Et lydhørt hus

Bli med inn i et topp moderne hus der musikken går foran det meste, og teknologien er planlagt ned til minste detalj.

Hi-fi-hus
© Andreas Mikkel Hansen

Du skjønner det allerede i opp­kjørselen: I dette huset er det meste planlagt fra A til Å. Varme under flisene sikrer nemlig at bilen kan kjøre trygt inn i garasjen selv på årets kaldeste vinter­dager.

  • Da vi bygget huset var vi helt klare på at vi skulle kunne bruke det når vi blir gamle også. Derfor er det bygget slik at vi kan kjøre til døren i all slags vær, forteller mannen i huset.

Hi-fi-huset er tegnet av arkitekt Klaus Koch Andersen fra danske Birch & Svenning. Han har aktivt brukt skrenten som huset ligger på i utformingen av bygget.

  • Vi måtte fjerne 2300 kubikkmeter med jord, fordi det er en nivåforskjell på tomten på hele 16 meter, forteller eieren.
Kobberkledd med vannvegg og heis
© Andreas Mikkel Hansen

Store deler av huset er kledd i kobber, noe som gjør at uttrykket vil endre seg over tid.

  • Da vi flyttet inn, var kobberet helt gyllent, nå er det blitt rødlig, og om noen år, etter å ha blitt utsatt for vær og vind, blir det grønt.

En ti meter høy vannvegg går fra gulv til tak ved siden av heisen - ja, heisen!

Vell av lyd
© Andreas Mikkel Hansen

Det mest karakteristiske ved huset er likevel lyden som strømmer gjestene i møte når entredøren åpnes. 32 høyttalere er nemlig plassert i taket på husets 655 kvadratmetere.

Familien har installert lydsystemet Sonos, som består av en forsterker som eierne kan styre med telefonene og nettbrettene sine.

I lenestolen Ari, designet av Arne Norell for Norell Møbler, kan man nyte både utsikt og musikk.

Skreddersydd løsning
© Andreas Mikkel Hansen
  • Jeg hadde sett et slikt system før, så jeg kontaktet Hi-Fi Klubben som hjalp oss med å finne ut av hvordan vi kunne installere dette systemet hos oss. Vi har fått en løsning som er superfleksibel og samtidig enkel å styre, forteller eieren.

Huset er oppdelt i 13 soner, altså kan familien spille 13 ulike melodier på en gang, om de skulle ønske det. Men de kan også slå ulike soner sammen, slik at de for eksempel kan spille klassisk musikk på badet og soverommet, mens det spilles pop i stuen og på terrassen.

Teknikken styres enten via en smartphone, et nettbrett eller en Sonos-kontroll.

Grundig planlagt
© Andreas Mikkel Hansen
  • Vi har ikke inngått et eneste kompromiss! Vi trengte ikke det, fordi vi planla denne løsningen allerede i husets første byggefase.

I dag har familien ikke en eneste cd-spiller i hele huset. Likevel har de stort sett all musikk tilgjengelig, men da via Itunes, Spotify, Tune In-radio og andre nettbaserte musikktjenester.

Tv i alle rom
© Andreas Mikkel Hansen

Kjøkken, bad, stue og soverom er alle utstyrt med tv. I stuen henger tv-en UE55D8005 fra Samsung, med høyttalerne Beolab 6000. Tv-en er nemlig ikke koblet sammen med takhøyttalerne og kan ikke styres av de sentrale kontrollenhetene.

Akustikktak
© Andreas Mikkel Hansen

Akustikktaket sikrer at lyden ikke blir rungende, selv når det spilles høyt på anlegget. Taket i huset er fra tyske Knauf, og er dekorativt, samtidig som det er støydempende.

Platene er satt opp med en halv centimeters mellomrom. Etterpå er det blitt sparklet, slik at hele taket nå virker sammenhengende. Alle rom i huset har samme type tak.

Innebygde høyttalere
© Andreas Mikkel Hansen

Alle rom er utstyrt med innebygde høyttalere i taket - til og med badet.

Alt i alt er det satt opp 32 høyttalere: 30 BWCCM683-høyttalere og 2 BWCCM65 høyttalere. Kablene til høyttalerne er lagt inn i tak og vegger, totalt 500 meter kabel. Lyden kommer fra en Sonos Connect musik­kavspiller, som det finnes en av i hver etasje.

Bad og toalett fra Duravit, skap fra Unoform og armatur fra Vola.

Egen kino
© Andreas Mikkel Hansen

Rommet med hjemmekino er, som resten av huset, innredet med hjelp fra Hi-Fi Klubben.

Planlegg lyden
© Andreas Mikkel Hansen

Hvis du bygger nytt: Tenk lyd så tidlig som mulig i prosessen. Hvor skal høyttalere, anlegg og tv plasseres? Kabelføringer og innebyggede høyttalere blir mye penere hvis du fikser grovarbeidet før veggene males. Kontakt en fagmann for å være sikker på at du velger de riktige løsningene og plasseringene.

Hvis du pusser opp: Også i denne prosessen må du så tidlig som mulig bestemme hvor anlegg, høyttalere og tv skal plasseres. Du kan eventuelt sette opp en ekstra gipsvegg på de eksisterende veggene, for å skjule kabler og høyttalere. Det er en rimelig og overkommelig løsning som ikke fordrer at du bygger om alt.

Hvis du bare skal forbedre anlegget ditt: Det finnes mange muligheter for å få god lyd uten en masse kabler og store høyttalere. Bruk tid på å legge inn kablene i ledningsskjulere, eller velg et av de helt trådløse systemene som finnes på markedet.