Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Leken perfeksjonisme

På Hjellestad i Bergen står arkitekt Todd Saunders bak en sjeldent vakker villa. Den kanadiske bergensarkitekten har greid å skape et landemerke som på kort tid har rukket å markere seg langt utover våre landegrenser. Villaen på 340 m2 strekker seg opp fra det frodige landskapet og fremstår både futuristisk og nyskapende, men med klare røtter i nordisk byggeskikk.

Arkitekten selv

© Bent René Synnevåg og Jan Lillebø

På en høyde utenfor Bergen med fullt panorama over fjell og fjorder, har den kreative barnefamilien sammen med arkitekt Todd Saunders skapt et drømmehjem uten sidestykke.

Familien hadde vært gjennom noen husprosjekt tidligere, og klok av skade hadde de laget en lang liste over ting de ønsket seg i sitt nye hjem. Takket være god planlegging og godt samarbeid med arkitekten er alle ønsker innfridd og ting godt plassert.

– I planleggingsfasen gikk vi gjennom hvilke behov vi faktisk har. Vi spurte oss; hva gjør vi når vi våkner? Hvor hoper rotet seg opp? Hvilke behov har barna nå, og hvilke behov vil de få i fremtiden? Svarene tok vi med oss til arkitekten. Nå har vi to oppvaskmaskiner, to vaskemaskiner, to kjøleskap og to stekeovner. Rett og slett fordi det er det mest hensiktsmessige for oss, forteller Jens Petter, far i huset.

Det er ikke vanlig for arkitekter å få så klart definerte behov som familien klarte å beskrive. Todd Saunders hadde en utfordrende og stilsikker klient og prosessen og samarbeidet i sin helhet gjorde ham til en bedre arkitekt, ifølge ham selv.

Fra utsiden fremstår Villa G, som huset heter, meget elegant og skulpturelt. Det flate taket både beskytter og fremhever den glassrike fasaden i annen etasje. Her kan den spektakulære utsikten over fjorden og landskapet nytes både innenfra og ute.

– Jeg hadde et ufravikelig krav om å kunne sitte i sofaen og nyte utsikten, forteller eieren, dette var nok et av punktene vi ikke var helt enige i, men løsningen ble å erstatte 20 cm av gelenderet med glass.

Både arkitekt og byggherre er strålende fornøyd med det endelige resultatet. Den luftige annenetasjen rommer en stor kjøkkensone som går over i stue og ender i en privat sone med blant annet bad og et stort hovedsoverom.

En luftig takterrasse omkranser oppholdsrommene, herfra et det bygget inn en utvendig trapp som fører ned til hagen. I første etasje ligger tre barnerom i tilknytning til det store familieallrommet, som byr på 120 m2 tumleplass.

– Dette er barnas frisone. Her blir det til daglig blant annet spilt fotball og gått på rulleskøyter, forteller Jens Petter.

En linjeparkett med små tette staver, sørger for å kamuflere eventuelle riper og små hakk. Huset er satt sammen av en blanding av høyteknologiske og tradisjonelle materialer. De rammeløse spesialglassveggene er brukt som romdelere og som vegger og gelender rundt den innvendige trappen.

– Vi har valgt mye glass for å få en sømløs stil. Den store glassveggen på soverommet ble heist inn med kran og er lagt ned i en frest slisse i gulvet. Dette skiller av våtrommet uten synlige brudd, forteller Jens Petter.

Selve trappen er formet av et stykke galvanisert stål, som veier ca. ett tonn. Den måtte også løftes på plass med kran gjennom taket. De store vindusflatene slipper ikke bare inn mye lys, men åpner også for den fantastiske utsikten fra åskammen på Hjellestad. Innredningen er holdt i en nøytral stil, med hvite vegger og lyse eikegulv, bortsett fra noen fremtredende små fargerike elementer.

– Et mål var å oppnå rene linjer gjennom hele huset, forteller huseieren. Villa G er et skoleeksempel på raffinert samtidsdesign. Huset løfter sine omgivelser og gir beboerne akkurat den plassen de ønsker seg og har behov for.

Håndplukket til deg