Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

En reise til eventyrhuset

Er du glad i å reise og vil bli inspirert, kan du ta turen til det lille stedet Reil am Weil i Syd-Tyskland. Der får du design og arkitektur i verdensklasse.

Den buktende organiske trappen

© Iwan Baan

Vi kommer kjørende i bil fra Basel i Sveits. Rett etter grensen til Tyskland, med jernbanespor og industri på den ene siden og vakre åssider med vinranker på den andre siden, dukker det opp – en
stabel mørkegrå hus. For det er det det ser ut som, det nye Vitrahuset.

Men la oss først gå noen år tilbake. I over femti år har det familieeide selskapet Vitra produsert møbler, hovedsakelig for kontorer og offentlige rom. I 1981 ødela en stor brann det meste av produksjonsfasilitetene fra 1950-tallet. Da området skulle gjenoppbygges, var ideen å bringe verden til Weil, ved å hente inn utenlandske arkitekter. I dag består det som kalles Vitra Campus, av til sammen 14 bygninger – alle tegnet av verdensberømte arkitekter. På den måten har Basel og Weil fått arkitektonisk inspirasjon fra steder som Los Angeles, London, Tokyo og Porto.

I 2004 kom Vitra med en egen kolleksjon, beregnet på det private markedet. Med den nye kolleksjonen kom også behovet for å vise frem møblene. Denne gangen var det tid for å hente inn lokale, prisbelønnede helter. Baselbaserte Herzog & de Meuron fikk i 2006 oppdraget med å tegne det siste tilskuddet, Vitrahuset, som åpnet i slutten av februar.

– Vi ønsker at du skal inspireres til å finne din egen stil – at de ulike innredningene skal hjelpe deg å finne ut hva du liker og ikke liker, sier eier og styreleder Rolf Fehlbaum. Han er brennende opptatt av arkitektur og dens betydning for samfunnet.

Det nye Vitrahuset består av enkle hus, stablet oppå hverandre. Vi overraskes av spennende former som oppstår, når vi beveger oss rundt. Nye rom og vakre linjer oppleves helt ulikt avhengig av hvor vi er.

I hvert rom kan du med et personlig digitalt nøkkelkort få informasjon om møblene og designerne, som du kan sende til deg selv eller andre. Du får tilgang til detaljinformasjon om produktene og designerne du synes er mest interessante, og du kan også sjekke priser og sende forespørsel til din nærmeste Vitra-forhandler. Her bruker Vitra teknologi på en smart måte som gir deg følelsen av å være på et museum, eller et opplevelsessenter, samtidig som de får verdifull informasjon om hva du liker. Og liker du oppdagelsesreiser, er det bare å ta turen.

Relaterte artikler