Med kjærlighet til keramikk

I en murvilla fra 1926 bor keramikkelskerne og samlerne Torben og Carsten Groth. Huset har de stilsikkert innredet med enkle møbelklassikere, moderne kunst og en imponerende keramikksamling.

Kjøkkenhyllene og benkeplaten

© Christian Granquist

Velkommen til keramikkparadiset. En murvilla fra 1926, i København, danner rammen om paret Torben og Carsten Groths omfattende keramikk- og stentøysamling. I hyller og skap, fra kjeller til loft er huset fullt av vakker keramikk. Verker av Axel Salto, Arne Bang og Louise Hindsgavl står side om side med verker av Jais Nielsen og Christian Poulsen. Paret beskriver selv sin interesse for keramikk som en form for avhengighet.

Samlertrangen begynte i 2002, da Carsten Groth falt for en vakker skål av den anerkjente billedhuggeren og keramikeren Arne Bang. Skålen ble startskuddet til den voksende interessen for keramikk. Utallige besøk på utstillinger og auksjoner var også med på å danne grunnlaget for parets, etter hvert, så omfattende samling og viten. Carsten Groth bruker det meste av året på å stå tidlig opp for å komme først når det pakkes ut på loppemarkedene landet over.

Det er ikke mange stempler og signaturer på keramikk som Carsten Groth ikke kan identifisere. Oftest kan han gjenkjenne en keramiker ved bare å se på gjenstandens form eller glasur. For paret er en del av sporten ved det å samle, å finne de gode tingene på loppemarkeder til en god pris. For 10 år siden var det ikke uvanlig å finne gjenstander av de populære keramikerne til småpenger. Men sånn er det ikke lenger. En av parets yndlingskeramikere, Axel Salto, er blitt nærmest umulig å oppdrive på de danske bruktmarkedene. Prisen på keramikken hans har skutt i været, og stentøyet hans er ekstremt populært langt utover landegrensen. En gang fikk Carsten og Torben en av de sjeldne verkene av Salto på et marked for bare 20 kroner. Dét var en strålende god dag.

Det er ikke bare de sjeldne keramikkskattene som pryder Carsten og Torbens hjem. På veggene henger moderne kunst av blant andre de unge danske kunstnerne Kathrine Ærtebjerg, Eske Kath og Mie Olise Kjærgaard. Den moderne kunsten skaper en fin kontrast til de mange møbelklassikerne, som hjemmet ellers er innredet med.

Relaterte artikler