Perfekt for to, ideell til mange

Med innebygget oppbevaring og vakker lyssetting, har Morten og Øyvin sin leiligheten i Drammensveien fått en helt ny planløsning.

Totalforvandling
© Maria Reme

De fleste av bygårdene i Drammensveien ned mot Skillebekk er heldigvis ganske godt bevart. Det er nok først og fremst fordi funkisgårdene har vært populære blant arkitekter, designere og arkitekturinteresserte i mange år. Her har det bodd en rekke ildsjeler som har jobbet for å bevare skattene fra denne populære perioden som startet på slutten av 1920-tallet.

Morten og Øyvin flyttet inn i 1990, de så kvaliteten i gården, men hadde behov for oppgradering og modernisering. Da ba de arkitekt MNAL Per Arne Bjørnstad fra Nav arkitekter, som de visste hadde personlig kjennskap til gården, om hjelp.

Arkitekten fikk igjennom en utbygging av toppleiligheten som totalforvandlet hjemmet innvendig og etterlot tilnærmet usynlige spor i fasaden.

God bruk av naturlig lys
© Maria Reme

Etter å ha støtt på utfordringer i den solide konstruksjonen ble det vanskelig å flytte sentrale funksjoner som kjøkken og bad, derfor handlet ombyggingen i store trekk om å åpne opp rommene.

Innerveggen i stuen viser noe av den utfordringen det var vanskelig å komme forbi, men ved å fremheve vindusrammen og bokse inn en umulig knevegg har arkitekten gjort elementene til en naturlig del av stuen.

Dette spennende hjørnet har et fantastisk lysinnfall fra vindusnisjene på siden. Leselampen er AJ fra Louis Poulsen, sofaen Boutique fra Moooi og bordene heter Jiff og er fra Flexform.

Spesialinnredning
© Maria Reme

I overgangen mellom hall og spisestue har arkitekten tegnet en spesialinnredning for boksamlingen. Bokskapdørene kan også brukes til å skille kjøkkenet fra resten av oppholdsrommene når det er ønskelig. Møbelsnekker Henrik O. Heen as har gjort en fantastisk jobb med den plassbygde innredningen.

Bygget ut skråtak
© Maria Reme

Halve skråtaket ble bygget ut, noe som ga ekstra stor stue, bibliotek og en stor terrasse. Veggen mellom kjøkkenet og spisestuen ble revet, og sammen med Multiform tegnet de en ny moderne kjøkkenløsning. Stuen er smal, men virker lys og åpen.

Perfekt allrom
© Maria Reme
  • Vi er nok aller mest fornøyd med kjøkkenet og spisestueløsningen. Dette er blitt det perfekte allrommet vi ønsket oss, forteller Morten.

Her spiser, jobber og lever de, og det er god plass til å skjøte på bordet slik at det er plass til enda flere.

Den gamle originale peisen er beholdt. Den brune taklampen er fra Twiggy-serien til Foscarini.

Alltid åpent for gode venner
© Maria Reme

Spisestuen ligger i forlengelse av kjøkkenet, og er lys og åpen med utgang til en liten luftebalkong. På veggen henger en plakat fra Tate Modern av kunstneren Mark Rothko. Skinnbenken er fra Walter Knoll, spisestolene heter Masai og er fra Arper.

Lyst og ledig
© Maria Reme

Kjøkkenet fra Multiform er lyst og praktisk. Det gode dagslyset gjør at rommet virker større. I glassveggen er det felt inn lys som danner en geometrisk form på veggen og som gir rommet et løft på mørke kvelder.

Morgensolen strømmer inn gjennom kjøkkenvinduet og sender lysstrimer inn i stuen, og kveldsolen sender lyset andre veien gjennom de smale vinduene på langveggen i stuen.

Kombinasjonen dagslys og skjult indirekte belysning er fascinerende i denne leiligheten. Mellom alle rom, der arkitekten har tegnet den nye innredningen, har han også felt inn lys. Dette kommer spesielt god til uttrykk om kvelden når det blir mørkt ute. Da binder lyset rommene sammen og de innbydende passasjene gir en lun og åpen atmosfære.

Lure løsninger
© Maria Reme

Praktiske løsninger gjør det enkelt å holde orden på kjøkkenet. En del av benken kan skjules bak en skapdør.

Fine detaljer
© Maria Reme

Skuffeinnredninger i tre gir et kvalitetsløft.

God plassutnyttelse
© Produsentene

På badet har de fått maksimalt ut av de få kvadratmeterne. Dusjveggen i glass har en viktig funksjon, uten å stjele hverken lyset eller rommet.

Åpent uten innsyn
© Maria Reme

Selv på det lille badet er det stort vindu som slipper dagslyset inn. Her i toppetasjen er de heller ikke sjenert av innsyn.

"Hage" på terrassen
© Maria Reme

Takterrassen er stor og fremstår som en frodig hage. Veggene på terrassen er kledd med samme tredekke som gulvet, og gir en følelse av å trå ut i hagen.

Spiselige gleder
© Maria Reme

Her har de laget flere grupper med vakre blomster og egne store potter der de dyrker urter og grønnsaker.

Trendy nostalgi
© Maria Reme

St. Paulia-blomstene på vindusbrettet har aldri vært mer trendy.

Hyggelig entré
© Maria Reme

Oppgangen i gården har et fantastisk overlys gjennom et stort glasstak. Leiligheten som ligger i øverste etasje, har derfor et lyst og trivelig inngangsparti.