Formet etter fjellet

For maksimal utnyttelse av tomten ble huset i Tønsberg formet etter fjellformasjonene under seg. Det gikk, så vidt det var.

Tøft i Tønsberg

© Per-Erik Jæger

Omtrent midt i Tønsberg, tilbaketrukket på en høyde, så Sigurd Vedvik muligheten ved en i utgangspunktet umulig tomt. Ved første møte kavet han seg gjennom et tettvoksende buskas, og ropte i ekstase til kona Lydia. Før andre rakk å se skogholtet for mer enn bare trær, snappet han til seg fjordutsikten. For å få utsikten til å virke som best ble det nødvendig å utfordre naturlovene. Det gikk, så vidt det var. Arkitekt Haavard B. Olsen fra Vårdal Arkitekter fikk en real utford­ring i hendene. Løsningen ble å trekke bygget inn mot fjellet, og å jobbe med skråningen i stedet for mot den.

Se bildene fra huset på de neste sidene.

Åpne løsninger mellom alle rom

© Per-Erik Jæger

Innvendig er det åpne løsninger mellom alle rom og mellom etasjene. Boltetrappen fra Protrapp har trinn av ask med detaljer i svart og er et sterkt arkitektonisk element i huset. Den svarte veggen som vender mot stuen er dekket med Pergo, som egentlig er ment for gulv. Overflaten har en lyddempende effekt, som er viktig i det åpne huset. Stolen er fra Hay, pleddet fra Missoni.

Smart på kjøkkenet

© Per-Erik Jæger

Enstavsparketten Cotton fra Kährs løper uavbrutt mellom rommene og knytter dem sammen. Kjøkkenet er plassert for å oppta minst mulig plass, samtidig som det er hypermoderne i sin utførelse. Innredningen er utført i det hardføre komposittmaterialet Kerlite fra den italienske produsenten med samme navn, og er bestilt på mål fra kjøkkenleverandøren Italian Design i Tønsberg. For å bevare utsikten, unnlot arkitekten å sette opp en vegg mellom kjøkkenet og trappen. Kranen fra Gessi lyser med blått lys når vannet er kaldt og rødt når det er varmt - praktisk for små barn. Vasken er fra Blanco.

Samlingsplass på sittebenken

© Per-Erik Jæger

Sigurd og Lydia var først skeptisk til å plassbygge sittebenken av spiler, men ettersom ventilasjonssystemet måtte gå akkurat der, var benken en fin måte å skjule det på. Nå er plassen familiens viktigste samlingspunkt. Benken er utført av snekker Atle Kristensen. Bord og stol er designet av Hans J. Wegner.

Stue med god takhøyde

© Per-Erik Jæger

Det er lurt å holde interiøret enkelt mens man bor seg inn. Stuen med den store takhøyden har mange muligheter for innredning. Bordet fra Naver Collection, lampen er Oslo fra Northern Lighting og stolen er About a lounge chair fra Hay. Alt er levert av IN-teriørbutikken Tønsberg. Maleriet har skiftet hender flere ganger, og ingen vet dessverre lenger hvem som har laget det.

Relaterte artikler