Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Smart hus med overskudd på energi

Nordøst for Århus i Danmark har familien Simonsen flyttet inn i et lavenergihus som er en del av prosjektet ”Bolig for livet”. Bli med til huset som representerer fremtidens bygg, med sin evne til å produsere all energi selv basert på sol og luft, i tillegg til at det er funksjonelt og estetisk.

Lavenergihuset er utviklet av Velfag og Velux

© Martin Dyrløv

Forestill deg at du bor i et hus som produserer all energien du trenger til strøm og varme, og som i tillegg produserer et overskudd av strøm som kan føres til elverket eller gi energi til en elbil på årsbasis. Forestill deg så at huset selv lufter ut og sørger for godt inneklima, i tillegg til å regulere hvor mye lys og varme som slippes inn av vinduene. Det høres kanskje ut som en science fiction film, men scenariet er veldig virkelig. Akkurat nå er det både virkelighet og dagligdags for familien Simonsen i Lystrup.

Familien er nemlig forsøkskaniner og har flyttet inn i det smarte huset med ovennevnte kvaliteter. Huset er det første av åtte testhus i en rekke europeiske land som har navnet ”Bolig for livet”. Prosjektet er utviklet av vindusfirmaene Velfac og Velux i samarbeid med aart arkitekter og en rekke andre samarbeidspartnere.

Ambisjonene har vært høye og arkitektene forteller at det handlet om å få funksjonalitet, estetikk og miljøhensyn til å henge sammen. Sofie og Sverre Simonsen har bodd i huset i nesten et halvt år og har samlet en haug av erfaringer med Bolig for livet. En av tingene de er mest begeistret for er lyset. Arkitektene har satset på store høyisolerte glass fra gulv til tak. Totalt er vindusarealet 40 prosent av gulvarealet, noe som er hele 30 prosent mer enn kravet i Norge.

– Det er lyset i huset som er det mest fascinerende. Lyset strømmer inn fra alle kanter og det påvirker humøret og aktivitetsnivået mitt, forteller Sophie Simonsen. Huset er spekket med nyutviklet automatikk som åpner og lukker vinduer, automatiske rullegardiner og markiser, lyssensorer som tenner og slukker lys, og en kontrollskjerm hvor man kan styre alt. I forlengelse av husets grovkjøkken ligger det semiisolerte multifunksjonsrom- met som fungerer som matbod med et økologisk kjøleskap som ikke krever strøm. Det er et nedgravet rom hvor temperaturen er sju grader året rundt. Det er en eldgammel metode til oppbevaring av matvarer som nå gjenopplives i fremtidens superhus.

Utover lyset setter familien Simonsen stor pris på luften i huset, som er mye renere og friskere enn i deres eget hus. En stor fordel, ikke minst for Sverre og sønnen Axel som begge har pollen- og støvallergi. – Luften er så bra fordi luften blir ventilert og skiftet ut døgnet rundt. Vårt eget hus lukter når solen har stått på og varmet opp huset. Her er inneklimaet mer behagelig. Utluftingen skjer
automatisk via en romføler i hvert rom og på varme sommerdager slippes luften ut gjennom overlysvinduene, uten at vi opplever gjennomtrekk. Vi håper at den hyppige utluftingen, kombinert med gode materialer som er lette å rengjøre, kan fjerne støvallergien, sier Sverre Simonsen.

På tross av en generelt fornøyd prøvefamilie, så er det plass til forbedringer. Herren i huset påpeker uhensiktsmessig plassering av stikk- kontakter og en lysautomatikk som ikke helt passer familiens behov. Han mener også at isoleringen i murene gjør at veggene blir så tykke at de dermed skaper noen arkitektoniske hindringer. Fruen i huset savner mer skapplass. – Det er for få innebygde skap og skuffer. Vi har behov for å legge ting vekk, der hvor de brukes. Det er ikke praktisk at man må ned i en annen etasje for å rydde bort for eksempel leker. Erfaringene – gode som dårlige – gis videre til Velfac og Velux, og når familien har testet huset gjennom et helt år skal det selges, slik at en annen familie får muligheten til å bo i fremtidens hus.

Håndplukket til deg