Personlig på Tøyen

Ting kan ikke bare være gamle hjemme hos Melissa Hegge. De må være gamle med en historie. Hennes historie. Bli med inn i den lekre Oslo-leiligheten!

Melissas kule leilighet
© Anniken Zahl Furunes

Det er miksen av det gamle og det nye som gjør leiligheten på Tøyen i Oslo så hyggelig. Men det kan ikke bare være gammelt for å være gammelt. Hun handler ikke på loppis for å få stilen. Det gamle hun omgir seg med har hun hentet med seg fra loft og kjeller hos besteforeldre og oldeforeldre - og til og med oldemorens gamle tante.

  • Oldeforeldrene mine drev en kolonialforretning av den gode, gamle sorten. De solgte mel og sukker og garn og alt. Og oldemoren min var en kløpper til å brodere, forteller Melissa. Minnene fra disse svunne tidene ses igjen flere steder i leiligheten: Apotekerglassene på spisebordet, kartoteket på skjenken, viften i vinduskarmen og nattbordet på soverommet kommer alle fra oldeforeldrenes virksomhet.

Se flere bilder på de neste sidene!

Smarte løsninger på kjøkkenet
© Anniken Zahl Furunes

Kjøkkeninnredningen, som er fra Ikea, har Melissa supplert ved hjelp av en møbelsnekker og smarte løsninger. Som «bardisken» langs veggen, for eksempel: Grunne Godmorgon-skap fra Ikea er toppet med en sammenleggbar plate, som blir til en dobbelt så bred avlastningsbenk når den slås ut.

Kule kontraster ved spisebordet
© Anniken Zahl Furunes

Rundt spisebordet fra Bohus står Konstantin Grcics Chair One-stoler fra Magis, i sterk kontrast til apotekerflaskene fra Melissas oldefars kolonial. Maleriet er laget av Melissas graffitikunstnervenn Wane, spesielt til henne. En storbladet grønn plante gir tropiske vibber. Sammen med den står lampen Pedrera fra Gubi og en arvet telefon.

Samlende med svart i entreen
© Anniken Zahl Furunes

I inngangspartiet er dør, listverk, vegger og delvis tak malt helt svart. For Melissa var dette en måte å skape et rolig og samlende uttrykk, samtidig som det skjuler ledninger og «rot».

Spennende stue med behagelig sofa
© Anniken Zahl Furunes

Den nøytrale sofaen fra Raun er fylt med puter for å gjøre den litt mer spennende - samtidig som den selvfølgelig blir mye mer komfortabel. Bordet er fra Hay. Skjenken under vinduet er laget av en møbelsnekker, og har fått smarte plassbesparende skyvedører. De afrikanske bystene oppå kjøpte bestefaren i Oslo på 70-tallet. Taklampen er fra Örsjö.

Salig blanding og fint gjenbruk
© Anniken Zahl Furunes

Melissa liker å blande gammelt og nytt, som bordviften fra oldefarens kolonial med lampen Ribbon fra Habitat. I kartoteket fra oldefarens kolonial, oppbevarer i dag Melissa samlingen sin av kunstkort.

Nydelig blåfarge på soverommet
© Anniken Zahl Furunes

Det knallblå soverommet virker beroligende på Melissa, og hun kan ikke skjønne at noen kunne finne det stressende. Fargen er valgt ut fra et fotografi fra Svalbard, for at nettopp bildet skulle komme bedre til sin rett i rommet. Gardinene i samme blåsjattering fant hun tilfeldigvis fra Designers Guild. Det gamle speilet har hun arvet etter bestefaren. Det som i dag er Melissas nattbord og smykkeskrin, huset tidligere garn i oldeforeldrenes kolonial. Oldemoren var en kløpper til å brodere, og hadde alle fargene sirlig linet opp i skuffene.