Sosial kjøkkenfornyelse

Det gamle kjøkkenet ble for trangt for den matglade familien. Nå er kjøkkenøya blitt husets samlingspunkt.

30. oktober 2009 av Ingen forfatter

Kjøkkenet var opprinnelig halvparten så stort og delt av som et separat rom med dører til stuen og trappegangen. Nå er veggene revet og det lille vinduet som vender ut til bakhagen, byttet ut sammen med store deler av ytterveggen og erstattet med glass. To store skyvedører i glass åpner kjøkkenet ut til hagen og gir dobbelt så stor plass store deler av året. Bare grepet å åpne opp for dagslyset og gjøre hagen tilgjengelig fra kjøkkenet, gir rommet en spennende, ny karakter.

Familien, som teller opptil seks medlemmer, er opptatt av å videreføre den arkitektoniske grunntanken i den stilrene funkisvillaen fra 1938 på Bragernes i Drammen. Kjøkkenet skulle derfor først og fremst være funksjonelt. De valgte slitesterke materialer, praktiske til sitt bruk, som blankpolert granitt og hvitoljet heltre eik. Praktisk pillarguriskifer gjør gulvet robust og lett å holde pent.

Større arbeidsplass var også viktig for den sosiale familien, derfor gikk mest mulig av arealet til benk og gulvplass. I dette huset er det kjøkkenet som er og vil fortsette å være det viktigste samlingspunktet. Spisestuen er plassert lenger ut i rommet i den stiltypiske rotunden som byr på en fantastisk utsikt over Drammen by og omegn.

En av de mange bonusene ved å åpne veggen til den intime bakhagen er å kunne følge de ulike årstidene fra kjøkkenet. Om sommeren, når dørene skyves til side, blir uterommet en del av kjøkkenet. Det er et miljøskapende element ingen kunstverk kan erstatte.

Kanskje du også er interessert i...