør dette på en nytenkende måte som i aller høyeste grad fører til moderne produkter. Designene hans utstråler en sanselighet og følelse av «ekthet», takket være kombinasjonen av hans sterke engasjement for tradisjoner og en grunnleggende forståelse av god form og god materialbruk. Flere samarbeid med nasjonale så vel som internasjonale tungtveiende produsenter gjør at han fortsetter å befeste sin posisjon som en av landets viktigste formgivere.

andreasengesvik.no

 
Årets designer: Knudsen/Berg/Hindenes
© Produsent

Bergen-baserte Petter Knudsen, Anders Berg og Steinar Hindenes startet sitt samarbeid i 2011, etter at Berg sluttet seg til de andre to. Til tross for den relativt unge konstellasjonen har de alle lang fartstid i bransjen, med erfaring fra møbel-, produkt- og interiørdesign gjennom en årrekke. Hindenes underviser dessuten som professor i design hos Kunsthøgskolen i Bergen. I år har trioen vært spesielt synlige med flere spennende lanseringer for nasjonale og skandinaviske bedrifter, og viser både sanselighet og god forståelse for former og materialer i produktene sine.

kb-h.no