Fra husbåt til funkisleilighet

Da Lisbeth og Laust gikk i land etter tjue år i husbåt, flyttet de inn i en fuksjonalistisk trettitalls-leilighet.

På trygg grunn
© Lars Kaslov
  • Vi elsker de store, nesten tomme rommene med god takhøyde og vakkert dagslys. Det var mye på grunn av dem at vi forelsket oss i leiligheten, sier Lisbeth.

Leiligheten, som ligger i København, fremstår som supermoderne, samtidig som Lisbeth og Laust i oppussingsprosessen har utvist stor respekt for leilighetens opprinnelige funksjonalistiske trettitallsuttrykk.

De endret en del på rominndelingen, og fjernet noen vegger for å gjøre stuen og kjøkkenet større. Etter at veggene i den store stuen ble fjernet, kan de nå se tvers gjennom leiligheten, noe som understreker følelsen av lys, luft og plass.

Vakre glassdører
© Lars Kaslov

Mange av de originale detaljene er bevart, slik som fiskebensparketten i ask, som er slipt og oljebehandlet, samt de vakre glassdørene, som med sine runde hjørner bærer på arven fra trettitallets art deco-stil.

  • Heldigvis var dørene helt intakte ved overtagelsen. Hadde vi måttet bytte dem ut med vanlige, glatte dører, ville det vært trist. Det er jo nettopp glassdørene som gjør at lyset kan passere fra ett rom til det neste, sier Laust.

Tips & triks! Opprett et minigalleri i gangen. Hvite bildehyller lar deg skifte ut kunsten så ofte du måtte ønske.

Utradisjonelt kjøkken
© Lars Kaslov

Familien elsker å lage mat, og liker å være mange sammen på kjøkkenet. Derfor brukte de mye tid på å tegne og bygge om rommet.

  • Tanken var at vi ville ha ett stort rom med et stort bord plassert i midten. Vi ville ikke ha tradisjonelle kjøkkenelementer med overskap og slikt. Vi rev rett og slett ned hele det gamle kjøkkenet, og i tillegg en av veggene i rommet, og så begynte vi helt fra begynnelsen av. Vi bygget rett og slett opp kjøkkenet på nytt, forteller Lisbeth.

På det store arbeidsbordet er det gjort plass til en integrert induksjonstopp og en nedfelt rustfri kjøkkenvask. På den ene siden av arbeidsbordet er det installert en oppvaskmaskin, på den andre siden en stekeovn. Og det er egentlig alt kjøkkenet består av.

Nesten uten skuffer
© Lars Kaslov

Serviset og glassene har de plassert i et stort skap som de selv har laget av noen av de gamle glassdørene i husbåten.

  • Det er gjenbruk, men også minner fra dagene i husbåten, sier Laust.

Med unntak av én enkelt bestikkskuff har kjøkkenet ingen skuffer, skap eller hyller i det hele tatt. Matvarer oppbevarer de i et godt, gammeldags spiskammer ved siden av kjøkkenet. Kammeret var allerede i leiligheten fra starten av, så det eneste paret har gjort er å sette inn massevis av hyller fra gulv til tak. På grunn av den åpne hylleløsningen er det lett å se hva de faktisk har av matvarer til enhver tid. Veldig praktisk! Kjøkkenet har Laust selv bygget i bjørkefiner, og kledd med svart linoleum.

Fleksible arkitektlamper fra den svenske designduoen Ann Morsin og Beban Nord sørger for godt arbeidslys.

Egentegnet bord
© Lars Kaslov

Over spisebordet, som paret for øvrig selv har tegnet og laget, henger lampen Titania fra Luceplan. Rundt bordet står en samling Eames-stoler
av både nyere og eldre dato.

Favorittkroken
© Lars Kaslov

Alle har et favorittsted i hjemmet sitt, og for Lisbeth og Laust er det helt klart denne vindusplassen, hvor de kan sitte på høye Egon Eiermann-krakker og kikke ned på livet i kanalen utenfor.

Null nips!
© Lars Kaslov

Lisbeth og Laust liker ikke nips. Brukskunst, derimot … Slik som et overdimensjonert aluminiumshåndtak, for eksempel - det kan de godt pynte med!

Arbeidsplass på soverommet
© Lars Kaslov

På Laust og Lisbeths soverom er det blitt plass til en liten arbeidskrok. Skrivebordet Mini Milk er designet av Søren Rose for Holmris. Sammen med den klassiske Wiener-stolen designet av Michael Thonet blir uttrykket på minikontoret veldig kult.

«Barne»-rommet
© Lars Kaslov

Datteren Karlas soverom er enkelt utformet, med den samme typen bildelist som Laust har laget til gangen, og et DLM-bord fra Hay brukt som nattbord.

Gjenbruk
© Lars Kaslov

Det gamle skapet på Karlas rom ble funnet i en container, og har fått noen strøk med en turkis malekost.