Tre typer vårtapas

En nydelig og fyldig forrett til fire med marinert blåskimmelost på selleri, hjertesalat med sennepskrem, laksekrem og spekeskinke med mandelsalat og skorsonerrot.

18. mars 2010 av Mads Nybro

Spekeskinke med mandelsalat og skorsonerrot
skorsonerrøtter 2 stykk
salt grovt 1 ss
eddik 2 ss, blank 7 % til røttenes kokevann
mandler 12 stykk
pistasjnøtter 12 stykk, uten skall
brønnkarse ½ potte, grovhakket
hvitløk ½ fedd, knust
sennep grov 1 ss
olivenolje 1 ss
salt grovt ½ ts
pepper nykvernet
spekeskinke 4 store, tynne skiver, f.eks. serrano-, parmaskinke

• Skrell og skyll skorsonerrøttene, og legg dem i kokende vann tilsatt salt og eddik. Kok dem i ca. 4 minutter, ta kjelen av varmen og avkjøl røttene i kokevannet.
• Hakk mandler og nøtter fint, og bland dem med de øvrige ingrediensene.
• Legg skinkeskivene 2 og 2 på et stykke bakepapir og fordel litt mandelsalat på hver.
• Legg de avdryppede skorsonerrøttene i midten av skinkeskivene og rull dem sammen til to ”sigarer”, som skjæres i mindre stykker.

Marinert blåskimmelost med selleri og gressløk
sellerirot 1 stykk, ca. 1 kg
salt grovt 1 ss
smør 25 g
blåskimmelost 100 g
olivenolje 1 ss
gressløk fersk 4 ss, finhakket
bambusspyd 8 – 12 stykk, tynne – til servering

• Skrell sellerien, og skjær den i 8–12 terninger på ca. 3 × 3 cm. Legg terningene i en kjele med kokende vann, og tilsett saltet, kok dem i ca. 5 min. La dem trekke under lokket i det varme vannet i
ca. 15 min. Ta dem opp, og sil av vannet.
• Smelt smøret i en stekepanne, til det blir gyllent. Stek selleriroten ett til to minutter.
• Skjær osten i 8–12 tynne skiver – en til hver av de stekte selleribitene, og legg dem oppå.
• Stikk et bambusspyd gjennom hvert ”tårn”, drypp med litt olivenolje og dryss med finhakket gressløk.

Hjertesalat med sennepskrem og lakserogn
kremfløte ½ dl
dijonsennep 1 ts
sitronsaft ½ ts, nypresset
salt fint 1 knivskodd
raddichio- eller hjertesalat 1 lite hode, skåret i fire
Lakse- eller ørretrogn 2 ss, fersk

• Pisk fløten lett med sennep, sitronsaft og salt.
• Legg salatbåtene på et fat med sennepskrem og rogn på toppen.
• Anrett de ulike tapasbitene sammen på små tallerkener, og server sammen med et glass kald hvitvin.

Kanskje du også er interessert i...