Tilbake til naturen

Lun skandinavisk minimalisme danner rammene rundt denne familiens ønske om en «slow living»-livsstil.

© Jonas Bjerre-Poulsen

I en tid der urbaniseringen øker mer enn noensinne, er ønsket om å gå «back to basics» en utbredt og naturlig reaksjon. Vi vil senke tempoet og finne tilbake til naturen.

Danske Jonas Bjerre-Poulsen og Norm Architects har tegnet Reydon Grove Farm, et skandinaviskinspirert hjem litt nord for London. For familien på fire – James, Jane og deres to sønner – var nettopp drømmen om et liv på landet årsaken til at de overtok den gamle gården.

© Jonas Bjerre-Poulsen

Vinduene blir som glassvegger å regne i dette moderne gårdshuset nord for London. Her slippes solen og dagslyset til hele dagen, og farger interiøret. Huset er tegnet av danske Norm Architects og har et umiskjennelig skandinavisk uttrykk.

– Vi opplever stadig at flere som har bodd i storbyen i mange år, plutselig vil flytte på landet, der de i større grad kan nyte livets små gleder og være omgitt av naturen, forteller Jonas som ble hyret inn for å oppfylle drømmen.

© Jonas Bjerre-Poulsen

Ettersom James' mor er svensk, og familiens fascinasjon for og tilknytning til det nordiske er sterk, ble det naturlig at hjemmet skulle ha et skandinavisk preg, både utvendig og innvendig. Det ble dessuten tatt hensyn til gårdens eksisterende bygninger – fjøset og låven – da huset skulle bygges, slik at disse sammen ville ramme inn hagen.

En overbygget gangvei, eller en terrasse om du vil, går hele veien rundt huset. Den utgjør sokkelen huset står på, 60 centimeter over bakken, for bedre å utnytte utsikten til markene rundt.

© Jonas Bjerre-Poulsen

«Slow living». Familien ønsket seg et roligere liv på landet, «back to basics» og bort fra storbyens frenetiske energinivå. Arkitekturen skulle imidlertid være hypermoderne – og skandinaviskinspirert. Det lange, lave husets proporsjoner matcher gårdens eksisterende bygninger – fjøs og låve – og sammen rammer disse inn hagen. Huset domineres først og fremst av en glassfasade, men den har godt selskap i lerkekledning, som vil endre utseende med tiden.

Leste du: Hytte i ett med naturen

© Jonas Bjerre-Poulsen

Til tross for at boligen ligger rett nord for London, har den adoptert det typisk skandinaviske, både i farger (eller mangel av) og design. Kritthvite vegger og lyse gulv er blanke lerret for dagslyset som trenger gjennom vinduene, kun dempet av florlette gardiner. Møbleringen er enkel og i all hovedsak fra danske &Tradition og Menu – to søsterselskap som Norm Architects også designer mye for. Peisveggen fungerer som en skillevegg mot kjøkkenet.

Huset i seg selv er langt, lavt og smalt, og minner overhodet ikke om en arkitektur man vanligvis ser på den britiske landsbygda. Den moderne, skandinaviske designestetikken, som her i all hovedsak fremstår minimalistisk, men lun, har ingen overflødige detaljer. Linjene er ubrutte, men mykes opp av treverkets varme glød. En flat, overhengende takkonstruksjon dekker gangveien som går rundt hele huset, og de store vinduspartiene inviterer naturen inn. Huset er dessuten plassert på en 60 centimeter høy sokkel, for å bedre utsikten til de omkringliggende markene.

© Jonas Bjerre-Poulsen

Innvendig gjelder de samme betingelsene: Hvite vegger og lyse Dinesen-gulv danner minimalistiske kulisser, mens lubne, komfortable møbler i ulltekstiler, velur og eik tilfører varme. Dessuten: Lyset som strømmer inn gjennom glassveggene fra gulv til tak, bidrar med et konstant gyllent skjær.

© Jonas Bjerre-Poulsen

Boligen er inndelt i to ulike soner. Fellesområdet består av stue, et åpent kjøkken og spisestue. I motsatt ende av huset er den mer lukkede, private avdelingen, bestående av sove- og baderom. En dyp, frittstående mur med peis fungerer som skillevegg mellom stuen og spisestuen, mens kjøkkenets integrerte hvitevarer skiller dette rommet fra entreen. Det er i denne delen familien i all hovedsak oppholder seg, og nyter en «slow living»-livsstil langt unna storbyen.

© Jonas Bjerre-Poulsen

Men når dagen virkelig skal nytes, og en ekstra pust i bakken er påkrevet, er det i badekaret med utsikt over trærne og markene livet leves.

Det er her, i badekaret ved vinduet, at de stille øyeblikkene virkelig nytes.

I tillegg til å ha designet huset, har arkitekt Jonas Bjerre-Poulsen også fotografert det. Da er det ikke vanskelig å finne de rette, vakre vinklene.

Se også: Hammaminspirert hjemmespa

© Jonas Bjerre-Poulsen

Det er nok sikkert helt ok å våkne til denne utsikten – uansett årstid.

Så du dette baderommet? Inspirert av Japan og Skandinavia

Relaterte artikler