Funkisinspirert i Fredrikstad

Det ett år gamle smarthuset i Fredrikstad forsyner familien som bor der med alt de trenger av energi. Og det skader jo ikke at det ser flott ut også!

Smart løsning
© Trine Torsen

I dette utrolig smarte huset, like utenfor Fredrikstad sentrum, har en familie - mor og far og to små barn - fått leve med lavenergiløsningenes mange finurligheter gjennom et helt år. Og familien er minst like begeistret over de praktiske erfaringene de har gjort seg, som det de var over drømmen.

Alle materialvalg og smarthusløsningen planla familien stort sett selv, med god hjelp av arkitekt Magnus Olsen hos Meter Arkitektur i Fredrikstad og HDL Nordic som leverte alle løsningene på varme og lys. Huset ble bygget av Nor Construction, som er passivhus-sertifisert etter norsk standard.

Klikk deg videre for å se flere bilder fra boligen!

Lyst og luftig med store vinduer
© Trine Torsen

Huset i Fredrikstad har minimalt med vinduer mot nord, for det ville bare gi varmetap, og nærmest vegg-til-vegg-glassflater mot sør og vest der solen står på.

I stuen kan man synke ned i store sofaer, og nyte den plassbygde gasspeisen. Teppet er fra Chhatwal & Jonsson, stolen fra Living Divani og sofaene fra Verzelloni. På veggen ser vi panelet som styrer lyset og inneklimaet.

Blikkfang
© Trine Torsen

En åpen løsning mellom kjøkken og stue gjør at man får maksimalt ut av de store vindusflatene. Spisebordet er fra Hay, stoler og lampe fra Moooi.

Miljøvennlig ned til minste detalj
© Trine Torsen

Det er lett å la seg inspirere når man er omgitt av smarte løsninger som tar vare på omgivelsene våre. Her serveres det vann fra resirkulerte glass fra Marrakech.

Spesialtegnet kjøkken
© Trine Torsen

Kjøkkenet er tegnet og spesiallaget til huset. Koketoppen, komfyrer og kaffemaskin er montert på veggen, mens arbeidsbenk, vask og oppvaskmaskin ville familien ha i øya - det er mest sosialt slik. Mot gulvet har øya en led-lyslist som gir inntrykk av at den svever. Barkrakkene er fra Hay.

Favoritt-kroken
© Trine Torsen

Selv ikke Slow Chair fra Vitra stenger for utsikten eller det fantastiske innfallet av dagslys. En populær hvilestol i den lyse stuen! Sidebordet er fra Hay.

I løse luften ..?
© Trine Torsen

Trappen i heltre eik som leder til underetasjen tar ingen unødvendig plass. Led-lys langs veggen gir inntrykk av at den svever.

Plassbygd på badet
© Trine Torsen

Badet ligger mellom soverommet og garderoben, og har vinduer i innerveggene for å få maksimalt ut av dagslyset. Interiøret er plassbygd og skyvedørene i lys eik stjeler ingen gulvplass. Badekaret er Zita fra Siko.

Lekker vask
© Trine Torsen

Vasken i kompositt er støpt på mål. Armaturene er fra Hansgrohe.

Pen platting
© Trine Torsen

Uteplassen mellom huset og garasjen er utnyttet med en stor platting. Fasaden er kledd i oljet sibirsk lerk, og vil ikke gråne slik vi vanligvis ser det.

Under tak
© Trine Torsen

Rommet bak garasjen er åpnet opp mot huset. Det har vist seg å være veldig smart med tett tak over utespisebordet, det blir verken vått eller for varmt. Utemøb­lene er fra Møbelringen.

Tar hagen med inn!
© Trine Torsen

Blomster fra hagen er alltid hyggelig. Vasene er fra svenske Lindform.