En fest for norsk design!

Bo Bedre Designpris 2013 ble delt ut i går, her får du vinnerne og bildene fra festen!

© Elisabeth Sparre Alnes

Tirsdag 24.september ble Bo Bedre Designpris delt ut på Ekebergrestauranten i Oslo, og i år som i fjor var prisen helnorsk.

Prisene ble delt ut i kategoriene Årets nykommer, Årets møbel, Årets lampe og Årets designer. I tillegg ble det delt ut pris til Årets tilbehør, en kategori som var ny av året.

Bo Bedres sjefredaktør Grete Sivertsen har ledet juryen som har bestått av Benedicte Sunde, kurator og daglig leder hos DogA, designer Cathrine Kullberg, interiørartitekt Paul Anders Hoen og avdelingsdirektør for Nasjonalmuseets avdeling for kunst, arkitektur og design, Widar Halén.

Klikk deg videre for å se vinnerne, bilder fra utdelingen og alt om festen!

 
Årets tilbehør
© bo-bedre.no

Kriterium: Prisen gis til et produkt som løfter og tilfører interiøret detlille ekstra - og som i seg selv har det lille ekstra hva gjelder kvalitet og uttrykk.

Se de nominerte her

 
Årets tilbehør ble delt ut av Siri Nilsen
© Elisabeth Sparre Alnes

Juryens begrunnelse:

Produktet, som er basert på resirkulering av overskuddsmaterialer fra industrien, inneholder eik, ask, lønn, kastanje og mahogni. Det filosofiske perspektivet, samt det vakre resultatet av dreide og sammenføyde trerester appellerte og overbeviste juryen.

Gode pyntegjenstander har også tidligere vist seg å kunne bli designikoner. Vi har nå fått en kommende klassiker som kan holde de andre med selskap!

Se vinneren på neste side!

 
Årets tilbehør er Re-Turned av Lars Beller Fjetland for Discipline
© Elisabeth Sparre Alnes
  • Eg e jo bare en enkel mann fra Randaberg, sa en overrasket og glad vinner.

Lars Beller vant prisen for Årets tilbehør, med sine sjarmerende fugler som er produsert av overskuddsmateriale fra møbelindustrien og resirkulert treverk.

Se bilde av fuglene på neste side!

 
Årets tilbehør er Re-Turned av Lars Beller Fjetland for Discipline!
© Produsent

En heldig vinner stakk av med en av disse søte fuglene i loddtrekningen etter prisutdelingen!

Les mer: beller.no

 
Årets lampe
© bo-bedre.no

Kriterium: Prisen gis til en lampe som forener ny teknologi og materialvalg med god belysning, og som i seg selv har et karakteristisk formspråk.

Se de nominerte her

 
Bente Erichsen delte ut prisen for Årets lampe
© Elisabeth Sparre Alnes

Juryens begrunnelse:

Dette er et anvendelig produkt som er flott å se på med en tidløs eleganse som henspiller til det sene 60-tallet. Formgiveren har klart å utfordre vår oppfatning av hva en bordlampe er, og overrasker ved å bokstavelig talt snu opp ned på «konseptet» lampe, ved å bruke foten som lyskilde med en klar skjerm i plast som svever utenpå. Boblen svever over basen og gir et stemningsfullt lys.

Produktet har høy industriell kvalitet, og juryen mener dette er et fornyende og sterkt arbeid!

Vinnerne Torbjørn Anderssen og Espen Voll tok imot prisen.

Se vinnerlampen på neste side!

 
Årets lampe er Yoko av Anderssen & Voll for Foscarini
© Produsent

Med foten som lyskilde og den klare skjermen utenpå, endrer formgiverne vår oppfatning av hva en bordlampe er. En abstrakt boble svever over basen og gir et hvitt, nesten nordlysaktig lys. Enkel og sofistikert.

 
Årets møbel
© bo-bedre.no

Kriterium: Prisen gis til et funksjonelt og godt møbel med et markant formspråk utført i gode materialer, og som har en tiltalende estetikk.

Se de nominerte her

 
Prisen for Årets møbel ble delt ut av Knut Hovland
© Elisabeth Sparre Alnes

Juryens begrunnelse:

Dette produktet snakker til sansene våre. Det er vakkert å se på og godt å berøre, på grunn av sin lette komposisjon, sine vakre linjer og det gode håndverket. Designeren har samarbeidet med en tradisjonell håndverksbedrift, og sammen har de klart å få til en vellykket videreføring av et velkjent produkt i den skandinaviske designtradisjonen.

Produktet representerer ifølge juryen noe av det beste norsk møbelindustri har å by på!

En glad og takknemlig Andreas Engesvik tok imot prisen.

Se vinnermøbelet på neste side!

 
Årets møbel er Vang av Andreas Engesvik, Oslo for Tonning
© Produsent

Stolen Vang preges av godt håndverk og minner om noe vi har sett før - noe trygt og veldig skandinavisk. Spilene som danner ryggen og måten de er koblet til setet på, er direkte inspirert av Alf Stures Windsor-stol (se s. 40) som Tonning har produsert i over 50 år. Vang er en modernisert og kjærkommen variant, samtidig som den absolutt er sitt eget møbel.

 
Årets nykommer
© bo-bedre.no

Kriterium: Prisen gis til et ungt talent som har gjort seg bemerket det siste året, som har evnet å gå egne veier og som vi har stor tro på.

Se de nominerte her

 
Benedicte Sunde delte ut prisen til Årets nykommer
© Elisabeth Sparre Alnes

Juryens begrunnelse:

Denne unge designeren er unik og skiller seg ut med sin sans for materialer og detaljer, og evner å formgi tidløse, men også lekne og eksperimentelle produkter - i flere kategorier.

Formgiveren behersker flere disipliner innen feltet, og utfordrer designspråket med sin helhetlige tankegang og særegne formspråk. Det unge talentet har dessuten fått internasjonal oppmerksomhet fra viktige produsenter. Juryen er også meget begeistret, og mener dette er en nytenkende formgiver som bobler over av kreativitet - og som skaper imponerende design!

Vinneren Kristine Five Melvær tok imot prisen, til tross for en gryende influensa.

  • Jeg har feber nå, men det kjenner jeg ikke i det hele tatt!

Les mer om vinneren på neste side!

 
Årets nykommer er Kristine Five Melvær!
© bo-bedre.no

Kristine er imponerende allsidig, med bakgrunn fra visuell kommunikasjon, grafisk design, produktdesign og arkitektur, noe som kommer tydelig frem i hennes sikre formspråk og sans for detaljer. Designen hennes er dessuten leken, eksperimentell, og utfordrende. Prototypen av lampen Ray er i utstillingen til anerkjente Vitrahaus, mens When Objects Work har innlemmet Soft Bowls i sin kolleksjon. Kvalitetsstempel i seg selv!

 
Årets designer
© bo-bedre.no

Kriterium: Prisen gis til den som har evnet å sette synlige spor i det norske og internasjonale markedet det siste året, med et bredt spekter av produkter.

Se de nominerte her

 
Åse Kleveland delte ut prisen til Årets designer
© Elisabeth Sparre Alnes

Årets designer har med sitt arbeid preget den norske designscenen de siste 10 årene. Formgiveren er levende opptatt av godt håndverk, og evner i aller høyeste grad å omsette dette til moderne, samtidig design. Arbeidene utstråler en sanselighet og følelse av noe ekte, takket være kombinasjonen av et sterkt engasjement for tradisjoner og en grunnleggende formfølelse.

Det siste året har vært et spennende år med samarbeid med mange både nasjonale og internasjonale produsenter.

Juryen mener at selv om han stakk av med seieren i fjor, så har det uten tvil vært hans år enda en gang!

Se vinneren på neste side!

 
Årets designer er Andreas Engesvik, Oslo!
© Elisabeth Sparre Alnes
  • Det er fantastisk det som skjer med norsk design nå, det er tydelig at det er både riktig ambisjon og riktig vilje! Jeg heier på det norske feltet, sa den glade vinneren.

Les mer om årets designer på neste side!

 
Årets designer er Andreas Engesvik, Oslo!
© bo-bedre.no

Fjorårets prisvinner er levende opptatt av å videreføre tradisjoner og godt håndverk, og gjør dette på en nytenkende måte som i aller høyeste grad fører til moderne produkter. Designene hans utstråler en sanselighet og følelse av «ekthet», takket være kombinasjonen av hans sterke engasjement for tradisjoner og en grunnleggende forståelse av god form og god materialbruk. Flere samarbeid med nasjonale så vel som internasjonale tungtveiende produsenter gjør at han fortsetter å befeste sin posisjon som en av landets viktigste formgivere.

Les mer: andreasengesvik.no

 
Leserprisen
© bo-bedre.no

Bare to usle stemmer skilte første- og andreplassen til årets leserpris, så dette ble nesten dødt løp ... Men vi fikk kåret en vinner!

Se de nominerte til leserprisen her

Se vinneren på neste side!

 
Vinneren av årets leserpris er Luxo L-1
© Elisabeth Sparre Alnes

I fjor hadde produktet 75-årsjubileum og har solgt over 25 millioner eksemplarer verden over. Det er ikke mange industriprodukter som fortsatt er i produksjon etter så lang tid … men Luxo-L1-lampen, som ble lansert av Jac Jacobsen i 1937, er stadig aktuell - og er lesernes favoritt i 2013!

Markedssjef i Glamox Luxo Lighting, Morten Dahl Hansen, tok imot prisen. Og en heldig vinner fikk med seg lampen hjem i loddtrekningen etter prisutdelingen!

Les mer om lampen på neste side!

 
Vinneren av Folkeprisen: Luxo L-1
© bo-bedre.no

LUXO L-1 av Jac Jacobsen for glamox, 1937: Denne klassikeren av en arbeidslampe er ikke bare elsket av nordmenn - den er fremdeles i produksjon og er solgt i over 25 millioner eksemplarer verden over. Imponerende! Lampen er blitt hedret med de aller mest prestisjetunge prisene i verden innen industriell design, og nå også Bo Bedres designpris!

 
Lekker tapas!
© Elisabeth Sparre Alnes

Det ble servert deilige tapasretter til champagnen, og flere av gjestene tok seg både én og to runder rundt bordet!

 
Festmingel
© Elisabeth Sparre Alnes

Det ble minglet og snakket og knyttet kontakter i festlokalet etter prisutdelingen. Her magasinansvarlig Merete Alhaug og trendekspert Gunn-Helen Øye.

 
Hva de leser? Bo Bedre, vel!
© Elisabeth Sparre Alnes

Det lå bunker av det nyeste nummeret av Bo Bedre plassert ut på bordene, og det var populært! På bildet: møbelsnekker Frode Tingbø og hans nederlandske praktikant, Rens Koper.

 
Mer festmingel ...
© Elisabeth Sparre Alnes

Designprisutdelingen handler ikke bare om selve prisen, men også om å snakke med andre designere og folk i bransjen.

 
Lekker norsk design på utstilling
© Elisabeth Sparre Alnes

Bo Bedres egen redaksjonssjef, Cecilie Molvær Jørgensen, tok ansvaret for å få vist frem de nominerte i en egen designutstilling i tilknytning til festlokalet.

 
Oh, my goodiebag!
© Elisabeth Sparre Alnes

Gjestene fikk med seg en velfylt og lekker goodiebag, der lå det blant annet nydelige telysholdere fra Herstal og vakre glass fra Iittala. Og selvfølgelig Bo Bedres hendige designhåndbok!