Et arkitekthjem

Sivilarkitekt Espen Surnevik valgte å selv skreddersy løsninger tilpasset hverdagslivet for store og små da han kjøpte huset i Tåsen Hageby.

En fin utfordring

© Ragnar Hartvig

Under en oppdagelsesferd i områdene rundt Sogn i Oslo ble sivilarkitekt MNAL Espen Surneby og Karen Jansen oppmerksom på frodige Tåsen Hageby. Noen år senere kom Espen over en firemannsbolig fra 1924, i sin tid tegnet som en del av bebyggelsesplanen for Tåsen.

Boligen var i utgangspunktet relativt liten for en familie på fem, men Espen tok fatt på renoveringsoppgaven med stort engasjement.

Stuebordet er tegnet av arkitekten selv, og er utført i kvistfri furu med understell i stål. To spoter i taket belyser kunsten og veggdekoren. Hyllen over stuebenken brukes til å stille ut bilder og kunst samt lagre spill og bøker.

Godt grunnlag

© Ragnar Hartvig

  • Med en fornuftig omdisponering av alle rom og utbygging av råkjelleren, så jeg at boligen kunne bli en utmerket familiebolig, sier Espen.

Da de kjøpte huset, rev de mange av de innvendige veggene. Slik vokste det frem en moderne bolig med effektiv planløsning som gir rom med vakkert lys.

Allrom med flere soner

© Ragnar Hartvig

Selv om mange av veggene er tatt bort, har familien delt det store allrommet inn i ulike funksjoner ved hjelp av møblering. Spisebordet har Espen selv tegnet og laget, og er utformet i lutet og og oljet kvistfri furu.

Y-stolen er designet av Hans J. Wegner og produseres av Carl Hansen & Søn. Den vakre keramikken på bordet er fra Norway Designs, pute og pledd i sofaen er fra Norrgavel.

Som en hyllest til det hundre år gamle husets historie, valgte Espen å legge grove furubord med solid karakter på gulvet. de 35 mm tykke bordene er skåret til på et sagbruk i Skjåk.

Moro møblering

© Ragnar Hartvig

  • Funksjonsveggen er en skapkjerne som løper gjennom hele leiligheten på langs, og er et dekorativt og nytt element som står i kontrast til husets hundre år gamle yttervegger, forklarer Espen.

Skapstammen inneholder om lag 7 kubikkmeter med lagringsplass, og utgjør det meste av familiens nødvendige garderobeplass. I tillegg er den utstyrt med funksjoner som TV-skap, sentralstøvsuger, nedfellbar arbeidsplass, vinskap og øvrig lagringsplass samt peis.

Funksjonsveggen gir også rom for mye moro. Ungene elsker å krabbe gjennom hullene mellom rommene. Skapene er som byggeklosser satt sammen av moduler fra Ikea. Turnringene gjør at ungene kan holde på med uteaktiviteter inne.

Praktisk planløsning

© Ragnar Hartvig

Kjøkkenet har en effektiv planløsning og ligger med direkte utgang til hagen slik at man enkelt kan ta med mat ut dit når været tillater det. På samme måte er det lett å frakte matvarer fra butikken inn via kjøkkeninngangen. Sommerstid bruker familien hagen som en ekstra stue.

  • Selv om bolig ikke alene er det som gir mennesker muligheten til å leve et godt liv, så er likevel bokvaliteten viktig for at mennesker skal kunne ha det bra, sier Espen.
Hallo i luken

© Ragnar Hartvig

Hullformasjonene er sivilarkitekt Espen Surneviks signatur, og er å se i flere av hans arbeider.

Originale innslag

© Ragnar Hartvig

Kjøkkenvasken er plassert like bak den perforerte luken. Rupanelet på kjøkkenet er bevart fra husets tidligere tider.

Lur løsning

© Ragnar Hartvig

Sofabenken har Espen tegnet som et allsidig og flerfunksjonelt møbel med lagringsmulighet under. Benkens sjenerøse lengde gjør at flere kan sitte eller ligge her samtidig.

Kontraster

© Ragnar Hartvig

Gulvet i naturgummi er svært behagelig å gå på. Det svarte gulvet markerer ferdselssonen i boligen og står i kontrast til de lunere opholdssonene og soverrommene som har tregulv.

Speilvegg

© Ragnar Hartvig

Baderomsspeilet er tegnet av arkitekten og er utformet som en hel vegg med hyller bak. Deler av speilet er sandblåst fra baksiden slik at lyset fra vinduet bak kommer gjennom speilet uten at man får innsyn.

Ren stil på soverommet

© Ragnar Hartvig

Hovedsoverommet er holdt helt i hvitt. Taklampene er fra Ikea.

På lag med barna

© Ragnar Hartvig

Barna storkoser seg med å sove i hver sin ende av den lange sengen. Det er lagringsplass i skuffene under. Stigen gjør at man kan bruke hylleplassen helt opp til taket, og den er tegnet og utviklet av Espen.

Barnestolen er en ekte Eames-stol fra den tiden da den ble produsert i glassfiber hos amerikanske Herman Miller. Espen fikk stolen av en venn som kjøpte et helt parti fra jernbanestasjonen i Bergen.

Eget lekebord

© Ragnar Hartvig

Lekebordet er laget som et arbeidsbord med høyde på 50 cm. Skrivebordet er tegnet av arkitekten slik at flere i familien kan arbeide samtidig. Hyllene holder orden på familiens dokumenter.

Helstøpt

© Ragnar Hartvig

Kaninen er utviklet av arkitekten selv, og er støpt i betong.

© Ragnar Hartvig

  • Huset vårt har et miljøfokus i den forstand at det representerer gjenbruk, sier Espen.

  • Vi har brukt en eldre bygningsmasse til å lage en moderne kvalitetsbolig.

Les mer om arkitektens filosofi og arbeider på hjemmesiden hans.

Relaterte artikler