3 rom og kjøkken på 400 kvm

Et tidligere fabrikklokale på 400 kvadratmeter er ombygd til en rålekker luksusleilighet omtrent uten rom. Stuen er 32 meter lang og rommer lett eierens symfoniorkester!

200903_3_rom_kjoekken_400kvm_10001

© bo-bedre.no

Veggene er skrå og gulvene er hevet for å gi plass til rør og ledninger. Her har byggherre, arkitekter og håndverkerne lagt hodene i bløt for å unngå de åpenbare valgene og skape helt unike løsninger. Alt fra det svevende kjøkkenet til de elektriske rullegardinene og det spesielle sengegjerdet laget av plankerester fra et Dinesen-gulv, er skreddersydde detaljer i fabrikkleiligheten, som huser dirigent Mogens Dahl og Jette Egelund, eier av firmaet Vipp som er kjent for sine klassiske pedalbøtter.

Ombygingen av det gamle fabrikklokalet i København tok ett år, og ble styrt av de kommende beboerne som fra første spikerslag var ivrige entreprenører. Mogens dirigerte håndverkerne som han dirigerer musikk, noe som virkelig er påkrevd i en slik prosess. Underveis har paret tatt hundrevis av beslutninger om hva som skulle skje i den store leiligheten med to soverom, to bad, et gedigent oppholdsrom med kjøkken, tre balkonger og 34 vinduer.

Innredningen er en miks av nye kjøp og møbler fra den forrige boligen. Paret har også bevart mange av de opprinnelige elementene fra fabrikklokalet. – Vi har selvsagt satset på moderne komfort, men har samtidig bevart det originale når dette var mulig, forteller de to – og røper at det absolutt hersket uenighet iblant. For eksempel om skjebnen til leilighetens 34 vinduer. Jette Egelund ønsket å beholde de originale fabrikkvinduene med sprosser, men vinden pep inn og mange av dem kunne ikke åpnes. Ektemannen presset på for å få nye, tette vinduer – og i dag er begge glade for denne beslutningen.

Den originale industriheisen er derimot bevart, den kjører direkte opp til kjøkkenet – en ikke helt billig detalj, for å si det mildt. For da alle gulvene i leiligheten skulle heves 20 centimeter for å gi plass til vannrør, ledninger og andre installasjoner måtte også heisdøren heves. 60 000 kroner ekstra kostet denne jobben, men paret var ikke i tvil om at de ville bevare dette originale innslaget. – Det er avgjørende for oss å ta del i den historien fabrikklokalet vårt representerer. Hvorfor skal vi bo i en gammel fabrikk hvis vi ikke kan se at vi gjør det? Men vi vil samtidig ha det praktisk og funksjonelt, komforten skal ikke vike for estetikken, påpeker Mogens og Jette.

Relaterte artikler