Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Sanselig kunstnerhjem

Den nederlandske kunstneren og designeren Wouter Dolk skaper eksklusive håndmalte tapeter, som han også har dekorert sin 70 kvadratmeter leilighet med. Bli med til hans lille kunstverk av et hjem – spekket av unike møbler og ting som er funnet på auksjoner og markeder.

Når man går inn gjennom

© bo-bedre.no

Wouter Dolks univers er langsomt, stemningsfullt og poetisk. I denne leiligheten kan man gå på oppdagelsesferd i detaljene.

Det er lett å se at han i mange år har vært fascinert av de støvete blå, grå og brune fargene til den danske kunstneren Wilhelm Hammershøi, og ikke minst av sin landsmann, den nederlandske barokkemaleren Johannes Vermeer, særlig kjent for maleriet ” Pike med perleøredobb” (1665). Begge malte som om det ikke fantes luft, motivene står i sin egen verden. Og slik har Wouter Dolk også innredet leiligheten sin i Köln.

– Lyset er, slik det også var for de to malerne, det aller viktigste for meg. Jeg legger stor vekt på at lyset bringer frem de riktige fargene i tingene, både på dagtid og om kvelden, forteller Wouter Dolk (46), som er en pasjonert samler. Ingenting i hjemmet hans er tilfeldig. Ingenting i studioet hans heller, for den saks skyld – ei heller i arbeidet hans. Alt smelter sammen.

– Det er meg, min personlighet, som avspeiles, forklarer han. På grunn av jobben til sin daværende kjæreste flyttet Wouter Dolk til Köln i 1986. I mellomtiden har han bodd i New York, men han reiste tilbake til Köln igjen i 2000 der han kjøpte seg en leilighet i et 80-tallskompleks midt i byen. En liten leilighet, i syvende etasje, i en 80-talls bygning, i en tysk storby, virker ikke umiddelbart særlig pittoresk. Men når man går inn gjennom døren til denne boligen, åpenbarer det seg en eventyrverden med sølvfargede vegger, svarte gulv, en enestående samling ting, som hver især rommer en historie – og ikke minst mannens eget verk: en hel vegg med håndmalt blomstertapet.

Nesten alt i leiligheten er fra 40-tallet, 50-tallet, 60-tallet og 70-tallet: Nøye plukket ut på markeder og valgt fordi de bringer frem en spesiell stemning. Det hele står som ett stort stilleben, og har noe sensuelt over seg, spesielt på grunn av fargene.

– Jeg elsker å finne harmoni i helt forskjellige ting og tidsperioder. Jeg har også stor sans for å kombinere og komponere møbler og design fra ulike årtier – ja, selv ulike århundrer, røper han.

Også andre designere har begeistret Wouter Dolk. Både i leiligheten og i studioet, har mestere som Verner Panton, Henning Koppel, Per Lytken, Kaj Bojesen og Herbert Krenchel satt sine spor.

Relaterte artikler