Bo Bedres designpris 2012

Torsdag 13. september arrangerer vi Bo Bedres designpris for fjerde år på rad, og for første gang er prisen helnorsk! Her er de nominerte.

Årets lampe
Kriterium: Prisen for årets lampe gis til en lampe som forener nytenkende formgiving og materialvalg med optimal og velformet belysning til det moderne hjem.
© Produsentene

Nominert: Light Tray

Light Tray er designet av Daniel Rybakken og Andreas Engesvik for Asplund. Denne lampen kan man sette sitt personlige preg på ved å mikse de håndblåste glasskuplene etter eget ønske.

Årets lampe
© Produsentene

Nominert: Evergreen

Evergreen er designet av Vibeke Skar og Jens Praet for Northern Lighting. Lampeskjermen er i blåst glass med en sandblåst overflate og en glatt innside. Dette gir en dus gjennomskinnelighet. Opphenget er en viktig del av utseende med trinse og kryssholt, og lampen kan lett justeres i høyden.

Årets lampe
© Produsentene

Nominert: Bell

Bell er designet av Mark Braun for Northern Lighting. Bell er en serie pendler i glasert porselen. De fås i fire forskjellige farger på utsiden, men alle har den samme hvite innsiden. Porselenspendelen er vakker både i gruppe og alene.

Årets lampe
© Produsentene

Nominert: Counterbalance

Lampen er designet av Daniel Rybakken og satt i produksjon av Luceplan. Den er vegghengt og kan plasseres i ønsket posisjon basert på motvektprinsipp og tannhjul. I tillegg til fremragende design og funksjon har lampen et fantastisk grafisk uttrykk.

Årets design
Kriterium: Årets designpris gis til et anvendelig og teknisk godt produkt som viser nytenkning og har et tydelig formspråk.
© Produsentene

Nominert: Imeüble

Hyllen er designet av Bjørn Jørund Blikstad for By Corporation, og er mer et konseptuelt objekt enn et praktisk møbel. Produsenten, som startet opp i 2011, ønsker å løfte frem produkter i grenseland mellom kunst og design.

Årets design
© Produsentene

Nominert: Variér Active

Stolen er designet av Olav Eldøy og Atle Tveit for Variér. Setet og ryggen har en sammenhengende form som er inspirert av eikebladet. Det organiske og myke uttrykket gjør at stolen passer godt på hjemmekontoret. Rygglenet med albuestøtter og sadelsete er typisk for Variérs arbeidsstoler.

Årets design
© Produsentene

Nominert: Howdy Owls

Howdy Owls er et samarbeidsprosjekt mellom StokkeAustad og Andreas Engesvik. 2011 ble uglas år, og disse uglene ble laget til Designblokutstillingen i Praha. De skulpturelle uglene er laget i heltre, har et tydelig formspråk og befinner seg i skjæringspunktet mellom design og kunsthåndverk.

Årets Design
© Produsentene

Nominert: Konrad

Stolen er designet av Anderssen & Voll for La Palma. Stablestolen er satt sammen av syv deler formpresset tre. En sofistikert, men enkel form.

Årets design
© Produsentene

Nominert: Ted

Sofaen Ted er designet av Hallgeir Homstvedt for LK Hjelle. Den er laget med tanke på privatmarkedet og er både komfortabel og innbydende. Ted har ekstra store dunputer. En spesialutviklet sandwich-konstruksjon av Vital Base sørger for optimal komfort som holder over tid. Trekket er både avtagbart og vaskbart. Stålbena fås i ulike farger etter ønske.

Årets nykommer
Kriterium: Årets nykommer skal gis en designer som har gjort seg bemerket med sine produkter i løpet av året. Prisen skal gis til et ungt talent som uten tunge produsenters nett...
© Produsentene

Nominert: Martin Solem

Martin Solem (1984) er en av våre unge norske talenter som for tiden bor og jobber i København. Han startet sin karriere hos Rud. Rasmussen, en av de eldste møbelsnekkerne i Danmark som fremdeles er i drift. Herfra gikk veien til The Royal Danish Design School hvor han nå går sitt siste år.

Solems arbeider har vært med på utstillinger i Paris, London, Köln, Stockholm og Oslo, og hans presise og funksjonelle design er blitt lagt merke til. Nå jobber han for HAY i København.

Årets nykommer
© Produsentene

Nominert: Linn Anna Bjørk

Linn Anna Bjørk (1983) er interiørarkitektur- og møbeldesignstudent. Hun har fått mye oppmerksomhet for krakken Warning som er inspirert av japansk papirbretting og har formen til en varseltrekant. Grunnet vinklingen på bena og rotasjonen i setet kan Warning stables uendelig i høyden. Danske OneCollection har satt krakken i produksjon.

Årets nykommer
© Produsentene

Nominert: Siren Elise Wilhelmsen

Siren Elise Wilhelmsen (1982) var ferdig på the University of Arts Berlin i 2010 og grunnla samme år Siren Elise Wilhelmsen Design Studio. I dag bor hun delvis i Bergen og delvis i Berlin. Det er 365 knitting clock som har gjort henne kjent utover bransjens sirkel. Dette er klokken som etter 365 dager har strikket et to meter langt skjerf. Wilhelmsen ønsker å skape bærekraftig og funksjonell design med personlighet og humor.

Siren Elise Wilhelmsen ble nylig utnevnt som årets unge designer av Norsk Form.

Årets nykommer
© Produsentene

Nominert: Caroline Olsson

Caroline Olsson (1983) har gjort seg bemerket der hun har stilt ut objektene sine. Hun har vunnet flere juryerte priser for beste nye produkt og fått utmerkelser for sitt talent i både inn- og utland. Hun har blandt annet laget Bambi, et fleksibelt bord som kan justeres i høyden ved å folde bena inn. Skog er en serie lamper i forskjellige farger, fasonger og størrelser. Disse er flotte sammen, men står også godt alene. I serien utforsker hun ulike teknikker som munnblåst krystall på en dreiet tresokkel i eik. Skog er i produksjon hos Magnor glassverk.

Årets nykommer
© Produsentene

Nominert: Magnus Pettersen

Magnus Pettersen har en master i industridesign fra Central Saint Martins. Han driver sitt eget studio i London, der han designer og produserer møbler og objekter til hjemmet. Pettersens lampe vil vi kunne se på hvert eneste bord i restauranten til The Thief som åpner på Tjuvholmen i 2013. Han er dessuten plukket ut som en av våre fremadstormende talenter som skal representere Norge under 100% design i London i år.

Årets Designer
Kriterium: Prisen Årets designer gis til en designer som har evnet å sette synlige spor i det norske og internasjonale markedet.
© Produsentene

Nominert: Hallgeir Homstvedt

Hallgeir Homstvedt jobber som møbeldesigner i Oslo, og har sin utdannelse som industridesigner fra Australia. I 2009 åpnet han sitt eget designstudio og har de siste årene vært med på utstillinger i London, Oslo, Tokyo og ikke minst Milano. Han har etablert seg i markedet som en allsidig designer, og har navnet sitt på ett nytt og ett etablert produkt for det prestisjetunge firmaet Established & Sons.

Årets designer
© Produsentene

Nominert: Daniel Rybakken

Daniel Rybakken vant Bo Bedres pris for årets nykommer 2010. Han har hatt noen intense år siden han tok sin master på HDK Göteborg i 2008. Rybakken har hele tiden jobbet i skjæringspunktet mellom kunst, design og teknologi, og arbeider med en tematikk som har et stort potensial, også innenfor industrien. Hans objekter har en poetisk utstråling, og han arbeider med opplevelsen av rom.

Lampene har en nyskapende estetikk og en tidløs kvalitet. Han skaper vekre og fremtidsrettede objekter. Rybakken har i løpet av få år klart å bygge seg opp et navn på den internasjonale designerarenaen med prestisjefylte oppdrag som en installasjon i anledning Salone del Mobiles 50-årsjubileum og en egen utstilling i Rosana Orlandis galleri.

Årets designer
© Produsentene

Nominert: Andreas Engesvik

Andreas Engesvik var med å startet gruppen Norway Says våren 2000, et samarbeid som ble avsluttet høsten 2009. Nå står Engesvik solid på egne ben med sitt eget studio i Oslo, Andreas Engesvik as.

Vi har i 2011 kunnet glede oss over lampen Light Tray for Asplund som han designet i samarbeid med Daniel Rybakken. Dette samarbeidet gjorde dem i tillegg til de første nordmennene blant den franske produsenten Ligne Rosets designere. Engesvik er også første nordmann som har designet et produkt for finske Iittala. Lysestaken Allas føyer seg pent inn i rekken av produkter som nærmest er spådd evig liv hos den finske produsenten. Han står også bak produkter for Normann Copenhagen, Muuto og Menu. Shelf Lamp er det svenske David Design som produserer.

Produktene er mange og materialvalget variert. Han har en evne til å holde yrket sitt levende gjennom stadig å tilegne seg ny materialkunnskap og få nyttige og konkrete produkter ut av det.

Engesvik er en godt etablert og renommert designer som i tillegg til sitt virke er hentet inn som gjesteprofessor ved Konstfack, The University College of Arts, Crafts and Design i Stockholm.

Grønn pris
Kriterium: Bo Bedre setter fokus på miljø- og klimariktige produkter. Prisen deles ut til dem som virkelig har gjort en innsats for en bærekraftig utvikling i bransjen.
© Produsentene

Nominert: Moelven Wood, Fabelaktig

Moelven Wood har med serien Fabelaktig gjort de tradisjonelle furuplankene til trendy trevirke. Interiørproduktene er basert på en forsvarlig forvaltning og utnyttelse av skogressursene. Tre er et organisk materiale og er fullstendig resirkulerbart. Det kreves lite energi for å produsere, og trevirke er et materiale som beviselig har mer enn 800 års holdbarhet brukt i bygninger. Denne "garantien" overgår det meste av hva andre materialer brukt til de samme formål kan vise til. Tre gir ingen statisk elektrisitet og det har en regulerende effekt på så vel temperatur som fuktighet. En annen god egenskap med treprodukter er at de ikke er giftige, derfor heller ikke allergifremkallende.

Grønn pris
© Produsentene

Nominert: Krogenæs, Holedesign

Lars Ernst Hole har designet en ny kolleksjon for Krognæs. Ny design og kortreiste produkter av høy kvalitet gjør møblene miljøvennlige. Den nye kolleksjonen fra Krogenæs Møbelfabrikk AS har fokus på skreddersydde bord, og serien vil bli betydelig utvidet, blandt annet med nye modeller av bord og annet interiør. Krogenæs har lang tradisjon som produsent av kvalitetsmøbler i heltre, og kvistfri furu. De har i generasjoner vært dyktige håndverkere, treskjærere og rosemalere som har levert møbler til hjem og hytter.

Grønn pris
© Produsentene

Nominert: Velux

Bedriften bruker betydelige midler på å være i front når det gjelder å utnytte dagslyset som energikilde. Model Home 2020 er et prosjekt av Veluxgruppen. De har bygget et demonstrasjonshus i Stjørdal med den ypperste teknologi som er tilgjengelig på markedet i dag. Hensikten er å se om god energieffektivitet kan kombineres med et godt inneklima basert på dagslys og frisk luft.

Forsknings- og utviklingsprosjektet Model Home 2020 er valgt ut til Sustainia100, en internasjonal prestisjeliste over verdens mest miljøvennlige prosjekter i ulike sektorer. Velux ønsker å være med på å utvikle fremtidens energieffektive aktivhus - hus som produserer mye av sin egen energi.

Velux Norge AS lanserte nylig sin femte generasjon takvinduer med større glassflater, bedre isolasjon og ny design. Dette er takvinduer som setter en ny standard for energieffektivitet og komfort. U-verdien er forbedret og mer dagslys slipper inn.