Utsikt mot havgapet

Takket være store vindusflater og en smart plassering kan Grethe og familien nyte havutsikten hjemmefra så ofte de vil.

Hjem til gamle trakter
© Lise Bjelland

En signalrød postkasse er det første som pirrer nysgjerrigheten. Vel innenfor bare fortsetter det. En lys og lett innredning i en bolig som innbyr til havutsikt fra alle kanter, nærkontakt med uterom og frisk havbris.

Tilfeldighetene ville at Grethe Bergo skulle bygge enebolig på familiens gamle hjemtrakter, hennes mosters gamle tomt på Viste i Randaberg kommune.

  • Jeg er født og oppvokst like borti gaten her, og har alltid hatt gleden av å bo på Viste. Men da disse tomtene ble lagt ut, var det selvsagt ekstra kjekt at det var en plass jeg hadde et spesielt forhold til, forteller Grethe.
Flott landskap
© Lise Bjelland

Etter at de påsken 2011 flyttet de hundre meterne fra gammel til ny tomt, er hun og familien vel etablert i sin nye enebolig, og kan nyte synet av stranden og havet utenfor.

Fire identiske eneboliger er bygget på tomten. Det er i naboens interesse at den ytre utformingen er i tråd med felles retningslinjer. Grethe og mannen har stått for innredningen, og har sans for smarte detaljer og gode løsninger.

Fra huset har familien utsikt over Nordsjøen og Vistestranda. Boligen er totalt rundt 210 kvadratmeter og har en smart og familievennlig planløsning.

Underholdende utsikt
© Lise Bjelland

For eierne var det viktig å komme nær havet og utsikten. Dette har arkitekt Kjell Reianes i Deltahus løst på en tilfredsstillende måte. Da han planla hvordan huset skulle ligge i terrenget, sørget han for at familien fikk en følelse av at de var ute, selv når de var inne. De store vinduene mot sjøen er mange. Slik kommer også lyset til sin rett.

  • Vind- og regnfullt vestlandsvær blir ren underholdning fra loftstuen der vi har utsikten og kan slappe av med en god bok, eller bare se på været, sier Grethe fornøyd.
Arbeidsro
© Lise Bjelland
  • Lyset og kontakten mellom rommene var utgangspunktet da vi skulle velge innvendige løsninger. Kontorveggen ved inngangspartiet er for eksempel byttet ut med vegg og dør i glass. Da sitter man ikke så alene mens man jobber, forteller Grethe.
Fin planløsning
© Lise Bjelland

I tillegg til kontoret inneholder første etasje alt som trengs av plass til oppbevaring, soverom og bad. Disse rommene er plassert i første etasje, og resten av huset består av kjøkken, stue og avslapningsrom. For der man tror man har entret toppetasjen går det enda en trapp opp til en liten loftetasje med plass til en person eller to, og en imponerende havutsikt.

Flott bad
© Lise Bjelland

Badet i underetasjen løftes av de to Alessi-vaskene.

Egne kunstverk
© Lise Bjelland

På soverommet får Grethes egen kunst prege nattbordet. Bysten er det hun som har laget.

Skreddersydd kjøkkenløsning
© Lise Bjelland

Eierne falt for naboens idè om å bruke møbelsnekkerne Hamran og deres elegante kjøkkenløsning.

  • Hamran var ukjent for oss inntil vi ble forespeilet hvilke produkter de leverte, og vi ble straks imponert over deres arbeid. Hamrans Viste Strand-kolleksjon er faktisk et kjøkken som ble tegnet spesielt til disse fire eneboligene, sier Grethe.

Kjøkkenøya er nesten tre meter lang. Her kan flere lage mat samtidig. Lyset i boligen er planlagt av Frank Wilhelmsen i Lightpartner. Dinesen-gulvet ble levert i hele lengder på 12 meter og bød på en del utfordringer da de skulle legges. Betongkrakkene som Grethe har kjøpt på et hagesenter, bruker hun både inne og ute, som krakk bord og avlastning.

Støtter lokale bedrifter
© Lise Bjelland

Kjøkkenfrontene er hvite og enkle og på den lange øya som skiller arbeidsplass fra spiseplass er det godt med arbeidsplass.

  • For meg er det viktig å støtte opp om lokale, mindre bedrifter. Det gir også en god følelse å kunne samarbeide såpass tett med en kjøkkenleverandør, og på den måten skape et personlig uttrykk i kjøkkenet, sier Grethe.

Fra spisestuen kan man gå rett ut på terrassen. Rundt bordet står hvite Eames-stoler og i taket henger den vakre Caboche fra Foscarini.

I det fri
© Lise Bjelland

Uteplassen er romslig og koselig. Parasollen beskytter mot det stavangerske regnværet.

Peis i høyden
© Lise Bjelland

Gasspeisen er snudd vertikalt for at eierne både skal kunne se ut og på peisen samtidig. Det øverste feltet ble erstattet med glass for å få samme høyden på peisen som vinduene. De mørke veggene i stuen og i gangen er malt i en farge som er lik fargen på Montana-skapene. Dette for å skape en helhet i interiøret.

Rolig og godt
© Lise Bjelland

Hunden Gucci ligger som en avslappet dameveske i stolen.

Med vekt på helhet
© Lise Bjelland

Fargen på veggen er den samme som i stuen, scannet fra fargen på Montana-reolen. Hvilestolen i gangen er fra Slettvoll.

Kunstglad
© Lise Bjelland

Med noen venninner driver Grethe Atelier Lyst. Sandra Artadzic har malt bildet i toppetasjen.

I ett med naturen
© Lise Bjelland

Vistestranden er også et vakkert turområde.

  • Utsikten er fantastisk og betyr veldig mye for oss. Vi er oppmerksomme på hva som skjer rundt oss og nyter havet og stranden utenfor hver dag, sier Grethe.