Karamellisert sjokoladekake og ananassalat med granité

Sjokoladekaken får ekstra sødme av den myke karamelltoppen. Serveres med ananas i frossen granité av ananassaft.

18. mars 2010 av Mads Nybro

GRANITÉ:
ananasjuice 5 dl
rørsukker 2 ss
lime 1 stykk, revet skall

KARAMELL:
Vikingmelk eller annen kondensert melk,
1 boks, 400 ml

SJOKOLADEKAKE:
smør 250 g
sjokolade mørk 250 g, gjerne 70 %
egg 4 stykk
eggeplommer 4 stykk
rørsukker 8 ss
hvetemel 8 ss
ananas 1 stykk, fersk
mynteblader 4–6 ferske stilker

• Pisk ingrediensene til graniteen godt sammen. Legg blandingen over i en brødform, dekk til og sett den i fryseren i minst 3 timer.
• Karamell: Fjern etiketten fra melkeboksen, og legg boksen i en liten kjele. Hell vann på, til boksen er helt dekket, og kok den ved svak varme og under lokk i 2 timer og 15 min. Pass på at boksen er helt dekket med vann. Avkjøl umiddelbart i iskaldt vann, med isbiter, og karamellen er klar.
• Mens melkeboksen koker, kan du begynne å lage sjokoladekaken.
• Varm opp ovnen til 160º.
• Dekk en liten stekeplate (ca. 5 × 20 × 30 cm) med bakepapir.
• Smelt smør og sjokolade i en skål over vannbad.
• Pisk egg, eggeplommer og rørsukker til lett skum.
• Vend de luftige eggene og sjokolademassen sammen.
• Sikt melet inn under lett omrøring, og fordel deigen i en ildfast form.
• Stek kaken midt i ovnen i 16–18 min, Ta kaken ut av formen, og avkjøl på rist.
• Skjær endestykkene av ananasen. Skrell den ved å la kniven følge fruktens form – skjær så dypt at de brune ”prikkene” forsvinner.
• Del ananasen i 4, fjern kjernen og skjær kjøttet i mindre biter.
• Skjær den avkjølte sjokoladekaken i små stykker eller stikk ut små runde kaker med en form.
• Hell karamellen over i en skål, og rør den sammen. Fordel en drøy skje på hver kake, evt med en slikkepott.
• Skrap den frosne graniteen med en gaffel, slik at du får en luftig ananas-snø. Legg ananasstykkene i porsjonsskåler med ”snø” på toppen, og pynt med mynteblader.

Tips: Kondensert melk kan kjøpes i innvandrerbutikker og i enkelte supermarkeder. Melkekaramellen kan lages 1–2 uker i forveien om den oppbevares kjølig.

Kanskje du også er interessert i...