Prisbelønnede toppetasjer

Midt i København har arkitektene Nils Holscher og Claus Sivager bygget et prisbelønnet hus til seg selv og sine familier. Her bor de i arkitektur i verdensklasse, på nivå med byens tak, med åpne rom og glassvegger på tre sider.

Det kun syv meter brede

© Martin Dyrløv og Peter Nørby

De to arkitektene Nils Holscher og Claus Sivager har ikke bare tegnet sitt eget hjem, men skapt nytt liv i en gammel bydel midt i København. De kompromissløse danske arkitektene har forvandlet et gammelt lagerskur til hypermoderne boliger med spennende innovativ arkitektur.

Nils og Claus kjøpte tomten i 2002. Da lå det et gammelt trelastlager der som hadde tilhørt trelasthandelen vegg i vegg. De to arkitektene så mulighetene med den syv meter brede grunnen – her kunne det bygges i høyden.

– Vi bestemte oss for å bygge til oss selv, som en reaksjon på hva de store entreprenørfirmaene tilbyr. De bygger kun for å få mest mulig penger ut av hvert prosjekt. Det betyr jo at det fort bare blir metervare ut av det de gjør. Alle materialer og detaljer er som regel til lavest mulig pris, sier Claus Sivager. Nils Holscher er enig, og legger til at det for øvrig er en ganske uinteressant måte å bygge på, hvis man er det minste interessert i god arkitektur. Det blir både upraktisk og lite utfordrende, mener han.

Nils og Claus ønsket å bevege seg litt bort fra den moderne glatte og blanke arkitekturen. De har skapt både struktur og dybde i fasaden ved blant annet å bruke tombak. Men, det er allikevel klare minimalistiske trekk, selv kaller de det ekspressiv minimalisme, forteller Nils. Det er mange som har kommentert den moderne bygården og flere priser er det blitt, både danske og internasjonale. København kommune er også begeistret og kaller bygget ”kunstnerisk” og ”en avantgardistisk spydspiss”. Selveste Oprah Winfrey har også beæret bygget med et besøk se: www.oprah.com/media/20091021-tows-stine-home-tour.

Alle veggene i Carina og Claus’ leilighet er av glass. De gjennomsiktige veggene gir et fantastisk lys i hele leiligheten og en mulighet til å følge bylivet. Men omvendt har det gitt utfordringer i forhold til hvor mye Carina og Claus har lyst til å invitere resten av byen inn i sitt familieliv. Derfor er det mulig å skjerme for innsyn med lette hvite gardiner som kan trekkes for, i hele leiligheten. Heldigvis er gjenboerne over gaten en avdelig fra København universitet, så etter kl. 16 er det stort sett bare en og annen hvit frakk å se.

Etter to år i 5. og 6. etasje med glass fra gulv til tak kan paret slå fast at høydeskrekk er en voksenlidelse. Parets to sønner derimot er overhodet ikke affisert. – Guttene elsker å leke ved vinduene, gjerne oppå og utenfor benkene der det er mulig, ler Claus.

Relaterte artikler